Řepové palačinky s křenovou pěnou



To musí být osud, fakt jsem neplánovala na mezinárodní palačinkový den palačinky, i když by to bylo tak strašně tématické. Začínám psát nový recept a tehdy si uvědomuji, jaká to je trefa, no paráda. Pomalu taková, jako všechny palačinky. Zelené, špenátové se tu objevily už někdy v létě, a pokud šly mimo Vás, děláte velkou chybu! Ta barva mě prostě baví a věřím, že upoutá pozornost i malých dětí, které jsou často vybíravé a nechtějí jíst, vím o čem mluvím, nebyla jsem lepší. 

Ale od zelené se posuneme k růžové. Ty nebudou určitě o nic méně zajímavé, Malá princezna určitě zaplesá a maminka  bude spokojená, že do dítka dostala kousek zeleniny :-) Dokážu si představit palačinky i ve sladké verzi, s oslazeným tofu krémem a jahodami, malinami, oříšky, kokosem... to jsou chutě takhle na noc, raději už nebudu pokračovat... :-)




Řepové palačinky s křenovou pěnou

(cca 6 ks)


Palačinky

  • 1 malá červená řepa
  • 350 ml rostlinného mléka
  • 125 g pohankové mouky
  • špetka soli


Náplň

  • 1 balíček tofu
  • čerstvě strouhaný křen
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl, pepř
  • avokádo




Řepu jsem si uvařila, případně upekla, oloupala a nastrouhala najemno. Přilila jsem k ní mléko a pomocí tyčového mixéru rozmixovala. Přidala jsem pohankovou mouku, špetku soli a opět mixovala, až jsem získala klasické řidší palačinkové těsto. To jsem dala odpočívat do lednice a mezitím si připravila náplň.

Tofu jsem si rozmixovala s křenem, jablečným octem, solí, pepřem. Kdyby bylo příliš tuhé, přilijte trochu vody či mléka. 

Na kapce olivového oleje jsem smažila palačinky, pokladla je křenovou náplní, avokádem a podávala.







English version

Beet pancakes with horseradish mousse

(about 6 pcs)


Pancakes

  • 1 little beet
  • 350 ml plant-based milk
  • 125 g buckwheat flour
  • pinch salt


Filling

  • 1 block tofu
  • freshly grated horseradish
  • 1 tablespoon apple cider vinegar
  • salt, pepper
  • avocado





I cooked the beet, you could also bake it. Then I peeled and grated it fine. I whisked it with plant-based milk and blended it until smooth. Added buckwheat flour, pinch salt and bleded again. I placed the dough in the fridge and meanwhile prepared filling. 

I blended tofu with freshly grated horseradish, apple cider vinegar, seasoned it with salt, pepper and blended until smooth. If it were too thick, add dash of water or milk. 

I fried pancakes on pinch of olive oil on each site for few minutes. I filed it with tofu, sliced avocado and served imediatelly. 








8 komentářů:

  1. Hmm, originální a určitě moc chutné. Stojí za vyzkoušení. :)

    OdpovědětVymazat
  2. glad, that you like it. thank you very much.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušeno dnes k obědu na dětech (čtyři roky a dva roky) a mega úspěch. Díky, díky, díky. Obě jsou těžkými alergiky (každá samozřejmě na něco jiného) a najít něco, co mohou obě a ještě jim to chutná, to je pro mě k nezaplacení. Takže zařazuji mezi oblíbené. Měli jsme tedy jen variantu na sladko, těsto dle receptu a k tomu javorový sirup, ale věřím, že originál na slano bude pecka. Pěkný den, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nasladko budou určitě také vynikající, jsem ráda, že chutná i dětem :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)