Na cesty nebo jen tak do kabelky alá "co kdyby mě přepadl hlad", jsou domácí sušenky snad to nejlepší. Dobrá, čokoláda nemusí být v letním období to pravé ořechové, ale jak se nám pomalu ochlazuje, žádné katastrofické scénáře snad nehrozí. A i kdyby byl strach silnější, sušenky jsou výborné i bez ní. Ale upřímně, čokoláda se solenými semínky má prostě jiné grády...
Ovesné sušenky se solenými dýňovými semínky
(12 ks)
Sušenky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek ovesné mouky
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- špetka skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 lžíce kokosového cukru
- 5 datlí
- 2 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce jablečného pyré
- 1 lžička chia semínek + 3 lžičky vody
- 1 lžička vanilkového extraktu

Čokoláda
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce raw kakaového prášku
Solená semínka
- 1 lžička kokosového oleje
- 25 g dýňových semínek
- sůl
Chia semínka jsem promíchala s vodou a nechala bobtnat stranou. Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů.
Hrnek ovesných vloček jsem si rozmixovala v mouku. Přidala k ní celé ovesné vločky, kokos, na kousky nakrájené datle, skořici, sodu, sůl, kokosový cukr a promíchala. V menší misce jsem si prošlehala roztopený kokosový olej, jablečné pyré, chia semínka, vanilkový extrakt a přilila k sypké směsi. Zpracovala jsem v celistvou hmotu a pomocí lžičky kladla na pečící plech vyložený papírem. Pekla jsem v předehřáté troubě zhruba 10 - 15 minut.
Mezitím jsem si připravila čokoládu. Kokosový olej jsem si roztopila, přimíchala k němu javorový sirup, kakaový prášek a důkladně prošlehala.
Také jsem si připravila solená semínka. Na lžičce kokosového oleje jsem restovala dýňová semínka, která jsem osolila.
Sušenky jsem máčela v čokoládě, sypala semínky, nechala ztuhnout a podávala.
English version
Cookies with salted pepitas
(12 pcs)
Cookies
- 1 cup oats
- 1 cup oat flour
- 2 tablespoons shredded coconut
- pinch cinnamon
- 1/2 teaspoon baking soda
- pinch salt
- 2 tablespoons coconut sugar
- 5 dates
- 2 tablespoons coconut oil
- 4 tablespoons apple puree
- 1 teaspoon chia seeds + teaspoons water
- 1 teaspoon vanilla extract

Chocolate
- 4 tablespoons coconut oil
- 2 tablespoons maple syrup
- 2 tablespoons raw cacao powder
Salted pepitas
- 1 teaspoon coconut oil
- 25 g pepitas
- salt
I mixed chia seeds with water and set aside. I preheated oven to 180 degrees.
I grounded a cup of oats into flour. I added whole oats, coconut, chopped dates, cinnamon, baking soda, salt, coconut sugar and mixed well. in a little bowl, I whisked together melted coconut oil, apple puree, chia seeds, vanilla extract, added to the flour mixture and mixed until well combined. Using tablespoon, I placed the dough on the baking sheet and baked for about 10 - 15 minutes.
Meanwhile I prepared chocolate. I melted coconut oil, added maple syrup, cacao powder and whisked well.
Then I prepared salted pepitas. I heated skillet into medium heat and added coconut oil. Once melted, I added pepitas, seasoned with salt and cooked until toasted.
I dipped cookies in chocolate, sprinkled with pepitas and let it solidify.
Mňam! Ovesný sušenky mám moc ráda :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Ty vypadají parádně :) Budu už vážně muset zkusit kokosový olej .. vidím ho v každém druhém receptu na který narazím :D :)
OdpovědětVymazatbez kokosového oleje ani ránu :-)
VymazatVšechno to vypadá super. Hned bych šla péct :)
OdpovědětVymazatmůžu místo datlí použít třeba brusinky?
OdpovědětVymazatneměl by být problém. ale brusinky jsou kyselé, narozdíl od hodně sladkých datlí, tak je třeba s tím počítat...
Vymazat