To musí být osud, fakt jsem neplánovala na mezinárodní palačinkový den palačinky, i když by to bylo tak strašně tématické. Začínám psát nový recept a tehdy si uvědomuji, jaká to je trefa, no paráda. Pomalu taková, jako všechny palačinky. Zelené, špenátové se tu objevily už někdy v létě, a pokud šly mimo Vás, děláte velkou chybu! Ta barva mě prostě baví a věřím, že upoutá pozornost i malých dětí, které jsou často vybíravé a nechtějí jíst, vím o čem mluvím, nebyla jsem lepší.
Ale od zelené se posuneme k růžové. Ty nebudou určitě o nic méně zajímavé, Malá princezna určitě zaplesá a maminka bude spokojená, že do dítka dostala kousek zeleniny :-) Dokážu si představit palačinky i ve sladké verzi, s oslazeným tofu krémem a jahodami, malinami, oříšky, kokosem... to jsou chutě takhle na noc, raději už nebudu pokračovat... :-)
Řepové palačinky s křenovou pěnou
(cca 6 ks)

- 1 malá červená řepa
- 350 ml rostlinného mléka
- 125 g pohankové mouky
- špetka soli
Náplň
- 1 balíček tofu
- čerstvě strouhaný křen
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl, pepř
- avokádo
Řepu jsem si uvařila, případně upekla, oloupala a nastrouhala najemno. Přilila jsem k ní mléko a pomocí tyčového mixéru rozmixovala. Přidala jsem pohankovou mouku, špetku soli a opět mixovala, až jsem získala klasické řidší palačinkové těsto. To jsem dala odpočívat do lednice a mezitím si připravila náplň.
Tofu jsem si rozmixovala s křenem, jablečným octem, solí, pepřem. Kdyby bylo příliš tuhé, přilijte trochu vody či mléka.
Na kapce olivového oleje jsem smažila palačinky, pokladla je křenovou náplní, avokádem a podávala.
English version
Beet pancakes with horseradish mousse
(about 6 pcs)

- 1 little beet
- 350 ml plant-based milk
- 125 g buckwheat flour
- pinch salt
Filling
- 1 block tofu
- freshly grated horseradish
- 1 tablespoon apple cider vinegar
- salt, pepper
- avocado
I cooked the beet, you could also bake it. Then I peeled and grated it fine. I whisked it with plant-based milk and blended it until smooth. Added buckwheat flour, pinch salt and bleded again. I placed the dough in the fridge and meanwhile prepared filling.
I blended tofu with freshly grated horseradish, apple cider vinegar, seasoned it with salt, pepper and blended until smooth. If it were too thick, add dash of water or milk.
I fried pancakes on pinch of olive oil on each site for few minutes. I filed it with tofu, sliced avocado and served imediatelly.
Hmm, originální a určitě moc chutné. Stojí za vyzkoušení. :)
OdpovědětVymazatneváhej :-)
Vymazattaké určitě zkusím :))
OdpovědětVymazatbudu ráda za odezvu :-)
VymazatRandomly found your blog and can’t express how I like it!
OdpovědětVymazatIt was so interesting to read your posts and also I’d like to say that you have beautiful photos!
I’ll be happy to see you in my blog!)
Diana Cloudlet
http://www.dianacloudlet.com/
glad, that you like it. thank you very much.
VymazatVyzkoušeno dnes k obědu na dětech (čtyři roky a dva roky) a mega úspěch. Díky, díky, díky. Obě jsou těžkými alergiky (každá samozřejmě na něco jiného) a najít něco, co mohou obě a ještě jim to chutná, to je pro mě k nezaplacení. Takže zařazuji mezi oblíbené. Měli jsme tedy jen variantu na sladko, těsto dle receptu a k tomu javorový sirup, ale věřím, že originál na slano bude pecka. Pěkný den, Lenka
OdpovědětVymazatnasladko budou určitě také vynikající, jsem ráda, že chutná i dětem :-)
VymazatVynikající!
OdpovědětVymazat