Cuketové muffiny s karamelizovanou pohankou




Věčný problém... co s kvantem cuket, kterých je během sezóny nějak více, než jsme schopni zpracovat... Alespoň částečně to za nás vyřeší tyhle mufiny, které jsou neobyčejné díky úžasné posypce. Ta je povyšuje úplně na jinou úroveň než nějakou klasickou cuketovou buchtu. Držím Vám palce, aby nezmizela ještě než skončí na mufinech :-) Inspirace tentokrát u halfbakedharvest



Cuketové muffiny s karamelizovanou pohankou

(7 ks)

Muffiny

  • 2 lžičky chia semínek + 6 lžiček vody
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku raw kakaového prášku
  • 2 lžíce kakaových bobů
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka


Karamelizovaná pohanka

  • 1/4 hrnku máčené pohanky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce kokosového oleje


Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Muffinovou formu jsem vyložila papírovými košíčky. Chia semínka jsem zalila vodou a nechala bobtnat. 

Mezitím jsem si nastrouhala najemno cuketu, Ve velké míse jsem promíchala pohankovou mouku s kokosem, kakaovým práškem, kakaovými boby, práškem do pečiva a solí. V menší misce jsem prošlehala javorový sirup s roztopeným kokosovým olejem, vanilkovým extraktem, chia semínky a rostlinným mlékem. Tekutou směs jsem přilila k sypké, přidala nastrouhanou cuketu a zpracovala v celistvé těsto. Tím jsem plnila muffinovou formu. 

Pohanku jsem si promíchala s javorovým sirupem a kokosovým olejem. Připravenou pohanku jsem sypala na povrch těsta a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 25 minut. 






English version

Zucchini muffins with caramelized buckwheat 

(7 pcs)

Muffins

  • 2 teaspoons chia seeds + 6 teaspoons water
  • 1 cup shredded zucchini
  • 1 cup buckwheat flour
  • 1/2 cup shredded coconut
  • 1/4 cup raw cacao powder
  • 2 tablespoons cacao nibs
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch salt
  • 1/4 cup maple syrup
  • 1/4 cup coconut oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cup plant based milk


Caramelized buckwheat

  • 1/4 cup soaked buckwheat
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 tablespoon coconut oil



I preheated oven to 180 degrees. I lined muffin tin with cupcake liners. I whisked chia seeds with water and set aside. 

Meanwhile I shredded zucchini. In a big bowl, I combined buckwheat flour with coconut, cacao powder, cacao nibs, baking powder and salt. I whisked together maple syrup, melted coconut oil, vanilla extract, chia seeds and plant based milk. I poured liquid mixture to the flour mixture, added shredded zucchini and mixed well. I divided the batter among the muffin tin.  

I mixed soaked buckwheat with maple syrup, coconut oil and sprinkled it over the top of muffins. I placed it in the oven and baked for about 25 minutes  



9 komentářů:

  1. Teda, ta karamelizovaná pohanka mě zaujala! :-) Vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá úžasně! Budu je muset hned zkusit, jsem vážně zvědavá, jak budou chutnat :) A karamelizovná pohanka zní jako sen

    OdpovědětVymazat
  3. jsou výborné ;-) jako všechny recepty odsud :-)
    jen jsem je musela péct dýl, zdály se mi pořád mokré, ale asi uvnitř mají být spíš mokré, co? ALe opravdu mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel je třeba brát dobu pečení s rezervou, každá trouba je jiná :-) všechny buchty, které obsahují ovoce či zeleninu bývají takové "mokřejší".

      Vymazat
  4. a co ty chia semínka? nepíšete co s nimi dál po namočení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se, samozřejmě přijdou k tekuté směsi (substituují vejce). chybu jsem opravila.

      Vymazat
  5. ♡♡♡Jsou absolutne BOZIII. Delam je uz po nekolikate, v tedy upravene verzi sve:D ALe uzasne,cenim si i vsech dalsich inspiraci vkladanych...WOW:}} ♡♡♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můžu se zeptat na úpravy? třeba i jiné inspirují :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)