Velikonoční beránek




Vždycky mi přišlo morbidní péct beránka a pak jíst hlavičku. A je to vlastně směšné, když si vezmeme, jak se denně populace láduje masem a jinými živočišnými produkty, tady jde jen o těsto ve tvaru jehňátka. Ale nerada bych, aby to vyznělo jako nějaká výzva k veganismu. Proto Vás snad nepřekvapí, že tohle je můj první beránek v životě, fakt.  

Nějak mě začaly svrbět prsty, když jsem viděla formu na beránka a nedalo mi to než nezkusit malý experiment, který nakonec dopadl nad míru dobře. Zvolila jsem takovou kombinaci mouk, aby byl beránek bezlepkový. Poslední dobou jsem se opět rozpekla s kváskem, tak to lítal jeden žitný chléb za druhým. Proto není marné ten lepek opět trochu omezit. Navíc stále si stojím za tím, že klíčem ke "zdravému" životnímu stylu je pestrost, dodávat tělu co nejširší škálu surovin, Proto se snažím domácí zásoby klasických mouk, jako je špaldová, žitná, pšeničná, pohanková, rozšiřovat o zajímavější, rýžovou, cizrnovou, hrachovou, čirokovou, dýňovou a brzy snad o další, které potkám při svých toulkách po zdravých výživách :-)



Velikonoční beránek



  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku čirokové mouky
  • 1/4 hrnku kukuřičné mouky
  • 1/2 hrnku karobu
  • 1/4 hrnku kokosu
  • 1/2 hrnku xylovitu
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkovéo extraktu
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 banán




Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. V míse jsem si promíchala pohankovou mouku s čirokovou, kukuřičnou, karobem, kokosem, xylovitem a práškem do pečiva. Ve vysoké nádobě jsem rozmixovala banán s vodou, přidala jsem roztopený kokosový olej, vanilkový extrakt a důkladně promíchala. Tekutou směs jsem pomalu přilévala k sypké a zpracovala v celistvé těsto.

Formu na beránka jsem si vymazala kokosovým olejem, vysypala kokosem. Na místa, kde by měl mít oči a nos, jsem vložila rozinky a brusinku a naplnila formu těstem. Beránka jsem pekla v předehřáté troubě zhruba 20 minut. 

Nechala jsem jej chvíli vychladit, opatrně vyklopila, nechala zcela zchládnout a ozdobila krajkovou mašličkou.








English version

"Easter lamb cake"



  • 3/4 cup buckwheat flour
  • 1/2 cup sorghum flour
  • 1/4 cup cornflour
  • 1/2 cup carob
  • 1/4 cup dessicated coconut
  • 1/2 cup xylovit
  • 1/2 package of baking powder
  • 4 tablespoons coconut oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cup water
  • 1 banana




I preheated oven to 180 degrees. In a big bowl, I mixed buckwheat flour with sorghum flour, cornflour, carob, xylovit and baking powder. I blended banana with water until smooth, added melted coconut oil, vanilla extract and whisked together. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. 

I wiped the form with coconut oil and dessicated coconut. I scooped the dough into a tin and smoothed out the top. I baked it in the oven for about 20 minutes.  

I set the cake aside and let  cool for a while, carefully popped it out and let it cool completely and decorated with ribbon.





6 komentářů:

  1. Ty jo, rovnou 2 suroviny, o kterých jsem v životě neslyšela... to se mi už nějakou dobu nestalo. Jdu googlit :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. já poznávám skoro každý den :-) pořád je něco nové

      Smazat
  2. krom jiného má moc roztomilý čumáček :)

    OdpovědětSmazat
  3. Já ve "vegetariánských časech" beránka milovala. Hlavu a zadeček nejvíc. :D

    OdpovědětSmazat
  4. Díky za recept, taky se mi povedl :)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)