Se špagetovou dýní je pěkná sranda. Nikdy mě nepřestane fascinovat, jak přejedu po upečené dýni vidličkou a před očima mi vznikají špagety. A protože jsou dýně k dostání čím dál dříve, není problém spojit tento symbol podzimu s pozdní letní úrodou. Navíc kombinace "špaget" s červenou omáčkou je jedna velká klasika, která nikdy nezklame...
Špagetová dýně s dvojí rajčatovou omáčkou
(2 porce)
- 1 střední špagetová dýně
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Omáčka
- 2 velká, zralá rajčata
- 6 sušených rajčat
- hrst čerstvých bazalkových lístků
- 2 lžíce vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. Špagetovou dýni jsem přepůlila, zbavila semínek,
pokapala olivovým olejem, osolila a pekla řezem dolů zhruba 30 minut do změknutí.
Mezitím jsem si připravila omáčku. Omytá a nakrájená rajčata jsem rozmixovala spolu se sušenými rajčaty, bazalkou, vlašskými ořechy, česnekem, olivovým olejem a solí v hladkou omáčku.
Dýni jsem vytáhla z trouby, nechala chvíli zchladnout a pomocí vidličky táhlými pohyby
dýni vydlabala, až zbude pouze tenká slupka. Špagety můžete dochutit solí,
pepřem.
Dýňové špagety jsem rozdělila na talíře. Doplnila omáčkou, ozdobila bazalkou, ořechy a podávala.
English version
Spaghetti squash with two-tomato sauce
(2 portions)
- 1 middle-sized spaghetti squash
- 1 tablespoon olive oil
- salt, pepper
Sauce
- 2 big, ripe tomatoes
- 6 sun-dried tomatoes
- handful fresh basil leaves
- 2 tablespoons walnuts
- 1 garlic clove
- 2 tablespoons olive oil
- salt
I preheated oven to 180 degrees. I halved squash, got rid of seeds, drizzled with olive oil, seasoned with salt and baked for about 30 minutes.
Meanwhile I prepared sauce. I blended tomatoes, sun-dried tomatoes, basil leaves, walnuts, garlic, olive oil and salt until smooth.
I removed squash from oven and used the fork to scraped the flesh into long strands. You could season it with salt and pepper.
I divided spaghetti squash into portions, added sauce, garnished with basil leaves walnuts and served.
Toto byla naše první zkušenost se špagetovkou a moooc jsme si pochutnali! Určitě jsem nedělala naposled!
OdpovědětVymazat