Goji-zázvorový čaj




Hledám dřevo a ťukám, že se mi zatím rýmečka a jiná trápení vyhýbají širokým obloukem. A tak nějak naivně si namlouvám, že to bude určitě tou "zdravou stravou", aby ne když do sebe cpu pomalu denně zázvorový čaj. Nicméně, čert nikdy nespí a není marné ten imunitní systém trochu podpořit tímto vitamíny nabitou bombou. 

Kustovnice čínská známá jako imunitu podporující zázrak, který navíc působí proti stárnutí buněk, vyniká vysokou koncentrací antioxidantů, stopových prvků a vitamínů, na které si jen vzpomenete... k tomu zázvor, med, co víc tělu dát. Čaj můžete pít buď horký nebo zvolit vlažnou či naopak v létě studenou variantu, kdo by měl strach, že horkou vodou sníží prospěšnost obsažených látek. 

Chtěla jsem ještě čaj doplnit čerstvou kurkumou, kterou jsem jeden čas potkávala v jedné brněnské zdravé výživě, ale znáte to. Jak na potvoru, když něco sháníte, nemají to. Takže kdybyste věděli, kde čerstvou kurkumu sehnat, budu vděčná za tip :-)





Goji-zázvorový čaj

(1 porce)



  • 1/4 hrnku goji 
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce medu (vegani např. javorový sirup)
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • cca 3/4 hrnku vařící vody
  • špetka kurkumy/kajenského pepře








Goji jsem si předem namočila, klidně přes noc. Následující den jsem jej přelila do vysoké nádoby a včetně vody rozmixovala s oloupaným zázvorem, medem, citrónovou šťávou a vařící vodu, zhruba 3/4 hrnku. Můžete přidat i špetku kurkumy či kajenského pepře. 




English version


Goji-ginger tea

(1 portion)




  • 1/4 cup goji
  • small knob of ginger
  • 1 tablespoon honey (vegan version, maple syrup)
  • juice from 1/2 lemon
  • cca 3/4 cup boiling water
  • pinch turmeric, cayenne pepper







At first, I soaked goji for several hours, ideally over night. Using blender, I blended soaked goji with peeled ginger, honey, lemon juice and boiling water until smooth. You could also add turmeric or caynne pepper.  Drink immediately. 



10 komentářů:

  1. úžasné, hned běžím pro goji:)) vypadá to krásně:)

    OdpovědětSmazat
  2. Dnes jsem vyzkoušela k snídani a velký úspěch. Děkuji moc :-)

    OdpovědětSmazat
  3. Goji baštíme jen tak, toto mě nenapadlo, vyzkouším ještě dnes.
    Díky, Luci a přeji krásný víkend, co nás čeká. Chystám se na chléb moskva podle tebe..
    Bohunka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. také přeji krásný víkend, i když už pomalu končí.

      Smazat
  4. Mňam! Goji i zázvor mám doma - jdu na to :)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)