Domácí sójový jogurt



Názory na sóju a sójové výrobky se různí. A ne nebojte, opravdu Vás nebudu přesvědčovat a vnucovat Vám svůj názor. Víte, že jsem poměrně tolerantní, snažím se neodsuzovat a asi to stejné čekám od okolí... a stejně i přistupuji ke stravování, ale dost filozofie a obraťme raději pozornost k dnešnímu receptu. Když jsem postupně zkrouhla spotřebu jogurtů, tvarohů a všech mléčných produktů, neznamenalo, že mi přestaly chutnat. Jen jsem začala hledat jejich alternativy. A musím říct, že tato se jim blíží ze všech těch ořechových jogurtů nejvíc, hned vedle kokosového jogurtu z mladých kokosů. Konzistencí bych je přirovnala ke klasické hollandii. Sice to není můj nejoblíbenější kravský jogurt, ale s kopou ořechů a bezinkového medu s vanilkou je tento sójový dokonalý... A navíc se mi opět otevírají nové obzory s využitím jogurtu. Jako základ bych doporučila značku sojade či provamel. 



Domácí sójový jogurt


Domácí sójové mléko

  • 80 g sojových bobů v bio kvalitě
  • 1 l vody
  • 1 lžíce javorového sirupu


Jogurt

  • 1 l domácího sójového mléka
  • 125 ml sójového jogurtu s živou kulturou
  • 1 lžička agaru





Nejprve jsem si připravila sójové mléko. Sójové boby jsem si přes noc namočila. Následující den jsem je důkladně propláchla pomocí rukou a zbavila pokud možno slupky a rozmixovala spolu s litrem vody. Pomocí cedníku či plátýnka/pleny jsem přecedila, dochutila javorovým sirupem a přivedla k varu. Postupně jsem sbírala přebytečnou pěnu z povrchu a vařila zhruba 25 minut. Mléko jsem nechala zchládnout a skladovala v lednici. 

Na jogurt jsem si ohřála mléko na 35 - 40 stupňů. Vmíchala jsem jogurt, prášek agar, důkladně promíchala, přelila do skleniček a dala odležet na 8 hodin na teplé místo. V mém případě jsem si mírně rozehřála troubu (cca 50 stupňů), vypnula a nechala skleničky přes noc odpočívat. Následující den jsem vyndala, skladovala v lednici a do týdne spotřebovala.







English version

Homemade soya yoghurt



Homemade soy milk

  • 80 g soy beans, dried
  • 1 l water
  • 1 tablespoon maple syrup


Yoghurt

  • 1 l homemade soy milk
  • 125 ml soy yoghurt 
  • 1 teaspoon agar agar powder






At first, I prepared soy milk. I soaked soy beans overnight, at least for 8 hours. Then I drained, rinsed it well, removed hulls and blended with water until smooth. Using cheese cloth, I sieved the milk, sweetened it with maple syrup. I heated the soy milk till boiling point and continued boiling for about 25 minutes. I let it cool down and stored in the fridge.

I preheated oven to 50 C. I poured milk in a saucepan and heated it to 35 - 40 C. I added soy yoghurt, agar agar powder, mixed well and poured the mixture into little glasses. I turned off oven, placed the glasses inside and let stand for about 8 hours, overnight. I stored yoghurt in the fridge for about 1 week.   





6 komentářů:

  1. Dobrý den, a nevíte prosím, jestli už touto metodou toho namočení bez startéru došlo ke správné fermentaci a rozložení antinutričních látek v sóje?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, drobna chybka se asi vloudila - v ceske a anglicke verzi receptu se lisi mnozstvi pouziteho jogurtu. Ktery objem je spravne? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Mléka dělám z téměř všech ořechů a obilnin. Soju jím pouze já, ale mému dvouletému synovi ji nedávám. Zajímalo by mě, zda lze udělat jogurt i z jiné luštěniny, obilniny, či ořechu (zdroj mladých kokosových ořechů nemám :-))...? Momentálně řeším naši "mléčnou potřebu" jogurtů a zakysaných výrobků tibetskou houbou. Rostlinná alternativa by mě však opravdu moc zajímala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nějaké ořechové "jogurty naleznete na blogu, ale přiznám se, že klasický kravský jogurt mi příliš nepřipomínají.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)