Batátové mini-pizzy




Občas na mě vleze období, kdy mám pocit, že už nikdy nic nového, výjimečného, překvapujícího neochutnám. Že italské risotto je sice úžasné, ale prostě je to staré známé italské risotto, že cuketové nudle nikdy nezklamou, stejně tak jarní závitky, sushi, řepové carpaccio, dýňový krém, gnocchi... Pak ale přijde nějaký impuls, který přinese zas úplně jiný, nový zážitek, který Vaše chuťové buňky probudí z jakýchsi zajetých kolejí....

A tahle ta celá omáčka směřuje k batátovým mini-pizzám, které jsou upřímně to nejlepší, co jsem za poslední dobu ochutnala. I když ruku na srdce, není to to nejfotogeničtější, co se mi před objektivem kdy promenádovalo. Odpusťte jim to, prosím, hravě Vám to vynahradí na chuti :-)



Batátové mini-pizzy

(4 ks)

Krusta

  • 1 hrnek batátového pyré
  • 1/2 hrnku sezamových semínek
  • 1/2 hrnku cizrnové mouky
  • sůl, pepř


Na obložení

  • domácí pesto
  • cherry rajčátka
  • červená cibule
  • hrášek
  • řeřicha


Sladkou bramboru jsem si upekla doměkka, oloupala, rozmačkala či rozmixovala v hladké pyré, dochutila jej solí, pepřem a smíchala jej se sezamovými semínky, cizrnovou moukou. Případně přidejte další mouku či semínka.

Směs jsem rozetřela po pečícím papíře do tvaru menších koleček a pekla v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba 20 minut. Poté jsem je obrátila, potřela pestem, pokladla rajčátky, cibulí, hráškem a pekla dalších  20 minut. Hotové pizzy jsem ještě ozdobila řeřichou a podávala.







English version

Sweet potato mini pizzas

(4 pcs)

Crust

  • 1 cup sweet potato puree
  • 1/2 cup sesame seeds
  • 1/2 cup chickpea flour
  • salt, pepper


Topping

  • homemade pesto
  • cherry tomatoes
  • red onion
  • sweet peas
  • watecress


I roasted sweet potato until smooth, peeled it and mashed. I seasoned it with salt, pepper, added sesame seeds, chickpea flour and process until well incorporated. If necessary, add flour or seeds. 

I spreaded the mixture over baking tray with a baking parchment and shaped it into little circles. I baked them in the preheated oven to 160 C for about 20 minutes. Then I turned it, spreaded pesto onto the crust, added cherry tomatoes, peas, chopped onion and baked for another 20 minutes. Finally I garnished it with watercress and served it. 





7 komentářů:

  1. Do batátů jsem se nedávno přímo zamilovala takže tento recept vyzkouším hned příště, vypadá to nádherně ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. no já po těhle batátových receptech koukám dýl, ale nevím (jako na potvoru) žádne potkat v krámu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jste s z Prahy....zkuste Globus nebo Delmart na Andělu :)

      Vymazat
  3. Přesně na něco takovýho mám poslední dobou chuť! A moc děkuji za recenzi kuchařky Opravdu zdravě - pořídila jsem si jí ted v pátek a myslím, že mě bude v kuchyni často provázet, je vážně moc pěkná (navíc jsme si domů pořídili spiralizér takže hej všechny recepty na zeleninové nudle seem :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ten spiralizér v dobrém závidím :-) taky jej mám na listu přání :-) ještě musím objevit nějaký pěkný, protože mi všechny přijdou jako strašná monstra. nemáš prosím nějaký tip?

      Vymazat
  4. mnam to vypadá skvěle :)

    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY!:)
    Budu moc ráda, když se zapojíš.
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)