Kaše z naklíčené špaldy



Ježíšek věděl, jak mě zabavit a vlastně celou rodinu. Ono to klíčení není žádná sranda. To abyste si vzali pomalu dovolenou, abyste stíhali pečovat o všechna ta zrníčka, luštěniny, semínka, která jdou klíčit. A tak sem tam zaúkoluji mamku, aby na ně dohlídla. Ale žádné remcání, je to zábava sledovat, jak se probouzejí a se zvládnutým time managementem brnkačka... a vlastně daleko větší, než jsem původně zamýšlela. Klíčky se totiž nesypou jen do salátu...




Kaše z naklíčené špaldy

Inspirace: http://www.varimezdrave.cz

(1 porce)


  • 50 g špaldy (celé zrno
  • voda
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • hrst mrazem sušených jahod
  • hrst nesolených pistácií
  • plátky růží





Zrno jsem si zalila vodou a nechala první den zcela ponořené na teplém místě. Následující den/dny jsem jen promývala, minimálně dvakrát denně. Měly by Vám stačit 2-3 dny.

Naklíčená zrna jsem spolu s mlékem rozmixovala v hladký krém, který jsem jen velmi krátce povařila, stačí pár minut. Jakmile začala hmota houstnout, odstavila jsem z plotny, dochutila skořicí, javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, promíchala a přendala do misky. 

kaši jsem doplnila mrazem sušenými jahodami, plátky růží a pistáciemi a podávala.







English version 

Spelt sprouted porridge

Inspiration: http://www.varimezdrave.cz


(1 portion)


  • 50 g whole spelt grains
  • vwater
  • 1 cup plant-based milk
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon maple syrup
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • handful freeze-dried strawberries
  • handful unsalted pistachios
  • rose petals





The first day, I put spelt into a bowl and covered with fresh (filtred) water. I soaked it overnight, washed well and soaked it for another 1-2 days. I rinsed them at least 2 times a day. I drained sprouted grains.

I blended together sprouted spelt with plant-based milk until smooth. I cooked the mixture for a minute or two and removed from the burner. I seasoned it with cinnamon, maple syrup, vanilla extract, mixed well. 

I added freeze-dried strawberries, pistachios, rose petals and served warm. 






5 komentářů:

  1. Zajímavé! Chci začít taky nakličovat .. dneska jsem si koupila Mungo a cizrnu ve Sklizeno :)
    Jinak jak jsi psala ... nemyslím si že by jsi kupovala úplně obyčejné věci, proto bych rubriku s potravinama uvítala ... ono třeba i těch chia semínek není malý výběr už, a třeba i cena a kde kupuješ by myslím byl dobrý návod. Hlavně pro lidi co se ve dzravé výživě neorientují vůbec :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi mi tak připomněla, jak se můj přítel jednou rozhodnul, že si vypěstuje avokádo :D vzal misku, dal do ní mokrou vatu, doprostřed posadil tu obří pecku a čekal že mu to během pár dní naklíčí :D
    Já mám ráda klíčky všeho druhu, ale nikdy mě z nich teda nenapadlo dělat kaši :) díky za nápad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač, já děkuji za vtipnou historku s avokádem :-)

      Vymazat
  3. Ďakujem za recept! Práve dnes mi z Babičkinej záhrady prišli krásne keramické misky na nakličovanie semien. A hľa, už mám aj inšpiráciu, čo so semienkami , až vyklíčia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a receptů snad bude víc, také jsem dostala nakličovací nádobu :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)