To musí být osud, fakt jsem neplánovala na mezinárodní palačinkový den palačinky, i když by to bylo tak strašně tématické. Začínám psát nový recept a tehdy si uvědomuji, jaká to je trefa, no paráda. Pomalu taková, jako všechny palačinky. Zelené, špenátové se tu objevily už někdy v létě, a pokud šly mimo Vás, děláte velkou chybu! Ta barva mě prostě baví a věřím, že upoutá pozornost i malých dětí, které jsou často vybíravé a nechtějí jíst, vím o čem mluvím, nebyla jsem lepší.
Ale od zelené se posuneme k růžové. Ty nebudou určitě o nic méně zajímavé, Malá princezna určitě zaplesá a maminka bude spokojená, že do dítka dostala kousek zeleniny :-) Dokážu si představit palačinky i ve sladké verzi, s oslazeným tofu krémem a jahodami, malinami, oříšky, kokosem... to jsou chutě takhle na noc, raději už nebudu pokračovat... :-)
Řepové palačinky s křenovou pěnou
(cca 6 ks)
Palačinky
- 1 malá červená řepa
- 350 ml rostlinného mléka
- 125 g pohankové mouky
- špetka soli
Náplň
- 1 balíček tofu
- čerstvě strouhaný křen
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl, pepř
- avokádo
Řepu jsem si uvařila, případně upekla, oloupala a nastrouhala najemno. Přilila jsem k ní mléko a pomocí tyčového mixéru rozmixovala. Přidala jsem pohankovou mouku, špetku soli a opět mixovala, až jsem získala klasické řidší palačinkové těsto. To jsem dala odpočívat do lednice a mezitím si připravila náplň.
Tofu jsem si rozmixovala s křenem, jablečným octem, solí, pepřem. Kdyby bylo příliš tuhé, přilijte trochu vody či mléka.
Na kapce olivového oleje jsem smažila palačinky, pokladla je křenovou náplní, avokádem a podávala.
English version
Beet pancakes with horseradish mousse
(about 6 pcs)
Pancakes
- 1 little beet
- 350 ml plant-based milk
- 125 g buckwheat flour
- pinch salt
Filling
- 1 block tofu
- freshly grated horseradish
- 1 tablespoon apple cider vinegar
- salt, pepper
- avocado
I cooked the beet, you could also bake it. Then I peeled and grated it fine. I whisked it with plant-based milk and blended it until smooth. Added buckwheat flour, pinch salt and bleded again. I placed the dough in the fridge and meanwhile prepared filling.
I blended tofu with freshly grated horseradish, apple cider vinegar, seasoned it with salt, pepper and blended until smooth. If it were too thick, add dash of water or milk.
I fried pancakes on pinch of olive oil on each site for few minutes. I filed it with tofu, sliced avocado and served imediatelly.
Hmm, originální a určitě moc chutné. Stojí za vyzkoušení. :)
OdpovědětVymazatneváhej :-)
Vymazattaké určitě zkusím :))
OdpovědětVymazatbudu ráda za odezvu :-)
Vymazatglad, that you like it. thank you very much.
OdpovědětVymazatVyzkoušeno dnes k obědu na dětech (čtyři roky a dva roky) a mega úspěch. Díky, díky, díky. Obě jsou těžkými alergiky (každá samozřejmě na něco jiného) a najít něco, co mohou obě a ještě jim to chutná, to je pro mě k nezaplacení. Takže zařazuji mezi oblíbené. Měli jsme tedy jen variantu na sladko, těsto dle receptu a k tomu javorový sirup, ale věřím, že originál na slano bude pecka. Pěkný den, Lenka
OdpovědětVymazatnasladko budou určitě také vynikající, jsem ráda, že chutná i dětem :-)
VymazatVynikající!
OdpovědětVymazat