Tofu créme brulée




Aby ten začátek týdne byl o kousek veselejší, přijměte pozvání na veganskou verzi francouzské klasiky, créme brulée. Vím, že se trošku pouštím na tenký led, protože spousta z nás není nakloněna takovému tomu "ozdravování" klasických receptů. Svým způsobem je chápu, klasika je jen jedna. Kde je smetama, žloutky, cukr? Osobně recepty nevnímám jako nějaké nahrazování, ale zkrátka rozšíření si obzorů. A pokud by někoho i tak pobuřoval název, říkat si mu může, jak je libo, ne? :-)

"Klasika" je tentokrát ozvláštněna kombinací levandule a grepu, A není vůbec marná, určitě se ještě někde objeví :-). Snažím se sladit pokrmy jinak než třtinovým cukrem, nicméně tady jsem musela udělat výjimku, bohužel jsem zatím neobjevila náhradu, xylitol nekaramelizuje. Pokud máte tento dezert rádi a jeho servírování vidíte častěji než jednou v roce, určitě investujte do plynové pistole, Z trouby se mi opravdu nepodařilo dosáhnout takové krusty jako pistolí.






Tofu créme brulée

(4 porce)

Inspirace: http://anunrefinedvegan.com


  • 1 balení tofu natural
  • 1 lžička škrobu
  • 2 lžíce xylitolu
  • šťáva a kůra z 1/2 grepu
  • 1/2 lžičky sušené levandule
  • třtinový cukr






Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. Ve vysoké nádobě jsem pomocí tyčového mixéru rozmixovala v hladký krém tofu se škrobem, xylitolem, šťávou a kůrou z grepu a levandulí v hladký krém.

Hmotu jsem rozdělila do malých zapékacích nádobek. Ty jsem vložila do velké vysoké zapékací nádoby, do které jsem vlila horkou vodu a dala péct zhruba na 45 minut, až začala hmota mírně zlátnout.

Pár minut jsem nechala odstát ve vodní lázni, vyjmula, nechala zcela vychladit a vložila do lednice. Před podáváním jsem mističky posypala třtinovým cukrem a dala zapéct do trouby, případně použijte pistoli.








English version


Tofu créme brulée 

(4 portions)

Inspiration: http://anunrefinedvegan.com



  • 1 package tofu natural
  • 1 teaspoon starch
  • 2 tablespoons xylitol
  • juice and zest from 1/2 grapefruit
  • 1/2 teaspoon dried lavender
  • brown sugar





I preheated the oven to 180 C. Using blender, I processed together tofu, starch, xylitol, grapefruit juice and zest, lavender until smooth texture. 

I devided the mixture between four remekins. I placed them on a baking pan. I poured hot water into the baking pan and put it into the oven. I baked it for about 45 minutes, until the mixture starts browning. 

I let the remekins rest in the water bath for a few minutes. I removed them, let cool down completely and placed them in the fridge. Before serving, I sprinkled them with brown sugar and placed them under the broiler until got brown crust. You could also use gas torch. Serve imediatelly.  





6 komentářů:

  1. To vypadá výborně! Jaké tofu, prosím, používáš do těchto sladkých variant "jogurtů".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. záleží, co zrovna vyrábím, tady to je klasické bílé. ale na různé krémy, které se nebudou dále péct se více hodí tzv. silken

      Vymazat
  2. Hmm, to musí být super!

    Jinak, napadá mě třeba kokosový cukr. Ten by mohl karamelizovat ne? Ale nezkoušla jsem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kokosový cukr jsem zatím v kuchyni nepoužívala, ale mrknu, díky :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)