Pche, chléb s pomazánkou, taková trapná klasika. Je a není. Opravdu s tím chci lézt na blog? Jasně. Takový domácí kváskový chleba či třeba semínkový, to je jiná liga a malý, velký zázrak. Tak dost podceňování a jdeme na recept :-)
Chléb je obdobou známého life-changing chlebu, jen nahrazuje vločky pohankou, což určitě ocení "bezlepkáři", pokud tedy nesáhnou po bezlepkových vločkách. I když se tváří chléb děsně jednoduše, může být pěkně zrádný. Párkrát se mi stalo, že jsem jej dostatečně nedopekla a mírně se mi drobil. Na druhou stranu se semínka připečou ani nebudete vědět jak a už taháte z trouby černouška. Proto buďte furt ve střehu, povedený chléb Vám to pak víc než vynahradí :-)
A čím doplnit chléb plný zdraví? Vyjarněným hummusem, je totiž super!
Pohankovo-semínkový chléb s hráškovým hummusem
Pohankovo-semínkový chléb

Inspirace: https://iquitsugar.com
- 200 g pohanky
- 125 g slunečnicových semínek
- 150 g lněných semínek
- 45 g sezamových semínek
- 20 g chia semínek
- 20 g psyllia
- 1 lžička soli
- 350 ml vody
Pohanku jsem si přes noc namočila ve vodě. Následně jsem vodu slila, pohanku propláchla. Ve velké míse jsem smíchala pohanku se slunečnicovými, lněnými, sezamovými, chia semínky, psylliem a solí. Následně jsem přilila vodu, důkladně promíchala.
Chlebíčkovou formu jsem si vyložila pečícím papírem a naplnila jí směsí. Tu jsem nechala alespoň dvě hodiny odpočívat, klidně i přes noc.
Troubu jsem předehřála na 160 stupňů. Chléb jsem dala péct zhruba na 1 hodinu. Poté jsem vyklopila z formy a pekla další hodinu.
Nechala jsem jej zcela vychladnout a až poté krájela. Chléb vydrží zhruba týden v lednici.
Hráškový hummus
- 100 g cizrny v suchém stavu
- 100 g hrášku
- pár kapek citrónové šťávy
- 3 lžíce tahini pasty
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce sójové omáčky
- wasabi dle chuti
- sůl
Cizrnu jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka. Poté jsem zbylou vodu slila a cizrnu rozmixovala spolu s hráškem, citrónovou šťávou, tahini, olivovým olejem v hladký krém. Dochutila jsem solí, sójovou omáčkou, wasabi a opět mixovala až vznikla hladká pasta.
English version
Buckwheat-seed bread with peas hummus
Buckwheat-seed bread

Inspiration: https://iquitsugar.com
- 200 g buckwheat
- 125 g sunflower seeds
- 150 g flax seeds
- 45 g sesame seeds
- 20 g chia seeds
- 20 g psyllium
- 1 teaspoon salt
- 350 ml water
I soaked buckwheat overnight. Then I rinsed and drained it. In a big bowl, I combined buckwheat, sunflower seeds, flax seeds, sesame seeds, chia seeds, psyllium and salt. I added water and mixed well.
I lined a loaf tin with baking paper. I poured batter into loaf tin and let sit for at least 2 hours, or overnight.
I preheated oven to 160 C. I placed the tin loaf in the oven and baked for about 1 hour. Then I flipped the loaf upside down, peeled away from baking paper and baked for another 1 hour.
I let it cool before slicing and serving. I stored it in the fridge for about 1 week.

Peas hummus
- 100 g chickpeas
- 100 g green peas
- lemon juice
- 3 tablespoons tahini paste
- 3 tablespoons olive oil
- 3 tablespoons water
- 1 tablespoon soya sauce
- wasabi
- salt
I soaked chickpeas over night. The next day, I drained and rinsed chicpeas. I blended together chickpeas with green peas, lemon juice, tahini, olive oil, water. I seasoned it with salt, soya sauce, wasabi and blended again to a creamy puree.
To vypadá naprosto úžasně! Rozhodně žádná "trapná" pomazánka :)
OdpovědětVymazatTeda moc se mi líbí ten chlebíček :) musím ho vyzkoušet
OdpovědětVymazaturčitě vyzkoušej Jani :-)
VymazatOooch, tak to je úžasný! Snažím se co nejvíc vyhýbat lepku, takže nejím žádné pečivo, ale tohle.. to je skvělý! :) Určitě vyzkouším :) A ten hummus. Zrovna včera jsem si namočila cizrnu, že si dnes udělám hummus. Vůbec mě nenapadlo tam přidat hrášek.. Děkuju moc za inspiraci - dnes ho tam přidám. Mám ráda zelenou, všechno jídlo zelené, zelené šťávy, smoothie, saláty.. Ooo, děkujuu :) Možná bych tam mohla přidat ještě špenát, když se tak krásně na mě směje v ledničce :) To bude skvělý oběd dnes :)
OdpovědětVymazatšpenátový hummus je taky moc dobrý, někde tu snad bude i recept
VymazatWow, opravdu povedené!
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatVypadá to parádně! :) mám ale otázku, je psyllium v receptu potřeba? lze ho případně nahradit?
OdpovědětVymazatmoc díky
Psyllium je podstatou celého receptu, má zde pojící funkci, v žádném případě bych nevynechávala ani nenahrazovala.
VymazatChtěla bych poděkovat za skvělou inspiraci. Chlebík je boží. Dost si však vymýšlím (často na škodu) a tak jsem si na podruhé místo semínek přidala namočenou špaldu, žito a ječmen. Na zahuštění trochu kukuřičné mouky a na spojení lněné semínko. Chleba se chuťově povedl, struktura ok. Jen mi (zřejmě) žito zezelenalo. Oku to neladí. Mohla bych se zeptat na tvou radu, zda se s tím dá něco dělat? Vím, že to udělá i cibulka či česnek v pečivu, ale 1 druh obilí? Díky moc, opravdu skvělé stránky.
OdpovědětVymazatMoc dobrý nápad...akorát jsem se ještě před pečením chtěla zeptat...jakou jsi použila pohanku?
OdpovědětVymazatTaké bych se chtěla zeptat, zda jsi použila pohanku celou či lámanku. Děkuji Oli
OdpovědětVymazatpohanku kroupu - celou
Vymazat