Mrkvový miso krém s kokosem



Když jsme dnes sbíraly úrodu jablek, ořechů, poslední zbytky ostružin, uvědomila jsem si, jak moc mám ráda podzim. I kvůli všem těm hřejivým zeleninovým krémům. A vůbec nevadí, že kolikrát pomalu připomínají kaši. Umí skvěle zasytit, zahřát a přitom nemusíte trávit v kuchyni půl dne. 

Obvykle je připravuji bez vývaru, jen s vodou. Některé méně výrazné druhy zeleniny si je však zaslouží. A když jsem v Gruntu narazila na Konečně vývar, jen tiše jsem zajásala nad skvělou myšlenkou, jak rychle a snadno přijít ke kvalitnímu vývaru, když jste ve skutečném presu :-)




Mrkvový miso krém s kokosem

(2 porce)


  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 střední cibule
  • 6 středních mrkví
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 2 lžíce miso pasty
  • sůl, pepř
  • kokosové chipsy







Na lžičce kokosového oleje jsem restovala na kostičky nakrájenou cibulu dozlatova. Přidala jsem oloupanou a nakrájenou mrkev, krátce promíchala, zalila vývarem, vodou a přivedla k varu, stáhla teplotu a nechala mírně probublávat až do změknutí zeleniny. 

Na závěr jsem polévku dochutila kokosovým mlékem, solí, pepřem, provařila a odstavila z plotny. Přidala jsem miso pastu a polévku jsem rozmixovala v hladký krém, rozdělila na porce a podávala ozdobenou kokosovými chipsy.








English version

Carrot miso soup with coconut chips

(2 portions)



  • 1 teaspoon coconut oil
  • 1 middle sized onion
  • 6 middle sized carrots
  • 400 ml vegetable broth
  • 1 cup water
  • 1/2 cup coconut milk
  • 2 tablespoons miso paste
  • alt, pepper
  • coconut chips







I washed and chopped carrots into little cubes. I sauted chopped onion in coconut oil until golden, added carrots, mixed for a while and stirred in vegetable broth and water. I brought to the boil and cooked for about 15 minutes until smooth. 

Then I seasoned soup with coconut milk, salt, pepper. Finally I added miso paste, blended the soup until smooth and tasted and seasoned with additional salt if needed. I served it with coconut chips. 





2 komentářů:

  1. Musím s tebou úplně souhlasit! V minulém díle Apetitu jsem četla o Konečně vývaru a jsem úplně nadšená. Ráda bych vařila s vývarem, ale v "kostkách" je samé svinstvo a vyrábět si vlastní se mi fakt nechce.. Toto je fakt bomba, zítra si ho plánuju koupit.
    http://vasnemaleblond.blogspot.cz/

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)