Mrkvové šátečky




Mít boule za ušima ze sladkostí a přitom dávat tělu kus zeleniny? Se všemi carrot caky, cuketovými chlebíčky, řepovými muffiny, pastyňákovými dorty, dnes už žádné scifi. A mrkvové šátečky, to je přece stará klasika, ale jo dobrá... Přesto má do klasiky tento recept pěkně daleko. Bílou mouku nahradila celozrnná špaldová, máslo kokosový olej, bílý cukr agávový sirup, med či jiný sirup. A náplň je samozřejmě čistě na Vás. Pro mě byla maková jasná, ale takové rozmixované sušené ovoce, domácí povidla, rozmixované tofu s rozinkami.... Tak do které varianty půjdete?



Mrkvové šátečky

(cca 15 ks)


Šátečky

  • 250 g celozrn. špaldové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 150 g mrkve
  • 100 g kokosového oleje


Náplň

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 3 lžíce agávového sirupu/medu
  • 1 lžička kůry z bio citrónu



Ve velké míse jsem smíchala špaldovou mouku práškem do pečiva, najemno nastrouhanou mrkví, roztopeným kokosovým olejem a zpracovala v tužší těsto. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice, 

Mezitím jsem si připravila náplň. Mléko jsem si přivedla k varu, přisypala jsem mák, dochutila sirupem, citrónovou kůrou a míchala do požadované konzistence. Odstavila jsem z plotny a nechala zchládnout.

Těsto jsem rozválela, nakrájela pomocí nože či rádýlka na větší čtverce, Střed jsem pokladla náplní, přeložila a pomocí vidličky pevně stiskla. Taštičky jsem rozložila na pečícím papírem vyložený plech a pekla v předehřáté troubě zhruba 20 minut.




English version

Carrot hand pies

(about 15 pcs)


Pockets

  • 250 g wholemeal spelt flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 150 g carrot
  • 100 g melted coconut oil


Filling

  • 1 cup ground poppy seeds
  • 1 cup plant-based milk
  • 3 talbespoons agave nectar/honey
  • 1 teaspoon bio quality lemon zest



In a large bowl, I combined together spelt flour with baking powder, grated carrot, melted coconut oil. Using hands, I mixed everything together until well incorporated. I formed dough into a ball and wrapped with plastic wrap and chilled in the fridge. 

Meanwhile I prepared poppy-seed filling. I heated milk until cooking, poured over poppy seeds, lemon zest, syrup and cooked until requested consistency and let it cool down.  

I rolled the dough out on a floured surface, cut and filled with filling in the center of each. I folded the dough over filling. I crimped edges with fork. I placed hand pies on a parchment lined baking sheet. I baked it about 20 minutes.   






26 komentářů:

  1. Tak easy, a pritom budou skvele! :-) Jak moc jsou sladke? Chci at chutna i rodince :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc ne, ale sladkost lze samozřejmě přizpůsobit. My obecně málo sladíme...

      Vymazat
  2. tak to je dokonalé :) už se těším, až je během týdne udělám!

    OdpovědětVymazat
  3. No tak to neee, to je pecka! Mrkvove satecky uplne miluju a tahle zdrava varianta je super! Diky za recept!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle vypadá opravdu výborně a přitom jednoduše, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzkoušeno s domácím povidlím, je to super!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem je strčila do trouby, ale s těstem se tak příšerně špatně pracovala, že mě na ně přešla chuť.. patlala jsem se s ním asi hodinu. Kde jsem udělala chybu?!
    Radši zůstanu u vynikajících oříškových kapes, které plním místo dýní avokádovou nutellou a je to mňamka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to bohužel netuším, těch faktorů může být více. Ať chutnají dál Vaše osvědčené recepty :-)

      Vymazat
  7. Wow, mám mám moc ráda, a tak jsem ráda za každý jednoduchý recept. Určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat
  8. Dělala jsem, chuťově boží, ale těsto nebylo moc spojité. Mokré dost, ale trhalo se.
    Také koukám, že já je měla oranžové, jak sněhulák nos a ty tvoje jsou jen lehce béžové.
    Jak moc jsi nastrouhala tu mrkev? Třeba by moc velké kousky mohla být ta chyba..
    Ale jinak super recept, náplň totálně nejlepší!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mrkev strouhala úplně najemno a práce s těstem byla v pořádku, ale také je mám pěkně oranžové. myslím, že za to může typ mrkve rep. její sladkost ;)

      Vymazat
    2. mrkev je strouhaná najemno. barvu určitě ovlivní mrkev, mouka i doba pečení/výkonnost trouby...

      Vymazat
  9. To vypadá moc dobře. Zkusím... jaké rostlinné mléko je nejlepší použít? diky

    OdpovědětVymazat
  10. Jsou výborné, s domácími povidly a s máslem místo kokosového oleje, který zrovna nějak záhadně došel :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to musí být dobrota O:-) je těsto také tak vláčné jako u mrkvového dortíku? Ten je totiž můj neoblíbenejší :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to určitě ne, carrot cake je taková mokrá buchta jako každá, kam se přidá zelenina. tohle spíš dodá tu barvu než by převládala chut mrkve.

      Vymazat
  12. Chutnají báječně! Lépe než ty z obyčejné mouky a ta náplň.. d o k o n a l é.
    Jen se mi trochu rozpadalo a drolilo těsto, takže nešlo moc válet. Myslíte, že kdybych přidala více kokosového oleje (třeba 120-150 g), tak bude držet pospolu lépe?
    Díky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak pro všechny, co se jim těsto lámalo!
    Včera jsem dělala a mrkve nastrouhala na nožích po boku struhadla, takže byla mrkve skoro na kaši, ale krásně pustila vodu.
    Těsto jsem poté dala odpočinout cca na tři hodinky do lednice a pracovalo se s ním nádherně!
    Výsledek samozřejmě nepopsatelně chutný :)
    Děkuji za takový recept, miluju mák!

    OdpovědětVymazat
  14. Protože jsem trumpeta a makovou nádivku jsem si udělala nějak moc řídkou a vůbec mi šátečky nešly plnit, tak jsem těsto transformovala do dvou velkých koláčů, mák nahoru...no a je to perfektní, už to nebudu dělat jinak..! :D Díky moc za recept.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkusila bych šátečky, jsou snadno přenosné třeba jako svačina do školy/práce, ale trošku pracnější no :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)