Višňové galetky s vlašskými ořechy




Když teď sepisuji celý recept, těžce lituji, že jsou tyhle mini koláčky dávnou minulostí. Proč? Proč musí tak rychle mizet? No nic, nebudeme z toho dělat drama. Nezbude nakonec nic jiného, než zas někde rychle splašit višně a pustit se do nich. Pokud tedy jako já milujete kyselou chuť višní a specifickou vůni a chuť vlašských ořechů, směle do nich. Nemůžete šlápnout vedle...  




Višňové galetky s vlašskými ořechy

(5 ks)


Těsto

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/4 hrnku studené vody
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • špetka soli


Náplň

  • cca 2 hrnky vypeckovaných višní
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • špetka vanilkového prášku



Vlašské ořechy a ovesné vločky jsem si rozmixovala v jemnou moučku, přidala špetku soli. Přilila jsem studenou vodu, roztopený kokosový olej a pomocí rukou zpracovala v tužší těsto. To jsem si zabalila do potravinové fólie a dala chladit alespoň na hodinu do lednice.

Mezitím jsem si vypeckovala višně, promíchala je s javorovým sirupem, vanilkovým práškem a dala odležet.

Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Těsto jsem si rozválela, pomocí menší misky vykrájela v menší kolečka, pokladla náplní, opatrně ohnula okraje a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut.








English version

Cherry galettes with walnuts

(5 pcs)


Dough

  • 1 cup walnuts
  • 1 cup oats
  • 1/4 cup cold water
  • 1/4 cup coconut oil
  • pinch salt


Filling

  • about 2 cups pitted cherries
  • 1 tablespoon maple syrup
  • pinch vanilla powder



Using blender, I blended walnuts and oats until ground. I added pinch salt, cold water, melted coconut oil. Using fingers, I processed until well incorporated. I wrapped it in plastic and refrigerate d  for at least 1 hour. 

Meanwhile I pitted cherries, and tossed together cherries, maple syrup and vanilla powder and set aside.

I preheated oven to 180 C. I rolled out the chilled dough, shaped little circles, added filling and folded the edges up over the cherries. I baked it for about 15 minutes until crisp and golden. 




5 komentářů:

  1. Vypadá to tak nádherně! Teď mě tak moc mrzí, že jsem byla tak pitomá a nechala třešně v obrovským košíku asi 3 dny a nedala je hned do mrazáku (nemusela bych je vyhazovat). No tak si počkám na příští rok a tvůj receptík vyzkouším :))
    Ooo myslíš, že by to šlo i s rybízem? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je věčná škoda. ale s rybízem určitě půjdou taky :-)

      Vymazat
  2. Mňam to vyzerá suprovo. Višne mám celkom rada sú veľmi svieže a toto mjsí byt naozaj riadná dobrota :) Recept určite vyskúšam v čo najbližšej dobe :) Už teraz sa na to tešim :) A myslíš si že by sa to dalo spraviť aj z čerešní ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně v podstatě s jakýmkoliv ovocem, jahody, borůvky, meruňky, švestky, rybíz, angrešt, co je v sezóně/po ruce...

      Vymazat
  3. Ahoj,
    nejprve bych ti chtěla moc pochválil tvé recepty, které jsou pro mě velmi zajímavé. Asi před týdnem jsem se rozhodla vyzkoušet recept na Larabars. Když jsem pak tyčinku vyndala z mrazáku, nebyla vůbec tuhá, spíše taková mazlající se a nedržela pohromadě. Nevím, kde jsem udělala chybu. Ale chuťově jsou moc dobré ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)