Jsem jediný blázen, kterého těší, když se využijí maximálně suroviny? Byla by věčná škoda vyhazovat zbytky z ořechových mlék, když z nich můžu upéct granolu, sušenky, snídaňové polštářky, přidat do kaší, kuliček. Škoda, že nevlastním odšťavňovač, hned bych věděla, jak zpracovat odstředěné zbytky z ovoce a zeleniny, třeba takové mrkvové krekry a spousta dalších nápadů...
Hřích by byl i vyhazovat zbylé slupky, pokud máte domácí jablíčka či v bio kvalitě. Udělejte si z nich výborný čaj, který všechny pytlíkové strčí hravě do kapsy :-)
Čaj z jablečných slupek
(2 porce)
- slupky ze 2 BIO jablek
- 1/2 BIO citrónu
- 1 - 2 celé skořice
- pár celých hřebíčků
- 2 lžičky medu
Jablka jsem si oloupala. Slupku jsem vložila do rendlíku, doplnila citrónem, skořicí, hřebíčkem, zalila vodou, přivedla k varu a vařila zhruba 15 minut. Poté jsem čaj rozdělila do hrníčků, osladila medem a ihned podávala.
English version
(2 portions)
- peel from 2 BIO apples
- 1/2 BIO lemon
- about 1 - 2 cinnamon sticks
- few whole cloves
- 2 teaspoons honey
I peeled apples. I placed the peel from apples in a saucepan and covered it with water. I added lemon, cinnamon sticks, whole cloves. I brought to boil over medium heat and simmered for about 15 minutes. I devided the tea into a mugs, sweetened with honey and served imediatelly.
Také dělám :)
OdpovědětVymazatAno, Luci, taky mám ráda, pokud nemusím nic vyhrazovat. Když dělám mošt z jablek, z dřeně dělám sušenky, jablečné placky.. ráda sbírám inspiraci na využití věcí, které by druzí vyhodili. V tom se neshodneme s rodiči. Spoustu věcí už neřeší. Mě to baví a ještě mám dobrý pocit, že ušetřím :-)
OdpovědětVymazatKrásný den.
Bohunka
Bohunko, jsem moc ráda, že je nás více s tímto přístupem. Myslím, že bysme měli nakládat s odpadem s rozvahou a zodpovědně.
Vymazat