Když teď sepisuji celý recept, těžce lituji, že jsou tyhle mini koláčky dávnou minulostí. Proč? Proč musí tak rychle mizet? No nic, nebudeme z toho dělat drama. Nezbude nakonec nic jiného, než zas někde rychle splašit višně a pustit se do nich. Pokud tedy jako já milujete kyselou chuť višní a specifickou vůni a chuť vlašských ořechů, směle do nich. Nemůžete šlápnout vedle...
Višňové galetky s vlašskými ořechy
(5 ks)
Těsto
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/4 hrnku studené vody
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- špetka soli
Náplň
- cca 2 hrnky vypeckovaných višní
- 1 lžíce javorového sirupu
- špetka vanilkového prášku
Vlašské ořechy a ovesné vločky jsem si rozmixovala v jemnou moučku, přidala špetku soli. Přilila jsem studenou vodu, roztopený kokosový olej a pomocí rukou zpracovala v tužší těsto. To jsem si zabalila do potravinové fólie a dala chladit alespoň na hodinu do lednice.
Mezitím jsem si vypeckovala višně, promíchala je s javorovým sirupem, vanilkovým práškem a dala odležet.
Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Těsto jsem si rozválela, pomocí menší misky vykrájela v menší kolečka, pokladla náplní, opatrně ohnula okraje a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut.
English version
Cherry galettes with walnuts
(5 pcs)
Dough
- 1 cup walnuts
- 1 cup oats
- 1/4 cup cold water
- 1/4 cup coconut oil
- pinch salt
Filling
- about 2 cups pitted cherries
- 1 tablespoon maple syrup
- pinch vanilla powder
Using blender, I blended walnuts and oats until ground. I added pinch salt, cold water, melted coconut oil. Using fingers, I processed until well incorporated. I wrapped it in plastic and refrigerate d for at least 1 hour.
Meanwhile I pitted cherries, and tossed together cherries, maple syrup and vanilla powder and set aside.
I preheated oven to 180 C. I rolled out the chilled dough, shaped little circles, added filling and folded the edges up over the cherries. I baked it for about 15 minutes until crisp and golden.
Meanwhile I pitted cherries, and tossed together cherries, maple syrup and vanilla powder and set aside.
I preheated oven to 180 C. I rolled out the chilled dough, shaped little circles, added filling and folded the edges up over the cherries. I baked it for about 15 minutes until crisp and golden.
Vypadá to tak nádherně! Teď mě tak moc mrzí, že jsem byla tak pitomá a nechala třešně v obrovským košíku asi 3 dny a nedala je hned do mrazáku (nemusela bych je vyhazovat). No tak si počkám na příští rok a tvůj receptík vyzkouším :))
OdpovědětVymazatOoo myslíš, že by to šlo i s rybízem? :)
to je věčná škoda. ale s rybízem určitě půjdou taky :-)
VymazatMňam to vyzerá suprovo. Višne mám celkom rada sú veľmi svieže a toto mjsí byt naozaj riadná dobrota :) Recept určite vyskúšam v čo najbližšej dobe :) Už teraz sa na to tešim :) A myslíš si že by sa to dalo spraviť aj z čerešní ?
OdpovědětVymazatjasně v podstatě s jakýmkoliv ovocem, jahody, borůvky, meruňky, švestky, rybíz, angrešt, co je v sezóně/po ruce...
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatnejprve bych ti chtěla moc pochválil tvé recepty, které jsou pro mě velmi zajímavé. Asi před týdnem jsem se rozhodla vyzkoušet recept na Larabars. Když jsem pak tyčinku vyndala z mrazáku, nebyla vůbec tuhá, spíše taková mazlající se a nedržela pohromadě. Nevím, kde jsem udělala chybu. Ale chuťově jsou moc dobré ;-)