Víkend, pohodička, pokud máte už po zkouškách a ono i tak člověk potřebuje trochu odpočinku, počasí nic moc, no říká si to o nějakou sladkost k odpolední kávě/čaji. Pokud byste neodmítli, nabídla bych Vám kořeněné sušenky v čokoládě sypané pistáciemi. 
Jsou opravdu velmi kořeněné, takže pokud Vám nevoní skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zkrátka vše co připomíná perník, asi si Vás sušenky nezískají. Milovníci se zamilují. Důležitá je v tomto případě melasa, určitě ji nenahrazujte či nevynechávejte. Sušenkám propůjčí krásnou barvu i aroma. Navíc melasa už není něco exotického, v pohodě ji pořídíte ve zdravé výživě či například v Marks and Spencer. Nemusíte se obávat, že si na nich vylámete zuby nebo je bude třeba nechat uležet, aby změkly, Jsou měkké okamžitě, pokud je nezapomenete v troubě příliš dlouho. Navíc myslím, že vypadají celkem slušivě, tak snad se nebudete stydět je podávat i hostům...
Kořeněné sušenky v čokoládě s pistáciemi
Inspirace: http://faring-well.com
cca 10 ks
Sušenky- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
 - 2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů
 - 1 lžíce perníkového koření
 - špetka soli
 - 1/4 hrnku kokosového oleje
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - 4 lžíce agávového sirupu
 - 2 lžíce melasy
 
Čokoláda
- 2 lžíce kokosového oleje
 - 2 lžíce agávového sirupu
 - 2 lžíce kakaového prášku
 
- + nesolené pistácie
 
Ve velké míse jsem promíchala mouku s pečícím práškem, kořením a špetkou soli. V menší míse jsem prošlehala roztopený kokosový olej s vanilkovým extraktem, agávovým sirupem a melasou. Tekutou směs jsem přelila k sypké, a zpracovala v celistvou hmotu. 
Pomocí rukou jsem tvarovala sušenky, které jsem kladla na pečícím papírem vyložený plech a pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů 10 - 15 minut. 
Mezitím jsem si vyrobila čokoládu. V hrníčku jsem si prošlehala roztopený kokosový olej se sirupem a kakaovým práškem v hladkou hmotu a máčela v ní upečené sušenky, které jsem na závěr sypala nasekanými pistáciemi.
English version
Inspiration: http://faring-well.com
about 10 pcs
Cookies- 1 cup whole spelt flour
 - 2 teaspoons baking powder
 - 1 tablespoon gingerbread spice
 - pinch salt
 - 1/4 cup melted coconut oil
 - 1 teaspoon vanilla extract
 - 4 tablespoons agave nectar
 - 2 tablespoons molasses
 
Chocolate
- 2 tablespoons melted coconut oil
 - 2 tablespoons agave nectar
 - 2 tablespoons cacao powder
 
- + crushed pistachios
 
I mixed together spelt four with baking powder, gingerbread spice and pinch salt and big bowl. I whisked together melted coconut oil with vanilla extract, agave nectar and molasses. I poured the wet mixture into the dry and mixed until well combined. 
Using hands or tablespoon, I formed the dough into cookies and placed on a parchment lined sheet. I baked cookies in a preheated oven for about 10 - 15 minutes. 
Meanwhile I prepared chocolate. I whisked together melted coconut oil with agave nectar and cacao powder. I dunked cookies in the chocolate and finally sprinkled them with crushed pistachios. 


Ty musím mít! V pondělí vyrazím pro melasu :)
OdpovědětVymazatbudu jen ráda, dej vědět, jestli chutnaly :-)
VymazatS tím o melase souhlas, nahradit se s úspěchem nedá, Má svoji charakteristickou chuť a k perníkovému koření jde výýýborně :) Jinak máš moc krásný čajítko, úplně jak dělaný na ranní čajík.
OdpovědětVymazatděkuji, přinesl Ježíšek :-)
VymazatMňam, ty se na mě doslova smějou :)
OdpovědětVymazatBlog by Veru
Vypadají perfektně. :) Mohla bych něčím nahradit melasu?
OdpovědětVymazatjak jsem psala výše, nedoporučuji.
VymazatPozor, vysoce návykové! Včera jsem zkoušela poprvé, teď jsou v troubě další dvě várky. Hledala jsem recept na sušenky podobné zázvorovým, které mi vozí příbuzní z Anglie, trochu jsem si pohrála s kořením (perníkového jsem dala míň a přidala jsem mletý zázvor a kardamon) a jsou snad ještě lepší ;-) Taky z nich člověk nemusí mít moc výčitky, same zdravé ingredience. Děkuji a držím palce ;-) Petra
OdpovědětVymazatdíky moc Petro za pozitivní ohlas :-) jsem ráda, že chutnají
Vymazat