Kakaová bábovka s rozmarýnem a pomerančovou kůrou





Bylinky chutnají nejen ve slané kuchyni. Hravě zastanou sůl a jiná dochucovadla, to je stará známá věc. Ale ani se sladkými dezerty se jim nemusíme vyhýbat. Máta, tymián, estragon, bazalka, meduňka, rozmarýn, to vše zkuste zařadit do domácích sladkostí. Dodají jim trochu té svěžesti, kterou s nadcházejícím jarem a létem jen přivítáme. Dnes ale něco krapet hutnějšího pro milovníky všeho kakaového a čokoládového... Poprvé jsem v kuchyni použila rýžovou mouku, na kterou jsem narazila v Gruntu, ale určitě je koupíte i ve vybavených zdravých výživách... určitě po ní koukněte, obzvláště pokud se vyhýbáte lepku :-) Ovšem doporučuji míchat mouku s jinými druhy...



Kakaová bábovka s rozmarýnem a pomerančovou kůrou

Inspirace: http://www.wholeheartedeats.com

Bábovka

  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1 a 1/2 hrnku mletých mandlí
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • kůra a šťáva z 1 bio pomeranče
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1 hrnek rýžového/mandlového mléka
  • 1/3 hrnku medu/agávového či jiného sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu/sirupu
  • 2 lžíce nepraženého kakaového prášku


Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. V míse jsem si smíchala mouku s mandlemi, kakaem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí, rozmarýnem a pomerančovou kůrou. V menší misce jsem prošlehala šťávu z pomeranče s olivovým olejem, rýžovým mlékem, medem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs jsem přilévala k sypké a zpracovala v celistvé těsto, které jsem vlila do silikonové formy a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut.

Mezitím jsem si připravila polevu. Kokosový olej jsem si rozpustila ve vodní lázni a prošlehala s medem a kakaovým práškem. 

Bábovku jsem vytáhla z trouby a nechala pár minut odpočívat, vyklopila ji a nechala zcela vychladnout na mřížce. Nakonec jsem pokladla polevou a posypala další pomerančovou kůrou a rozmarýnem. 







English version


Cacao bund cake with rosemary and orange zest

Inspiration: http://www.wholeheartedeats.com

Bund cake

  • 1 cup/rice flour
  • 1 and 1/2 cup ground almonds
  • 1/2 cup cacao powder
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • pinch salt
  • 1 tablespoon rosemary
  • juice and zest from 1 orange in bio quality
  • 1/2 cup olive oil
  • 1 cup rice or almond milk
  • 1/3 cup honey or any liquid sweetener
  • 1 teaspoon vanilla extract

Frosting

  • 2 tablespoons coconut oil
  • 3 tablespoons honey or any liquid sweetener
  • 2 tablespoons raw cacao powder



I preheated oven to 180. I mixed rice flour with ground almonds, cacao powder, baking powder, baking soda, salt, rosemary and orange zest. I whisked together orange juice with olive oil, rice milk, honey and vanilla extract. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. I scooped the dough into a bundt tin and smoothed out the top. I baked it in the oven for about 45 minutes. 

Meanwhile I prepared frosting. I melted coconut butter on a double boiler and whisked together with honey and cacao powder. 

I set the bund cake aside and let completely cool. I drizzeled the frosting over the cake, garnished with orange zest and rosemary.  








10 komentářů:

  1. Ahoj Luci, a do cesta na bábovku kakao nepridávame? Čo ju potom zafarbí na tak tmavú hnedú, ak ide kakao len do polevy? Ďakujem za odpoveď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jste přehlédla, je tam ve druhé větě napsáno "V míse jsem si smíchala mouku s mandlemi, kakaem.." , takže to kakao je i v těstě :)

      Vymazat
    2. Ach, naozaj, musela som to prehliadnuť, ďakujem za odpoveď :)

      Vymazat
  2. Teda, vypadá to nádherně! :) Chci se zeptat, jestli by se dal pomeranč zaměnit za citron? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak včera jsem ji konečnš upekla a musím říct, že byla famózní! :)
      Díky moc za recept :)

      Vymazat
    2. jasně, že šel, s čím nakonec byla? :-)

      Vymazat
  3. Tak tohle určitě vyzkouším :). Vypadá skvěle! Konečně nějaká bábovka bez vejce a mléka.

    OdpovědětVymazat
  4. Ach Luci, vypadá nádherně! Hned bych se do ní pustila, ale nemám rýžovou mouku, která se, předpokládám, nedá nahradit (nebo ano?)- ale chuťové buňky jsou silnější, než moje pevná vůle při pohledu do peněženky, a tak jsem se jí rozhodla přihodit do online košíku k ostatním věcem... UŽ SE NEMŮŽU DOČKAT, AŽ JÍ VYZKOUŠÍM!!
    A ještě jsem ti chtěla moc pochválit instagramové fotky! Jsou přímo k nakousnutí a už vím, že tvůj profil musím otevřít jedině s plným talířem před sebou a stejně se neubráním závistivým slinám.
    Nedávno jsi přidala fotku domácího chleba, moc mě zaujal.. bude recept nebo už tady někde na blogu je?
    Díky za tvé kulinářské nápady
    Měj se krásně!!
    P.S.: nic lepšího než tvé mrkvové taštičky jsem nejedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych hrozně nerada radila, co jsem sama nezkusila, takže je dost možné, že bábovka bude dobrá i s jinou moukou. šla bych do pohankové, chtěla jsem, aby zůstala bábovka bezlepková. ale jak říkám, nemám ozkoušené a nechci to pak schytat, co jsem to radila za bludy :-) ty chlebíky na instagramu jsou recepty, které už najdeš na blogu, jeden byla kvásková moskva a druhý ten základní kváskový recept.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)