Maca pralinky



Často mi ve schránce, na blogu či různých sociálních sítích přistanou otázky typu, co je to za surovinu, k čemu je dobrá, kde ji pořídit... Ano, používám i suroviny, na které v každém supermarketu nenarazíte, i když dnes už i taková chia semínka ulovíte ve skoro každém marketu, proto se nebojte ptát, sice nejsem vševěd, čas je věčně nedostatkové zboží, ale pokusím se, co bude v mých silách :-) 

Ale proč začínám tak obšírně? Následující recept na pralinky je tak trošku plný pro mnohé neznámých surovin... "musela" jsem pro ně do následujícího eshopu, ne že bych je nesehnala v nějaké kamenné zdravé výživě, ale vyjdou zkrátka o pár korun levněji a hlavně mi ušetří spousty času tím, že dorazí hezky rovnou do práce a já se nemusím táhnout do centra...

Maca prášek se v našich končinách zatím příliš nenosí, ale věřím, že se brzy dostane do povědomí jako jiné superpotraviny. Zvyšuje vitalitu, zlepšuje paměť, působí proti zátěži a stresu, vyrovnává hormonální hladinu v těle. Můžete jej jednoduše přidat do smoothie, freshe, obilné kaše, overnight oats, pudinku nebo do něčeho sofistikovanějšího, jako je náplň v dnešním receptu :-) Ale pozor, není vhodný pro těhotné a kojící ženy. 

Javorový sirup už asi všichni znáte a vesele používáte do ranních kaší a všude tam, kde je třeba pokrm dosladit. Defakto jsem jím a medem nahradila tolik diskutovaný agávový sirup. Kakaové máslo je také úžasná surovina, ale pokud ji Vaše domácí zásoby nenabízí, recept bude fungovat i s kokosovým olejem. Kokosový cukr je úžasnou alternativou ke "klasickému" rafinovanému cukru, především tam, kde je tekuté sladidlo jaksi neaplikovatelné. Ale opět jako se všemi sladidly, s mírou :-) 



Maca pralinky

(15 ks)

Čokoláda


Náplň




Ve vodní lázni jsem si rozehřála kakaové máslo. Odstavila jej z plotny a opatrně vmíchala javorový sirup, kakaový a vanilkový prášek. 

Silikonovou formu jsem plnila zhruba polovinou připravené čokolády a dala mrazit. Mezitím jsem připravila náplň. Smíchala jsem tahini s maca práškem a kokosovým cukrem. 

Z mrazáku jsem vytáhla formu, na čokoládu pokladla náplň a zalila zbytkem čokolády. Opět jsem dala mrazit. 






English version

Maca truffles


(15 pcs)

Chocolate
  • 1/4 cup maple syrup
  • 1/2 cup bio cacao butter
  • 1/2 cup raw cacao powder
  • pinch vanilla powder

Filling
  • 3 tablespoons tahini paste
  • 2 teaspoons maca powder
  • 2 teaspoons coconut sugar




I filled a small to medium saucepan with water and brought to a boil. I leaved cacao butter to melt, added maple syrup, cacao and vanilla powder and whisked until smooth. 

I filled chocolate molds with about 1/2 of the mixture and placed it in the freezer. Meanwhile I prepared filling. I mixed tahini with maca powder and coconut sugar. 

I spreaded the filling over the freezed chocolate, covered with the rest of chocolate and placed in the freezer until completely solid. Serve immediately. 



2 komentářů:

  1. To vypadá tak strašně dobře! :O <3 Zamilovala jsem se :D Já sháním javorový sirup poměrně dlouho, takže moc děkuji za typ na eshop ;) Moc jsi mi pomohla :))
    http://chaoticandglamour.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)