Snad dnes milovníky tradiční italské kuchyně neurazím toutu rádoby pizzou. Klidně jí můžeme označit třeba jako placku? Tak tahle placka je boží. Je bezlepková, což nebude nic světového. Takhle bychom mohli vyrobit klasické těsto na pizzu z různých bezlepkových mouk či směsí. Ale co si namočit přes noc quinou a rozmixovat ji v hladké těsto? Stejně tak lze připravit třeba i pohanka do podoby palačinek atd. Internet je plný obdobných receptů, stačí hledat :-)
To by byl základ, a pak už záleží jen na Vás, čím si pizzu/placku ozdobíte. Klasické sugo, kopec zeleniny, kešu sýr, olivy případně sladká varianta? Těch možností je nepočitatelně... Já zvolila pesto, tentokrát z mrkve, na to drobné žluté cuketky a klíčky.
Pokud se chcete také pustit do mrkvového pesta, určitě volte mrkev z vlastní zahrádky nebo alespoň z obchodu v BIO kvalitě.
Quinoová pizza s mrkvovým pestem a cuketou
(cca 2 porce)

- 1/2 hrnku quinoi
- 1/2 hrnku jáhel
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
- případně bylinky
Mrkvové pesto
- zelené natě ze svazku mrkve
- ½ hrnku olivového oleje
- sůl, pepř
- lahůdkové droždí, variabilně
Na dokončení
- 1 malá cuketa
- klíčky
Quinou a jáhly jsem si propláchla a nechala máčet přes noc. Následující den jsem slila vodu, opět propláchla a rozmixovala spolu s olivovým olejem v hladkou hmotu. Dochutila jsem solí, pepřem, případně bylinkami.
Na pesto jsem mrkve
zbavila zelených natí, využila jsem pouze vrchní část s lístečky. Ty dřevnaté, které by se těžko mixovaly, jsem vyhodila. Natě jsem důkladně omyla, nakrájela na malé kousky, aby se snadněji
mixovaly a spolu s olivovým olejem, solí pepřem mixovala v hladké
pesto.
Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Krustu jsem si rozetřela do požadovaného tvaru a předpekla zhruba 15 minut. Poté jsem krustu opatrně obrátila, potřela připraveným pestem, pokladla nakrájenou cuketou a pekla dalších 10 minut.
Před podáváním jsem ještě pokladla klíčky
Quinoa pizza with carrot top pesto and zucchini

(about 2 portions)
Crust
- 1/2 cup quinoa
- 1/2 cup millet
- 1 teaspoon olive oil
- salt, pepper
- eventually herbs
Carrot top pesto
- green tops from one bunch carrots
- ½ cup olive oil
- salt, pepper
- nutritional yeast
To garnish
- 1 little zucchini
- sprouts
I soaked quinoa and millet overnight. I rinsed them, placed in the blender, added olive oil and blended until smooth consistency. I seasoned it with salt, pepper, eventually herbs.
I pulsed carrot greens with olive oil, salt, pepper until completely smooth pesto.
I preheated oven to 180 degrees. I spreaded pizza batter over the baking sheet and baked for about 15 minutes. Carefully, I flipped the crust, added pesto, chopped zucchini and baked for another 10 minutes.
I sprinkled it with sprouts and served.
Tak to je skvělý recept! Hned zítra vyzkouším. Už dlouhou dobu hledám bezlepkovou krustu na pizzu a nenašla jsem nic, co by mi vyhovovalo. A teď je to tady! a přitom tak jednoduché. A cuket mám teď doma plno, takže ideální recept pro mě teď :-) Děkuju za recept! :-)
OdpovědětVymazatCo nejdřív zajdu koupit quinou a určitě recept vyzkouším !:) Vypadá to super
OdpovědětVymazatwww.meadelaida.blogspot.com
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatProsím, kolik asi stačí té quinoe a jáhlám pobýt ve vodě? Moc děkuji
OdpovědětVymazataspon 4 hodiny, já nechala přes noc
Vymazatmm, to vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatTak toto musím čo najskôr vyskúšať, prekrásne, už sa na to veľmi teším. Krásny recept :)
OdpovědětVymazat