Batátová musaka podle GKS



Je mi jasné, že největší rozruch budí kuchařky krátce po jejich vydání. Proto jsem šla do sebe a pustila se do testování titulů, které se mi za poslední rok zabydlely v knihovně a já Vám o nich ještě nepovyprávěla. Snad proto poslední týdny vařím převážně podle nich. A i když mi ještě nějaký ten pátek potrvá, než sesmolím duchaplnou recenzi na nejnovější počin autorů krásného blogu Green kitchen stories, Green Kitchen travels, nedá mi jinak, než se nepodělit o báječný recept na veganskou musaku, kterou jsem si jen mírně upravila. 

Víte, co je na ní tak úžasného? Nemám ráda lilek. Ano, vím, že je zdravý, obsahuje spousty vitamínů atd, ale prostě mi jen málo v jakém pokrmu chutná. A v tomto případě se ta jeho typická chuť tak ztrácí, že ani pomalu nevím, že jej jím. Navíc se tento pokrm hodí i do krabičky do práce, vyzkoušeno. 




Batátová musaka podle GKS

Inspirace: Green Kitchen travels

(2 porce)

  • 1 menší lilek
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 střední sladká brambora


Omáčka

  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetka skořice
  • 1 lžička oregana
  • 100 g francouzské čočky
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • voda
  • sůl


Bešamel

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce cizrnové mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Lilek jsem si omyla, nakrájela na tenké plátky, pokladla po pečícím papírem vyloženém plechu, dochutila solí, pepřem, pokapala olivovým olejem a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 10 minut. 

Mezitím jsem si připravila omáčku. Na lžíci olivového oleje jsem si orestovala na drobné kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, na minutu jsem přidala na tenké plátky nakrájený česnek, dochutila, skořicí, oreganem, solí, přisypala jsem čočku, krátce promíchala, přidala rajčata, vodu, přivedla k varu, stáhla plamen a nechala probublávat do úplného změknutí čočky, zhruba 30 minut. 

Na bešamel jsem si v kastrůlku roztopila olivový olej, přisypala jsem cizrnovou mouku a míchala do lehkého zhnědnutí. Za neustálého míchání jsem opatrně přilévala mléko, dochutila solí, pepřem, muškátovým oříškem a stále míchala do zhoustnutí. Poté jsem omáčku odstavila z plotny. 

Zapékací misky jsem střídavě plnila plátky lilku, čočkovou omáčkou, plátky batátů, bešamelem až do spotřebování všech surovin. Musaku jsem pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 - 40 minut. 






English version

Sweet potato moussaka according to GKS

Inspirace: Green Kitchen travels

(2 portions)


  • 1 little aubergines
  • 1 teaspoon olive oil
  • salt, pepper
  • 1 middle-sized sweet potato

Lentil sauce

  • 1 teaspoon olive oil
  • 1 little onion
  • 1 garlic clove
  • pinch cinnamon
  • 1 teaspoon oregano
  • 100 g French lentils
  • 200 g chopped tomatoes
  • water
  • salt

Bechamel sauce

  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 tablespoons chickpea flour
  • 1 cup plant-based milk
  • pinch nutmeg
  • salt, pepper

I washed aubergine, thinly sliced, laid it on a baking sheet, sprinkled with salt, pepper, drizzeled with olive oil and roasted in the oven for about 10 minutes. 

Meanwhile I prepared lentil sauce. I heated olive oi in a saucepan, added chopped onion. I sauted it until golden, added chopped garlic. I seasoned it with cinnamon, oregano, salt, added lentils, stirred well, added tomatoes, water, brought to the boil, reduce the heat and simmer for about 30 minutes.  

I heated the oil in a small sauce pan, added the flour and stirred until slightly browned. I whisked the sauce consistantly, added the milk, seasoned with salt, pepper, nutmeg and whisked until thickens and removed from the heat. 

I filled little baking dishes with aubergine slices, lentil sauce, sweet potato slices, bechamel sauce until consumption of everything. I baked it for about 30 - 40 minutes. 




5 komentářů:

  1. Vypadá to překrásně, asi to dnes vyzkouším. Díky za recept. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept, nevím proč mě nikdy nenapadlo udělat bešamel jen z rostlinného mléka ;) vyzkouším určitě, lilky miluju i jen na grilu nebo pánvi ochucené olejem, česnekem, bazalkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. skoro všechno lze udělat vegansky :-) a rostlinné mléko hravě nahradí kravské.

      Vymazat
  3. Luci a cim nahradit cizrnovou mouku? diky Misa

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)