Miluji cestování. Miluji památky. Miluji poznávání všeho cizího, ochutnávání místních specialit, procházení všemožných krámků, pozorování života místních, i to že vypadám jako blbec, když trávím hodinu v marketu a prohlížím si každičký obal, jako bych slezla z palmy.... Ale stejně tak se vždycky těším na svoji postel, na domov, rodinu, přátele a naše jídllo.
Kdo sleduje Instagram či Facebook, určitě zaznamenal, že jsme vyrazili na pár dnů do Francie, přesněji do Lyonu, takové malé Meky všech gurmánů.... Co Vám budu povídat, náramně jsme si to užívali, Taková večeře či snídaně na břehu Rhony či Saony, to je Vám něco... napište, jestli byste si chtěli přečíst něco více z našeho výletu.
Ale i tak na konci jsem se už začínala těšit, jak se hned po návratu pustím do něčeho typicky českého... a vůbec jsem nemusela přemýšlet dlouho... při toulkách po jedné z mnoha zdravých výživ mi všechny potřebné suroviny naskákaly samy do košíku a nebýt hotelového pokoje s rychlovarnou konvicí, se kterou se toho moc nevyčaruje, pustím se do ovocných knedlíků okamžitě. A když člověk nebude chodit s klapkama na očích, určitě narazí téměř kdekoliv na kus domoviny... a s tím související možnost zúčastnit se soutěže o telefon a výlet - Velkočesko, ale více informací se dozvíte zde. Zkrátka až Vás něco "našeho" praští během letních dobrodružství do očí, foťte a podělte se o to na Instagramu :-) já se dělím o tyto česko-lyonské ovocné knedlíky, a že byly...
Ale i tak na konci jsem se už začínala těšit, jak se hned po návratu pustím do něčeho typicky českého... a vůbec jsem nemusela přemýšlet dlouho... při toulkách po jedné z mnoha zdravých výživ mi všechny potřebné suroviny naskákaly samy do košíku a nebýt hotelového pokoje s rychlovarnou konvicí, se kterou se toho moc nevyčaruje, pustím se do ovocných knedlíků okamžitě. A když člověk nebude chodit s klapkama na očích, určitě narazí téměř kdekoliv na kus domoviny... a s tím související možnost zúčastnit se soutěže o telefon a výlet - Velkočesko, ale více informací se dozvíte zde. Zkrátka až Vás něco "našeho" praští během letních dobrodružství do očí, foťte a podělte se o to na Instagramu :-) já se dělím o tyto česko-lyonské ovocné knedlíky, a že byly...
Ovocné knedlíky s mákem a povidly
(cca 12 ks)
Knedlíky
- 1 balení silken tofu, případně natural
- zhruba 200 g kukuřičné mouky
- špetka soli
- 12 ks meruněk/švestek aj. ovoce
Povidla
- cca 100 g sušených švestek
- 1 lžička skořice
Na dokončení
- mák
- kokosový cukr
- kokosový olej
Na povidla jsem zbavila sušené švestky pecek a zalila vodou, aby změkly. Poté jsem slila vodu, odložila, kdyby bylo třeba povidla ředit a rozmixovala v hladký krém, povidla. Dochutila jsem skořicí.
Tofu jsem zbavila přebytečné vody, pomocí vidličky rozmačkala v hladký krém. Případně můžete i rozmixovat. Přisypala jsem mouku, špetku soli a zpracovala v tužší těsto. Mírně jsem si navlhčila ruce studenou vodou, aby se mi těsto nelepilo a plnila omytým ovocem. Jakmile se mi začaly ruce lepit, opět jsem namočila. Knedlíky jsem ještě poprášila moukou a dotvarovala. Z uvedeného množství jsem vytvořila 12 knedlíků, které jsem vkládala do vroucí vody a vařila 10-12 minut. Podávala jsem s mákem smíchaným s kokosovým cukrem, povidly a přelité rozehřátým kokosovým olejem.
English version
Fruit dumplings with poppy seeds and plum jam
(about 12 pcs)
Dumplings
- 1 block silken tofu, eventually natual
- about 200 g corn flour
- pinch salt
- 12 pcs apricots/plums or other fruit
Plum jam
- about 100 g dried plums
- 1 teaspoon cinnamon
For finishing
- poppy seeds
- coconut sugar
- coconut oil
For plum jam I pitted plums and soaked them in a water to soften them. Then I drained them and blended until smooth consistency. I seasoned it with cinnamon and set aside.
I drained tofu and using fork I mashed it. You could also blend it. I added corn flour, pinch salt and processed firm dough. I moisturized hand with water and coated washed fruit with the dough. I prepared about 12 dumplings. As the dough starts to be sticky, moisturize again. Finally, I dusted them with flour and shaped. I placed them in a boiling water and cooked for about 10 - 12 minutes. I served them with mixture of poppy seeds and coconut sugar, drizzled with melted coconut oil.
Uvítala bych jídelní článek Francií :)) jinak na knedlíky jsem dostala obrovskou chuť, vypadají skvěle, slibuji si je už dlouho, tak snad se k nim brzy dostanu :)
OdpovědětVymazatTaky bych ráda viděla článek o Francii :-)
OdpovědětVymazatTaky hlasuju pro článek o Francii :)
OdpovědětVymazatLuci taky si moc ráda přečtu cokoliv o vašem výletu:)
OdpovědětVymazatTiež sa teším na článok o Francúzsku :) ...a tvoje "knedlíky" vyzerajú priam božsky, nevedela som že vo Francúzsku je mak povolený :)
OdpovědětVymazatLuci, hrozně mě překvapilo, že jsi (snad poprvé za tu dobu, co tě sleduju) zveřejnila i něco ze svého soukromí. Článek si přečtu moc ráda :-)
OdpovědětVymazatmiluji Francii, jezdime tam kazdy rok :-) rada si prectu neco o Lyonu
OdpovědětVymazat