Mít boule za ušima ze sladkostí a přitom dávat tělu kus zeleniny? Se všemi carrot caky, cuketovými chlebíčky, řepovými muffiny, pastyňákovými dorty, dnes už žádné scifi. A mrkvové šátečky, to je přece stará klasika, ale jo dobrá... Přesto má do klasiky tento recept pěkně daleko. Bílou mouku nahradila celozrnná špaldová, máslo kokosový olej, bílý cukr agávový sirup, med či jiný sirup. A náplň je samozřejmě čistě na Vás. Pro mě byla maková jasná, ale takové rozmixované sušené ovoce, domácí povidla, rozmixované tofu s rozinkami.... Tak do které varianty půjdete?
Mrkvové šátečky
(cca 15 ks)
Šátečky
- 250 g celozrn. špaldové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 150 g mrkve
- 100 g kokosového oleje
Náplň
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 3 lžíce agávového sirupu/medu
- 1 lžička kůry z bio citrónu
Ve velké míse jsem smíchala špaldovou mouku práškem do pečiva, najemno nastrouhanou mrkví, roztopeným kokosovým olejem a zpracovala v tužší těsto. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice,
Mezitím jsem si připravila náplň. Mléko jsem si přivedla k varu, přisypala jsem mák, dochutila sirupem, citrónovou kůrou a míchala do požadované konzistence. Odstavila jsem z plotny a nechala zchládnout.
Těsto jsem rozválela, nakrájela pomocí nože či rádýlka na větší čtverce, Střed jsem pokladla náplní, přeložila a pomocí vidličky pevně stiskla. Taštičky jsem rozložila na pečícím papírem vyložený plech a pekla v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
English version
(about 15 pcs)
Pockets
- 250 g wholemeal spelt flour
- 1/2 teaspoon baking powder
- 150 g carrot
- 100 g melted coconut oil
Filling
- 1 cup ground poppy seeds
- 1 cup plant-based milk
- 3 talbespoons agave nectar/honey
- 1 teaspoon bio quality lemon zest
In a large bowl, I combined together spelt flour with baking powder, grated carrot, melted coconut oil. Using hands, I mixed everything together until well incorporated. I formed dough into a ball and wrapped with plastic wrap and chilled in the fridge.
Meanwhile I prepared poppy-seed filling. I heated milk until cooking, poured over poppy seeds, lemon zest, syrup and cooked until requested consistency and let it cool down.
I rolled the dough out on a floured surface, cut and filled with filling in the center of each. I folded the dough over filling. I crimped edges with fork. I placed hand pies on a parchment lined baking sheet. I baked it about 20 minutes.
Tak easy, a pritom budou skvele! :-) Jak moc jsou sladke? Chci at chutna i rodince :-)
OdpovědětVymazatmoc ne, ale sladkost lze samozřejmě přizpůsobit. My obecně málo sladíme...
Vymazattak to je dokonalé :) už se těším, až je během týdne udělám!
OdpovědětVymazatať chutná :-)
VymazatNo tak to neee, to je pecka! Mrkvove satecky uplne miluju a tahle zdrava varianta je super! Diky za recept!!!
OdpovědětVymazatnení zač :-)
VymazatTohle vypadá opravdu výborně a přitom jednoduše, určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatbudu jen ráda :-)
VymazatVyzkoušeno s domácím povidlím, je to super!
OdpovědětVymazatdíky, jsem ráda, že se povedly :-)
VymazatTak jsem je strčila do trouby, ale s těstem se tak příšerně špatně pracovala, že mě na ně přešla chuť.. patlala jsem se s ním asi hodinu. Kde jsem udělala chybu?!
OdpovědětVymazatRadši zůstanu u vynikajících oříškových kapes, které plním místo dýní avokádovou nutellou a je to mňamka :)
tak to bohužel netuším, těch faktorů může být více. Ať chutnají dál Vaše osvědčené recepty :-)
VymazatWow, mám mám moc ráda, a tak jsem ráda za každý jednoduchý recept. Určitě zkusím.
OdpovědětVymazatDělala jsem, chuťově boží, ale těsto nebylo moc spojité. Mokré dost, ale trhalo se.
OdpovědětVymazatTaké koukám, že já je měla oranžové, jak sněhulák nos a ty tvoje jsou jen lehce béžové.
Jak moc jsi nastrouhala tu mrkev? Třeba by moc velké kousky mohla být ta chyba..
Ale jinak super recept, náplň totálně nejlepší!!
Já mrkev strouhala úplně najemno a práce s těstem byla v pořádku, ale také je mám pěkně oranžové. myslím, že za to může typ mrkve rep. její sladkost ;)
Vymazatmrkev je strouhaná najemno. barvu určitě ovlivní mrkev, mouka i doba pečení/výkonnost trouby...
VymazatTo vypadá moc dobře. Zkusím... jaké rostlinné mléko je nejlepší použít? diky
OdpovědětVymazatto je úplně jedno.
VymazatJsou výborné, s domácími povidly a s máslem místo kokosového oleje, který zrovna nějak záhadně došel :-)
OdpovědětVymazatTak to musí být dobrota O:-) je těsto také tak vláčné jako u mrkvového dortíku? Ten je totiž můj neoblíbenejší :))
OdpovědětVymazatto určitě ne, carrot cake je taková mokrá buchta jako každá, kam se přidá zelenina. tohle spíš dodá tu barvu než by převládala chut mrkve.
VymazatChutnají báječně! Lépe než ty z obyčejné mouky a ta náplň.. d o k o n a l é.
OdpovědětVymazatJen se mi trochu rozpadalo a drolilo těsto, takže nešlo moc válet. Myslíte, že kdybych přidala více kokosového oleje (třeba 120-150 g), tak bude držet pospolu lépe?
Díky :)
jsem o tom přesvědčena :-)
VymazatTak pro všechny, co se jim těsto lámalo!
OdpovědětVymazatVčera jsem dělala a mrkve nastrouhala na nožích po boku struhadla, takže byla mrkve skoro na kaši, ale krásně pustila vodu.
Těsto jsem poté dala odpočinout cca na tři hodinky do lednice a pracovalo se s ním nádherně!
Výsledek samozřejmě nepopsatelně chutný :)
Děkuji za takový recept, miluju mák!
Protože jsem trumpeta a makovou nádivku jsem si udělala nějak moc řídkou a vůbec mi šátečky nešly plnit, tak jsem těsto transformovala do dvou velkých koláčů, mák nahoru...no a je to perfektní, už to nebudu dělat jinak..! :D Díky moc za recept.. :-)
OdpovědětVymazatzkusila bych šátečky, jsou snadno přenosné třeba jako svačina do školy/práce, ale trošku pracnější no :-)
Vymazat