Kapustový matcha krém s kokosovým mlékem a tofu krutonky



Někomu přijdou všechny ty zeleninové krémy jako takové "dětské jídlo". Prostě nějaká rozmixovaná kašička. My je doma milujeme, hlavně v zimě. Ale když na to přijde, pokud není 30 stupňů a víc, vlastně kdykoliv. Dnešní recept Vás snad přesvědčí, že i takový krém nemusí vypadat jako dětský příkrm, ale může být  pořádně přitažlivý a klidně jej můžete hrdě naservírovat drahé polovičce, když se nám blíží ten svátek všech zamilovaných...



Kapustový matcha krém s kokosovým mlékem a tofu krutonky

Inspirace:http://anunrefinedvegan.com

(cca 2 porce)

Polévka

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • cca 1/2 kapusty
  • 0,75 l vody
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce matcha čaje
  • čerstvý koriandr

Tofu krutonky

  • 1 balíček tofu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 1 stroužek česneku


Den předem jsem si naložila tofu. Nakrájela jsem jej na malé kostičky, pokapala směsí sójové omáčky, arašídového oleje a rozmačkaného česneku, promíchala a dala odležet. 

Následující den jsem tofu pekla v předehřáté troubě zhruba 15 minut. Případně můžete tofu krátce orestovat na pánvi.

Na lžíci kokosového oleje jsem si dozlatova orestovala nadrobno nakrájenou cibuli. Na minutu jsem přidala na plátky nakrájený česnek, aby se rozvoněl a přidala jsem omyté kapustové listy, zalila je vodou, přivedla k varu, stáhla teplotu a nechala mírně probublávat až do změknutí kapusty. Na závěr jsem přilila kokosové mléko, pár minut provařila a odstavila z plotny. Polévku jsem dochutila solí, pepřem, koriandrem a rozmixovala v hladký krém.

Krém jsem rozdělila do misek, doplnila lžičkou kokosového mléka, čerstvým koriandrem a tofu krutonky.




English version

Kale matcha soup with coconut milk and tofu croutons

Inspirace: http://anunrefinedvegan.com

(about 2 portions)

Soup

  • 1 tablespoon coconut oil
  • 1 onion
  • 1 clove of garlic
  • about 1/2 kale
  • 0,75 l water
  • 1/2 can coconut milk
  • salt, pepper
  • 1 tablespoon matcha tea 
  • fresh cilantro

Tofu croutons

  • 1 block tofu (200 g)
  • 3 tablespoons soya sauce
  • 1 tablespoon peanut oil
  • 1 clove of garlic

The day before, I marinated tofu. I chopped it into litle cubes. whisked together soya sauce, peanut oil and garlic.  I placed tofu into a box and poured over marinate, mixed everything together and let sit over night. 

The next day, I placed tofu into baking dish and baked for about 15 minutes, until deeply browned. You could also saute it.

Meanwhile I sauted chopped onion in coconut oil until golden, added garlic for about one minute, kale, cooked for a while and stirred in water. I seasoned soup with salt, pepper and cooked for another 20 minutes. Finally I added coconut milk, mixed up, added matcha tea, fresh cilantro and blended the soup until smooth and tasted and seasoned with additional salt if needed. 

I served it with coconut milk another cilantro and tofu croutons. 



3 komentářů:

  1. Wow! Tak to by mě nenapadlo dát Matchu do polévky, děkuji za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tééda, to je moc pěkné a rafinované zimní jídlo. Minimum surovin a taková krása. Akorát v postupu receptu jsem nenašla ten zmiňovaný matcha čaj ... :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)