Kukuřičné sušenky s medvědím česnekem




Ty sušenky musíte udělat. Když už nic jiného, tyhle sušenky za to stojí. Jsou skvělé jako pohoštění pro návštěvy k vínu, různým dipům, na výlet do baťůžku, dětem do školy, prostě takový univerzální pokrm, který se uživí všude :-). A víte co? Úplně nejlepší jsou k zeleninovým salátům. Kdepak nějaká bageta či jiné pečivo, zkuste slané sušenky, to je teprve něco.



Kukuřičné sušenky s medvědím česnekem

(cca 30 ks)


  • 100 g kukuřičné mouky
  • 100 g ovesné mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 kelímku kozího jogurtu
  • hrst medvědího česneku
  • 1 střední mrkev







V míse jsem smíchala ovesnou mouku s kukuřičnou, práškem do pečiva, sodou a solí. Přidala jsem olivový olej, jogurt, na jemno nastrouhanou mrkev, na drobno nakrájený česnek.  Vše jsem důkladně promíchala a zpracovala v tužší těsto. Těsto jsem rozválela a vykrajovala v libovolné tvary. Z uvedeného množství mi vzniklo zhruba 30 kusů. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut.







English version

Cornmeal biscuits with wild garlic

(about 30 pcs)



  • 100 g corn flour
  • 100 g oat flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1/2 cup goat yoghurt
  • handful wild garlic
  • 1 middle-sized carrot






I preheated oven to 180 C. In a large bowl, I mixed together dry ingredients - corn flour, oat flour, baking powder, baking soda and salt. I added olive oil, yoghurt and shredded carrot and chopped wild garlic. Using hands, I combined everything together until well incorporated. I gathered the dough into a ball and rolled out. I cut it out into little biscuits. I placed the biscuits on a baking sheet. I baked it for about 20 minutes.  





6 komentářů:

  1. Vypada to opravdu krasne :)Jen mam dotaz jestli by sel cesnek nahradit treba pazitkou? Zatim jsem v zelenine vydela jen zvadly medvedi cesnek.Zatim co pazitku si pestujeme doma....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i s pažitkou to musí být fajn, i když medvědí česnek má svou charakteristickou chuť. Já bych i zkusila s dýňovými semínky a tymiánem. Já bych hlavně spíš nahradila ten kozí jogurt kravským, bohužel nejsem schopná pozřít cokoliv kozího...

      Vymazat
    2. kravský jogurt mi právě přijde takový tuctový, kozí dodává pořádný šmrnc, ale proti gustu :-)

      Vymazat
    3. To není o gustu. Bohužel, po kozím bych se pozvracela, tak si opravdu ráda vystačím s "tuctovým" běžným bílým jogurtem z kravského mléka. ;) Každopádně recept zakládám do oblíbených (jako asi tisíc dalších, co tu máš...). Moc ráda se sem vracím, skvělá práce! ;)

      Vymazat
    4. A co zkusit ovčí? ten mi přijde jako něco mezi kravským a kozím. Zajímavá chuť, ale ne tak výrazná jako kozí.

      Vymazat
  2. Tyhle sušenky miluju! Ale zajímalo by mě, jestli se ovesná mouka dá nahradit nějakou bezlepkovou alternativou?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)