Kořeněné sušenky v čokoládě s pistáciemi



Víkend, pohodička, pokud máte už po zkouškách a ono i tak člověk potřebuje trochu odpočinku, počasí nic moc, no říká si to o nějakou sladkost k odpolední kávě/čaji. Pokud byste neodmítli, nabídla bych Vám kořeněné sušenky v čokoládě sypané pistáciemi. 

Jsou opravdu velmi kořeněné, takže pokud Vám nevoní skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zkrátka vše co připomíná perník, asi si Vás sušenky nezískají. Milovníci se zamilují. Důležitá je v tomto případě melasa, určitě ji nenahrazujte či nevynechávejte. Sušenkám propůjčí krásnou barvu i aroma. Navíc melasa už není něco exotického, v pohodě ji pořídíte ve zdravé výživě či například v Marks and Spencer. Nemusíte se obávat, že si na nich vylámete zuby nebo je bude třeba nechat uležet, aby změkly, Jsou měkké okamžitě, pokud je nezapomenete v troubě příliš dlouho. Navíc myslím, že vypadají celkem slušivě, tak snad se nebudete stydět je podávat i hostům...




Kořeněné sušenky v čokoládě s pistáciemi

Inspirace: http://faring-well.com

cca 10 ks

Sušenky

  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce perníkového koření
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce melasy

Čokoláda

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce kakaového prášku


  • + nesolené pistácie


Ve velké míse jsem promíchala mouku s pečícím práškem, kořením a špetkou soli. V menší míse jsem prošlehala roztopený kokosový olej s vanilkovým extraktem, agávovým sirupem a melasou. Tekutou směs jsem přelila k sypké, a zpracovala v celistvou hmotu. 

Pomocí rukou jsem tvarovala sušenky, které jsem kladla na pečícím papírem vyložený plech a pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů 10 - 15 minut. 

Mezitím jsem si vyrobila čokoládu. V hrníčku jsem si prošlehala roztopený kokosový olej se sirupem a kakaovým práškem v hladkou hmotu a máčela v ní upečené sušenky, které jsem na závěr sypala nasekanými pistáciemi.




English version

Spiced cookies with chocolate and pistachios

Inspiration: http://faring-well.com

about 10 pcs

Cookies

  • 1 cup whole spelt flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 tablespoon gingerbread spice
  • pinch salt
  • 1/4 cup melted coconut oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 4 tablespoons agave nectar
  • 2 tablespoons molasses

Chocolate

  • 2 tablespoons melted coconut oil
  • 2 tablespoons agave nectar
  • 2 tablespoons cacao powder

  • + crushed pistachios


I mixed together spelt four with baking powder, gingerbread spice and pinch salt and big bowl. I whisked together melted coconut oil with vanilla extract, agave nectar and molasses. I poured the wet mixture into the dry and mixed until well combined. 

Using hands or tablespoon, I formed the dough into cookies and placed on a parchment lined sheet. I baked cookies in a preheated oven for about 10 - 15 minutes. 

Meanwhile I prepared chocolate. I whisked together melted coconut oil with agave nectar and cacao powder. I dunked cookies in the chocolate and finally sprinkled them with crushed pistachios. 






9 komentářů:

  1. Ty musím mít! V pondělí vyrazím pro melasu :)

    OdpovědětVymazat
  2. S tím o melase souhlas, nahradit se s úspěchem nedá, Má svoji charakteristickou chuť a k perníkovému koření jde výýýborně :) Jinak máš moc krásný čajítko, úplně jak dělaný na ranní čajík.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají perfektně. :) Mohla bych něčím nahradit melasu?

    OdpovědětVymazat
  4. Pozor, vysoce návykové! Včera jsem zkoušela poprvé, teď jsou v troubě další dvě várky. Hledala jsem recept na sušenky podobné zázvorovým, které mi vozí příbuzní z Anglie, trochu jsem si pohrála s kořením (perníkového jsem dala míň a přidala jsem mletý zázvor a kardamon) a jsou snad ještě lepší ;-) Taky z nich člověk nemusí mít moc výčitky, same zdravé ingredience. Děkuji a držím palce ;-) Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky moc Petro za pozitivní ohlas :-) jsem ráda, že chutnají

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)