Pohankovo-rýžové lívance




Prodloužené víkendy by měly být častěji. Už proto, že nahrávají krapet sofistikovanějším snídaním než je smoothie, kaše či nějaká granola. A ona taková uloudaná snídaně, která nabourá naši každodenní rutinu, a která se může klidně protáhnout do oběda, má něco do sebe.  

Ne vždy mám po ránu chuť vystát důlek u plotny, ale občas to stojí za to. Třeba takové lívance, ty snad byly stvořeny pro tyhle snídaně. Navíc tyhle jsou bezlepkové. Tak šup, ještě kus víkendu před námi.. :-)




Pohankovo-rýžové lívance

Inspirace: Opravdu zdravě

(cca 2 porce, 8 ks)

Lívance

  • 70 g pohankové mouky
  • 70 g rýžové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 300 ml rostlinného mléka
  • lžička citrónové šťávy
  • vanilkový extrakt/lusk
  • 1 lžička javorového sirupu

Na dokončení
  • jahody, maliny, rybíz atd.
  • javorový sirup



V míse jsem si smíchala pohankovou mouku s rýžovou, práškem do pečiva a solí. V jiné misce jsem prošlehala mléko s citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem. Tekutou směs jsem přilila k sypké a důkladně prošlehala.

Na kapce kokosového oleje jsem opékala lívance z obou stran. Lívance jsem rozdělila na talíře a podávala s horkým letním ovocem a javorovým sirupem.








English version

Buckwheat-rice pancakes

Inspiration: Opravdu zdravě

(about 2 portions, 8 pcs)

Pancakes

  • 70 g buckwheat flour
  • 70 g rice flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch salt
  • 300 ml plant-based milk
  • teaspoon lemon juice
  • vanilla extract
  • 1 teaspoon maple syrup

For finishing
  • strawberries, raspberries, curants etc. 
  • maple syrup




In a big bowl, I mixed buckwheat flour, rice flour, baking powder and salt. In a little bowl I whisked together plant-based milk, lemon juice, vanilla extract and maple syrup. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. 

I poured batter onto the skillet and cooked pancakes on both sides until slightly browned. I served it with hot berries and maple syrup. 



14 komentářů:

  1. vypadají úžasně...a ta fotka - reklama na jarně-letní pohodu...mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Urcite jevyzkousim, protoze jsem dostala ryzovou mouku, vcera koupila rostlinne mleko a pohankovou :-) Dekuji za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý recept, určitě vyzkouším a chválím obzvlášť povedené fotky...no i když, tvoje fotky jsou vždycky, jako ze žurnálu:)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Lucie, já dělám rýžovo-pohankové lívance podle Ethique (nevím, jestlo znáš její blog a nechci ti dělat z nástěnky reklamu, ale spíš uvádím jako tip k vyzkoušení a porovnání) - z celých (namočených) rozmixovaných zrn rýže a loupané pohanky, což má tu výhodu, že člověk vůbec nemusí kupovat drahou rýžovou a pohankovou mouku a pak se bát, že mu doma stárne v pytlíku. Jinak ale samozřejmě pro ty, kdo tyhle mouky běžně využívají i jinak, je to prima recept a krásně nafoceno. Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shareen, tohle za reklamu opravdu nepovažuji, jsou tu jiné "experti s odkazy na své blogy, weby atd. ale škoda slov :-) Ethique znám, i tento recept, snad jej v dohledné době taky vyzkouším :-)

      Vymazat
  5. Zamrzelo mě, že u pánve držely lívance jak přikovaný. To co jsme z ní dostali chutnalo dobře.
    Bláža

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)