Sem tam nás na trzích zláká kváskový chléb. Díky úspoře času se pak dá o to víc vyhrát s různými pomazánkami. Ale počkat, vždyť ona to není žádná námaha tyto rostlinné něco jako tzatziki. Jediné, co musíte udělat, je vzpomenout si např. před spaním namočit semínka. A stejně je to vlastně u aktivace všech ořechů/semínek či máčení luštěnin. Nezabere nám to ani minutu zalít je vodou, jen chtít a myslet si na to. To bude celý zádrhel. Tak se nenechte odradit dobou, než dosáhnete kýženého výsledku, protože skutečná práce je otázkou pár minut. A za tu dokonalou chuť rozhodně stojí. A ještě něco, nechám na Vaší fantazii, jak s nimi naložíte :-)
Sendvič se slunečnicovými tzatziki a pečenou mrkví
Inspirace: http://faring-well.com
Tzatziki
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvý kopr
- sůl, pepř
- 1/2 okurky
Pečená mrkev
- 2 mrkve
- sůl, pepř
- 1 lžička olivového oleje
- čerstvý kopr
Toust
- 4 plátky žitného chleba
- 1/4 avokáda
- řeřicha
Slunečnicová semínka jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, přidala citrónovou šťávu, olivový olej a rozmixovala v hladký krém. Ten jsem promíchala s nastrouhanou okurkou, zbavenou přebytečné vody. Vše jsem dochutila, solí, pepřem a čerstvým koprem.
Mrkev jsem si nakrájela na kolečka, dochutila jí olivovým olejem, solí, pepřem, koprem a pekla v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
Chléb jsem si opekla, potřela tzatziki, pokladla pečenou mrkví, plátky avokáda a řeřichou. Ihned jsem podávala.
English version
Inspiration: http://faring-well.com
Tzatziki
- 1/2 cup sunflower seeds
- juice from 1/2 lemon
- 1 tablespoon olive oil
- fresh dill
- salt, pepper
- 1/2 cucumber
Roasted carrots
- 2 carrots
- salt, pepper
- 1 teaspoon olive oi
- fresh dill
Toust
- 4 slices sourdough bread
- 1/4 avocado
- watercress
I soaked sunflower seeds overnight. I drained them the next day. I blended them with lemon juice, olive oil until smooth. I added diced and squeezed cucumber. I seasoned it with salt, pepper, dill and combined until well incorporated.
I preheated oven to 180 C. I peeled, grated carrots into little slices, seasoned it with salt, pepper, dill, drizzled with olive oil and placed in the oven and baked for about 20 minutes.
I toasted bread, spreaded with tzatziki, added roasted carrots, sliced avocado and watercress and served.
wau,paráda! Klasické tzatziky mám moc ráda ale rozhodla jsem se přestat jíst mléčné výrobky. Jsem ráda, že jsem teď díky tobě narazila na tuto variantu, která bude super na letní grilovačky!:)
OdpovědětVymazatThe Balanced Brunette
už vím co s tím obrovským pytlem slunečnicových semínek:)
OdpovědětVymazat