Špenátový hummus




Nějak jsem po původu slova hummus nepátrala, klidně mě poučte, ale nějak mi k němu nesedí, když je to taková dobrota :-) Navíc, znáte něco variabilnějšího než hummus? Těžko budu lovit v paměti... jako dip k zelenině, v tekutější verzi do zeleninového, těstovinového či jiného salátu nebo prostě mezi pečivo. Obzvláště, pokud z jakéhokoliv důvodu přejdete na rostlinnou stravu, můžete v počátcích tápat, čím si namazat chleba... obligátní klasika v podobě másla, lučiny jaksi odpadá, ale žádné strachy ještě tu je hummus a spousty dalších... ale to zas někdy jindy :-)

A kdyby Vás zajímal recept na chleba na obrázcích, je to ten podle Maškrtnice, recept zde, jen jsem tentokrát přihodila slunečnicová a lněná semínka. 




Špenátový hummus




  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 3 lžíce tahini pasty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce vody
  • 1 - 2 hrnky špenátu
  • stroužek česneku
  • sůl







Cizrnu jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka. Poté jsem zbylou vodu slila a cizrnu rozmixovala spolu s citrónovou šťávou, tahini, olivovým olejem, omytým špenátem v hladký krém. Dochutila jsem pouze solí a opět mixovala až vznikla hladká pasta. 









Spinach hummus





  • 100 g chickpeas
  • lemon juice
  • 3 tablespoons tahini
  • 3 tablespoons olive oil
  • 3 tablespoons water
  • 1 - 2 cups baby spinach
  • garlic clove
  • salt






I soaked chickpeas over night. The next day, I drained and rinsed chicpeas. I blended together chickpeas with lemon juice, tahini, olive oil, water and washed spinach. I seasoned it with crushed garlic clove, salt and blended again to a creamy puree. 






8 komentářů:

  1. Milá Lucie, předem se omlouvám, že můj dotaz nebude souviset s krásným chlebem ani jistě výborným hummusem, ale jsem v ,,zoufalé" situaci.
    Nedávno jsem dělala mrkvové taštičky podle Vašeho receptu a všichni se olizovali až za ušima. Přislíbila jsem, že je udělám znovu, ale s těstem jsem se po každé děsně patlala, že mi pečení vůbec nečinilo radost jako obvykle...těsto sice drželo, ale jakmile jsem ho vzala do ruky, začalo se lámat.
    Dnes, když jsem je pro velký úspěch dělala po třetí, mě napadlo dát víc oleje. Říkala jsem si, že třeba zabrání lámavosti, ale nejenže se těsto nepřestalo lámat, ale ještě se lepilo, takže letělo do koše.
    Moc mě to mrzí, chuťově jsou vážně nepopsatelně lahodné, všichni mi je chválí, ale práce s těstem je vážně otravná a časově náročná..
    Četla jsem pod článkem příspěvky řešící stejný problém, ale naopak i spoustu kladných.
    Vím, jak u jedné z reakcí píšete, že faktorů zaviňujících neúspěch může být víc... ale moc bych vám byla vděčná za pomoc!
    Nedostatkem oleje to, jak jsem už teď zjistila, není. Dále mě napadá jestli nemám moc na hrubo nastrouhanou mrkev (strouhám jí na jemnější straně na boku obdélníkového struhadla s řezacími otvory ve tvaru slziček, ale po bocích jsou ještě další s řezacími otvory ve tvaru dírek ..).Kde strouháte vy?
    Mouku jsem použila jemně mletou špaldovou a kokosový olej z DM..
    Obecně by mě zajímalo, jak lze zbavit těsto lámavosti, co přidat?
    Děkuji za odpověď, budu za ní moc vděčná.
    Krásný den!
    P.S.: Miluju Váš blog ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno,
      předem děkuji a smekám nad vyčerpávajícím komentářem :-) píšete, že se Vám těsto láme v rukou, myslíte, když jej rozválíte? nebo ještě vcelku? Já se snažím s těstem manipulovat co nejméně. často si jej rozválím přímo na pečícím papíru a plechu a pak jen rozřežu na čtverečky, naplním, a jen rozložím, aby se nedotýkaly a peču. Řeknu to opět, ono se obecně velmi těžko radí, obzvláště takhle na dálku, když těsto nevidím a můžu opravdu jen hádat... Navíc, pokud mně těsto funguje, může být pro mě nepochopitelné, jak někomu ne. možná bych si zkusila pohrát s teplotou oleje. Používáte naprosto roztopený (tekutý)? Co takhle zkusit v pevnější formě? Mrkev strouhám najemno, stejně jako Vy. Ještě mě napadá přidat trochu vody místo oleje, ale opět by to byla metoda, pokus omyl. Snad jsem Vám alespoň trochu poradila :-) Určitě dejte vědět, jak dopadly další pokusy.

      Vymazat
  2. Hummus znamená po arabsky cícer (cizrna), takže asi toľko k významu :)) Tento je určite skvelý, ja robievam aj s batátom a koriandrom a tiež nemá chybu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, hned jsem chytřejší :-) s batáty musí být taky výborný

      Vymazat
  3. Wow, tak do vypadá naprosto skvěle! Včera jsem dělala špenátový dip z tvarohu, ale snažím se co nejvíce vyhýbat mléčným výrobkům, takže příště asi tohle! :) www.jojovictus.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky, prosim te co mrazeny spenat sel by pouzit u tohoto receptu:-)? Diky za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to bych moc nedoporučovala, přece jen pouští hodně vody...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)