Prodloužené víkendy by měly být častěji. Už proto, že nahrávají krapet sofistikovanějším snídaním než je smoothie, kaše či nějaká granola. A ona taková uloudaná snídaně, která nabourá naši každodenní rutinu, a která se může klidně protáhnout do oběda, má něco do sebe.
Ne vždy mám po ránu chuť vystát důlek u plotny, ale občas to stojí za to. Třeba takové lívance, ty snad byly stvořeny pro tyhle snídaně. Navíc tyhle jsou bezlepkové. Tak šup, ještě kus víkendu před námi.. :-)
Pohankovo-rýžové lívance
Inspirace: Opravdu zdravě
(cca 2 porce, 8 ks)
Lívance
- 70 g pohankové mouky
- 70 g rýžové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 300 ml rostlinného mléka
- lžička citrónové šťávy
- vanilkový extrakt/lusk
- 1 lžička javorového sirupu
Na dokončení
- jahody, maliny, rybíz atd.
- javorový sirup
V míse jsem si smíchala pohankovou mouku s rýžovou, práškem do pečiva a solí. V jiné misce jsem prošlehala mléko s citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem. Tekutou směs jsem přilila k sypké a důkladně prošlehala.
Na kapce kokosového oleje jsem opékala lívance z obou stran. Lívance jsem rozdělila na talíře a podávala s horkým letním ovocem a javorovým sirupem.
English version
Buckwheat-rice pancakes
Inspiration: Opravdu zdravě
(about 2 portions, 8 pcs)
Pancakes
- 70 g buckwheat flour
- 70 g rice flour
- 1 teaspoon baking powder
- pinch salt
- 300 ml plant-based milk
- teaspoon lemon juice
- vanilla extract
- 1 teaspoon maple syrup
For finishing
- strawberries, raspberries, curants etc.
- maple syrup
In a big bowl, I mixed buckwheat flour, rice flour, baking powder and salt. In a little bowl I whisked together plant-based milk, lemon juice, vanilla extract and maple syrup. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined.
I poured batter onto the skillet and cooked pancakes on both sides until slightly browned. I served it with hot berries and maple syrup.
vypadají úžasně...a ta fotka - reklama na jarně-letní pohodu...mňam :)
OdpovědětVymazatděkuji, o to šlo :-)
VymazatUrcite jevyzkousim, protoze jsem dostala ryzovou mouku, vcera koupila rostlinne mleko a pohankovou :-) Dekuji za inspiraci :-)
OdpovědětVymazattak to si o lívance doslova říká :-)
VymazatÚžasné fotky!
OdpovědětVymazatdíky :-)
VymazatPřekrásné letní fotky :)
OdpovědětVymazatdíky Jani :-)
Vymazatskvělý recept, určitě vyzkouším a chválím obzvlášť povedené fotky...no i když, tvoje fotky jsou vždycky, jako ze žurnálu:)
OdpovědětVymazatděkuji, ale pořád je na čem pracovat :-)
VymazatMilá Lucie, já dělám rýžovo-pohankové lívance podle Ethique (nevím, jestlo znáš její blog a nechci ti dělat z nástěnky reklamu, ale spíš uvádím jako tip k vyzkoušení a porovnání) - z celých (namočených) rozmixovaných zrn rýže a loupané pohanky, což má tu výhodu, že člověk vůbec nemusí kupovat drahou rýžovou a pohankovou mouku a pak se bát, že mu doma stárne v pytlíku. Jinak ale samozřejmě pro ty, kdo tyhle mouky běžně využívají i jinak, je to prima recept a krásně nafoceno. Š.
OdpovědětVymazatShareen, tohle za reklamu opravdu nepovažuji, jsou tu jiné "experti s odkazy na své blogy, weby atd. ale škoda slov :-) Ethique znám, i tento recept, snad jej v dohledné době taky vyzkouším :-)
VymazatZamrzelo mě, že u pánve držely lívance jak přikovaný. To co jsme z ní dostali chutnalo dobře.
OdpovědětVymazatBláža
tak to mě mrzí, nebude problém v pánvi? :-(
Vymazat