Žitné croissanty plněné kakaovo-kokosovým máslem a oříšky




Pokud držíte striktní dietu do plavek, dnešním receptem Vás spíše potrápím. Opravdu to není dieta. Ty loupáčky, co se na Vás smějí, jsou doslova hříšné. Ne že by to byla nějaká "prasárna", bez kvalitních a poctivých surovin by to nešlo, Stačí ale ta nádherná vůně, co se line z trouby, zatímco je pečete, bude Vám hned jasné, že jde o něco výjimečného a nešizeného. 

Výjimečně nepůjde ani o veganský recept. Namísto obligátních rostlinných olejů jsem se pustila do výroby ghí. Nejde o žádnou složitost, receptů i videí najdete na Internetu spousty, stačí googlit :-) A i když upřednostňuji veganské recepty, přijde mi, že ghí s jeho jedinečnou vůní prostě nic v tomto receptu nenahradí. I když takový kokosový olej taky krásně voní, tak třeba příště :-) Mimo to, i ghí má své neopominutelné benefity.

A aby nebylo té výjimečnosti málo, dorazila mi nádherná jídelní souprava od porcelánky Rudolf Kämpf, která si nezaslouží pokřtít snad něčím kupovaným....




Žitné croissanty plněné kakaovo-kokosovým máslem a oříšky

Inspirace: Green kitchen travels

Těsto

  • 80 g celozrnné žitné mouky
  • 185 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 175 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • špetka soli
  • 125 g ghí


Náplň


V míse jsem smíchala žitnou mouku se špaldovou a špetkou solí, Roztopený kokosový olej jsem promíchala s teplým mlékem, javorovým sirupem, droždím. Přidala jsem část mouky a nechala vzejít kvásek. Poté jsem přidala zbytek mouky a zpracovala v pevné těsto, které jsem přikryla čistou utěrkou a nechala kynout na teplém místě zhruba hodinu. 

Poté jsem těsto zabalila do potravinové fólie a dala chladit do lednice alespoň na 30 minut. Mezitím jsem si ghí rozválela mezi pečícím papírem na tenkou placku. Stejně tak jsem rozválela těsto. To jsem opatrně pokladla rozváleným ghí a pomocí válečku jej zapracovala a opět dala chladit. Po hodině jsem opět rozválela a dala chladit. Stejný proces jsem opakovala ještě dvakrát co hodinu.

Nakonec jsem těsto rozválela, rozkrájela na 8 trojúhelníků, potřela kokosovým máslem, posypala ořechy a opatrně zarolovala, aby náplň nevytekla.

Croissanty jsem rozložila po pečícím papírem vyloženém plechu a nechala ještě zhruba 1 hodinu kynout a pekla v předehřáté troubě zhruba 25 minut dozlata. 







English version

Rye croissants filled with cacao-coconut spread and nuts

Inspiration: Green kitchen travels

Dough

  • 80 g rye flour
  • 185 g spelt flour
  • 1 tablespoon coconut oil
  • 175 ml plant-based milks
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 2 teaspoons active dry yeast
  • pinch salt
  • 125 g ghí


Filling



In a big bowl, I mixed rye flour with spelt flour and pinch salt. I whisked together melted coconut oil with warm milk, maple syrup and yeast. I added part of flour mixture and let it until bubbles appeared. Then I added rest of flour mixture and processed into firm dough. I covered the bowl and let it for about 1 hour. 

Then I wrapped it in plastic wrap and chilled it in the fridge. Meanwhile I put ghé between two layers of baking parchments rolled roll it and lied it on the dough, rolled it and fold it. I put the dough again to the fridge. I repeated the process just twice again.  

Finally I unwrapped and rolled the dough out. I cut it into 8 equally-sized rectangles. I put cacao-coconut spread in the middle of each rectangle, added chopped chocolate, hazelnuts and rolled it up to the thinest point. 

I placed all croisants on a baking sheet with a baking parchment. I covered it with clean tea towel and let them for about 1 hour. I baked them for about 25 minutes in a preheated oven. 


2 komentářů:

  1. Proboha! Tak to je naprosto dokonalý! Už dlouho jsem přemýšlela, jak croissanty ozdravit (až jsem v hluboké beznaději přemýšlela o klasických celých skoro jen z másla) a přesně na tohle jsem čekala! Jsi kouzelnice! Vždycky mi od tebe vše chutná a ohromí! Jdu koupit ghee a pak se na to vrhnu!! :) P.S.: miluju tenhle blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. oo, děkuji za krásný komentář :-) snad bude chutnat

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)