Kávový dort s fazolovou pěnou a ořechy



Jedna věc mě štve. Poslední dobou jsem takovýho půl kroku pozadu. Než se mi podaří projít fotky, upravit je, sepsat recept, přeložit, publikovat, sezóna dané suroviny pomalu končí a pro Vás tak alespoň do té následující, ztrácí recept na atraktivnosti. Dnes je to ale trošku jiná pohádka. Ostružiny jsem použila jen na ozdobení, protože jsme jich zkrátka měly slušnou nadílku. Proto si recept bez jakékoliv újmy představte bez ostružin nebo je nahraďte jiným ovocem, ořechy, kokosem, čokoládou, prostě co Vaše chuťové pohárky ocení a vykouzlí úsměv na rtech...



Kávový dort s fazolovou pěnou a ořechy
(dortová forma 16 cm)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

Krusta

  • 1 hrnek lískových ořechů
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • 100 g datlí
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka soli

Fazolová pěna

  • 100 g černých fazolí v suchém stavu
  • 80 ml rostlinného mléka
  • 60 ml espressa
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce raw kakaového prášku
  • 50 g datlí

Na dokončení

  • 50 g lískových ořechů
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • ostružiny

Fazole jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka. 

Na krustu jsem si rozmixovala ořechy v moučku, přidala datle, kakaový prášek, sůl, kokosový olej a mixovala dál kompaktní hmotu. 

Dortovou formu jsem vyložila pečícím papírem a pomocí rukou vtlačila připravenou krustu. Tu jsem dala tuhnout do mrazáku.

Mezitím jsem si připravila pěnu. Pokud nemáte čerstvé datle, dejte je na chvíli namočit do vody, aby změkly a snadněji se mixovaly. Fazole jsem rozmixovala spolu s mlékem, silnou kávou, kokosovým olejem, javorovým sirupem, kakaovým práškem v hladkou pěnu. Také jsem si připravila čokoládu na ozdobení. Jednoduše jsem si prošlehala roztopený kokosový olej s javorovým sirupem a kakaovým práškem. 

Pěnu jsem kladla na ztuhlou krustu. Ozdobila jsem připravenou čokoládou, nasekanými lískovými ořechy  a dala dortovou formu tuhnout do lednice, ideálně přes noc. 






English version

Coffee black bean cake with hazelnuts

Inspirace:http://www.greenkitchenstories.com

Crust

  • 1 cup hazelnuts
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • 100 g dates
  • 1 ltablespoon coconut oil
  • pinch salt
Black bean mousse

  • 100 g black beans v suchém stavu
  • 80 ml plant based milk
  • 60 ml espresso
  • 3 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 3 lžíce raw kakaového prášku
  • 50 g dates
To finish

  • 50 g hazelnuts
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • blackberries

I soaked beans overnight.The next day, I drained them and cooked until soft. 

I grounded nuts into flour. I added dates, cacao powder, pinch salt, coconut oil and mixed until well combined. 

I filled cake form with parchment paper. Using hands, I pressed down the crust and placed it in the freezer.   

Meanwhile I prepared mousse. If you have dried dates, soak them for a while. I blended black beans with plant based milk, strong coffee, coconut oil, maple syrup, cacao powder until smooth. I prepared chocolate. I whisked together melted coconut oil, maple syrup and cacao powder. 

I poured mousse on the top of the crust, decorated with prepared homemade chocolate, chopped hazelnuts, blackberries and placed in the fridge overnight. 



3 komentářů:

  1. Ten vypadá opravdu krásně! Ráda bych tě pozvala k sobě na giveaway :)
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětSmazat
  2. Dort tohoto typu mám v záložce už od chvíle, kdy se objevil u greenkitchenstories, takže děkuji za připomenutí a snad se konečně dokopu ho opravdu vyzkoušet, protože vážně vypadá neodolatelně! Jen jeden technický dotaz, máš představu kolik váží fazole v uvařeném stavu? Vařím vždy "do zásoby" a navíc je vždycky zapomenu zvážit, aby si to pak sama vypočítala. Díky za úžasně inspirativní recepty. Lenka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. fazole nabudou cca o 135 procent. A děkuji za pochvalu :-)

      Smazat

Děkuji za komentář :-)