Pohankovo-semínkový chléb s hráškovým hummusem




Pche, chléb s pomazánkou, taková trapná klasika. Je a není.  Opravdu s tím chci lézt na blog? Jasně. Takový domácí kváskový chleba či třeba semínkový, to je jiná liga a malý, velký zázrak. Tak dost podceňování a jdeme na recept :-)

Chléb je obdobou známého life-changing chlebu, jen nahrazuje vločky pohankou, což určitě ocení "bezlepkáři", pokud tedy nesáhnou po bezlepkových vločkách. I když se tváří chléb děsně jednoduše, může být pěkně zrádný. Párkrát se mi stalo, že jsem jej dostatečně nedopekla a mírně se mi drobil. Na druhou stranu se semínka připečou ani nebudete vědět jak a už taháte z trouby černouška. Proto buďte furt ve střehu, povedený chléb Vám to pak víc než vynahradí :-)

A čím doplnit chléb plný zdraví? Vyjarněným hummusem, je totiž super!




Pohankovo-semínkový chléb s hráškovým hummusem

Pohankovo-semínkový chléb

Inspirace: https://iquitsugar.com


  • 200 g pohanky
  • 125 g slunečnicových semínek
  • 150 g lněných semínek
  • 45 g sezamových semínek
  • 20 g chia semínek
  • 20 g psyllia
  • 1 lžička soli
  • 350 ml vody






Pohanku jsem si přes noc namočila ve vodě. Následně jsem vodu slila, pohanku propláchla. Ve velké míse jsem smíchala pohanku se slunečnicovými, lněnými, sezamovými, chia semínky, psylliem a solí. Následně jsem přilila vodu, důkladně promíchala. 

Chlebíčkovou formu jsem si vyložila pečícím papírem a naplnila jí směsí. Tu jsem nechala alespoň dvě hodiny odpočívat, klidně i přes noc.

Troubu jsem předehřála na 160 stupňů. Chléb jsem dala péct zhruba na 1 hodinu. Poté jsem vyklopila z formy a pekla další hodinu. 

Nechala jsem jej zcela vychladnout a až poté krájela. Chléb vydrží zhruba týden v lednici.


Hráškový hummus


  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • 100 g hrášku
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 3 lžíce tahini pasty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • wasabi dle chuti
  • sůl






Cizrnu jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka. Poté jsem zbylou vodu slila a cizrnu rozmixovala spolu s hráškem, citrónovou šťávou, tahini, olivovým olejem v hladký krém. Dochutila jsem solí, sójovou omáčkou, wasabi a opět mixovala až vznikla hladká pasta. 






English version

Buckwheat-seed bread with peas hummus

Buckwheat-seed bread


Inspiration: https://iquitsugar.com


  • 200 g buckwheat
  • 125 g sunflower seeds
  • 150 g flax seeds
  • 45 g sesame seeds
  • 20 g chia seeds
  • 20 g psyllium
  • 1 teaspoon salt
  • 350 ml water






I soaked buckwheat overnight. Then I rinsed and drained it. In a big bowl, I combined buckwheat, sunflower seeds, flax seeds, sesame seeds, chia seeds, psyllium and salt. I added water and mixed well.  

I lined a loaf tin with baking paper. I poured batter into loaf tin and let sit for at least 2 hours, or overnight. 

I preheated oven to 160 C. I placed the tin loaf in the oven and baked for about 1 hour. Then I flipped the loaf upside down, peeled away from baking paper and baked for another 1 hour.  

I let it cool before slicing and serving. I stored it in the fridge for about 1 week. 



Peas hummus


  • 100 g chickpeas
  • 100 g green peas
  • lemon juice
  • 3 tablespoons tahini paste
  • 3 tablespoons olive oil
  • 3 tablespoons water
  • 1 tablespoon soya sauce
  • wasabi 
  • salt






I soaked chickpeas over night. The next day, I drained and rinsed chicpeas. I blended together chickpeas with green peas, lemon juice, tahini, olive oil, water. I seasoned it with salt, soya sauce, wasabi and blended again to a creamy puree. 







11 komentářů:

  1. To vypadá naprosto úžasně! Rozhodně žádná "trapná" pomazánka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda moc se mi líbí ten chlebíček :) musím ho vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
  3. Oooch, tak to je úžasný! Snažím se co nejvíc vyhýbat lepku, takže nejím žádné pečivo, ale tohle.. to je skvělý! :) Určitě vyzkouším :) A ten hummus. Zrovna včera jsem si namočila cizrnu, že si dnes udělám hummus. Vůbec mě nenapadlo tam přidat hrášek.. Děkuju moc za inspiraci - dnes ho tam přidám. Mám ráda zelenou, všechno jídlo zelené, zelené šťávy, smoothie, saláty.. Ooo, děkujuu :) Možná bych tam mohla přidat ještě špenát, když se tak krásně na mě směje v ledničce :) To bude skvělý oběd dnes :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. špenátový hummus je taky moc dobrý, někde tu snad bude i recept

      Vymazat
  4. Vypadá to parádně! :) mám ale otázku, je psyllium v receptu potřeba? lze ho případně nahradit?
    moc díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psyllium je podstatou celého receptu, má zde pojící funkci, v žádném případě bych nevynechávala ani nenahrazovala.

      Vymazat
  5. Chtěla bych poděkovat za skvělou inspiraci. Chlebík je boží. Dost si však vymýšlím (často na škodu) a tak jsem si na podruhé místo semínek přidala namočenou špaldu, žito a ječmen. Na zahuštění trochu kukuřičné mouky a na spojení lněné semínko. Chleba se chuťově povedl, struktura ok. Jen mi (zřejmě) žito zezelenalo. Oku to neladí. Mohla bych se zeptat na tvou radu, zda se s tím dá něco dělat? Vím, že to udělá i cibulka či česnek v pečivu, ale 1 druh obilí? Díky moc, opravdu skvělé stránky.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc dobrý nápad...akorát jsem se ještě před pečením chtěla zeptat...jakou jsi použila pohanku?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)