Para-arašídové máslo + Kakaovo-kokosové máslo




Další óda na ořechová másla je tu :-) Je to ostuda, ale pěkně dlouho jsem neprohnala mixérem nějaké ty oříšky a nevytvořila tuto mastnou dobrůtku. Nic naplat, muselo se to rychle napravit. A ne tak ledajak. Je to zábava zkoušet nové kombinace ořechů a čekat na výslednou chuť. Velmi zajímavé je klasické burákové máslo šmrncnuté para ořechy. Upřímně, trochu se mi klepala ruka, jestli je tam vůbec přihodit. Chutnají výborně jen tak samotné, ostatně jako všechny ořechy. Ale po ochutnání, byly všechny pochyby smazány, ta chuť je naprosto zastínila :-) Neméně dobré je klasické kokosové máslo vylepšené o raw kakaový prášek...






Para-arašídové máslo




  • 3/4 hrnku loupaných arašídů
  • 1/2 hrnku para ořechů
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • případné sladidlo










Ořechy jsem si jednoduše rozmixovala v hladký krém se špetkou soli. Záleží, jak máte silný stroj. Můj tyčový mixér zvládne bez problémů i celé. Samozřejmě je můžete nasekat na menší kousky. Pro výraznější chuť je můžete i krátce péct. 









Kakaovo-kokosové máslo





  • 200 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • špetka soli
  • případné sladidlo








I kokosové máslo jsem jednoduše mixovala v hladký, tekutý krém. Na závěr jsem přidala kokosový olej, kakaový prášek, sůl a ještě chvilku promixovala. Máslo jsem přendala do sklenice a skladovala ideálně v lednici. Kokosové máslo za běžné pokojové teploty je tuhé. Proto pokud zatoužíte po tekutém, je třeba jej roztopit. 






English version

Brazil-peanut butter





  • 3/4 cup peanuts
  • 1/2 cup brazil nuts
  • pinch salt
  • vanilla extract
  • any sweetener if you want









I blended brazil nuts and peanuts with pinch salt and vanilla extract until smooth and creamy. You could chopp them in order to releave it. You could roast them to enhance the flavor.  




Cacao-coconut butter




  • 200 g desiccated coconut
  • 1 teaspoon coconut oil
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • pinch salt
  • any sweetener if you want







I blended desiccated coconut until smooth paste. Then I added coconut oil, raw cacao powder, pinch salt and blended again. I transfered it to the jar and stored in the fridge. Before servig, you should melt the butter. 

12 komentářů:

  1. jak dlouho jsi máslo mixovala? já to zkoušela jednou a málem jsem můj tyčák zavařila. Byl úplně horký :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem opravdu nepočítala. 15 minut s přestávkami zhruba

      Vymazat
  2. jaký prosím používáš mixér? už jsem jich na másle oddělala několik :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.gallet.cz/ponorny-mixer-gallet-ajacio-mix-305-bily/z53253/

      Vymazat
    2. A tím fakt umixuješ máslo? Já mám 600 W Bosh a buď nemám trpělivost nebu um... :( :D

      Vymazat
  3. vypadá výborně, máš nádherný fotky!:-)
    my good days blog

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem čekala, jaké budou s ořechovým máslem složitosti, a ono je to tak jednoduché a vypadá to úžasně :)
    A little time with Zettie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není nic snažšího, chce to jen trpělivost :-)

      Vymazat
  5. Moc rada varim podle tvych receptu. Je to presne dle mych chuti a sezonosti..
    Jen bych se chtela zeptat, nemas tip, kde koupit levne ruzne orisky, seminka..
    Moc dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, k dotazu, bohužel moc neporadím. Nemám vyloženě nějaký shop, kde bych kupovala oříšky ve velkém, kupuji je dle potřeby, kde se zrovna namanu. Přece jen, ořechy by se neměly příliš dlouho skladovat, aby nežlukly

      Vymazat
    2. Nejlepvnější kešu - 299 Kč za 1 kg maj na váhu v Tescu v Olomouci, ještě levněji možná v Prostějově... :D
      Ale to je trocha z ruky :D

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)