Ovesné sušenky se solenými dýňovými semínky



Na cesty nebo jen tak do kabelky alá "co kdyby mě přepadl hlad", jsou domácí sušenky snad to nejlepší. Dobrá, čokoláda nemusí být v letním období to pravé ořechové, ale jak se nám pomalu ochlazuje, žádné katastrofické scénáře snad nehrozí. A i kdyby byl strach silnější, sušenky jsou výborné i bez ní. Ale upřímně, čokoláda se solenými semínky má prostě jiné grády...





Ovesné sušenky se solenými dýňovými semínky

(12 ks)

Sušenky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 5 datlí
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce jablečného pyré
  • 1 lžička chia semínek + 3 lžičky vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Čokoláda
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce raw kakaového prášku

Solená semínka
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 25 g dýňových semínek
  • sůl

Chia semínka jsem promíchala s vodou a nechala bobtnat stranou. Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. 

Hrnek ovesných vloček jsem si rozmixovala v mouku. Přidala k ní celé ovesné vločky, kokos, na kousky nakrájené datle, skořici, sodu, sůl, kokosový cukr a promíchala. V menší misce jsem si prošlehala roztopený kokosový olej, jablečné pyré, chia semínka, vanilkový extrakt a přilila k sypké směsi. Zpracovala jsem v celistvou hmotu a pomocí lžičky kladla na pečící plech vyložený papírem. Pekla jsem v předehřáté troubě zhruba 10 - 15 minut.

Mezitím jsem si připravila čokoládu. Kokosový olej jsem si roztopila, přimíchala k němu javorový sirup, kakaový prášek a důkladně prošlehala.

Také jsem si připravila solená semínka. Na lžičce kokosového oleje jsem restovala dýňová semínka, která jsem osolila.

Sušenky jsem máčela v čokoládě, sypala semínky, nechala ztuhnout a podávala. 






English version

Cookies with salted pepitas

(12 pcs)

Cookies

  • 1 cup oats
  • 1 cup oat flour
  • 2 tablespoons shredded coconut
  • pinch cinnamon
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • pinch salt
  • 2 tablespoons coconut sugar
  • 5 dates
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 4 tablespoons apple puree
  • 1 teaspoon chia seeds + teaspoons water
  • 1 teaspoon vanilla extract

Chocolate
  • 4 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 2 tablespoons raw cacao powder

Salted pepitas
  • 1 teaspoon coconut oil
  • 25 g pepitas
  • salt

I mixed chia seeds with water and set aside. I preheated oven to 180 degrees.  

I grounded a cup of oats into flour. I added whole oats, coconut, chopped dates, cinnamon, baking soda, salt, coconut sugar and mixed well. in a little bowl, I whisked together melted coconut oil, apple puree, chia seeds, vanilla extract, added to the flour mixture and mixed until well combined. Using tablespoon, I placed the dough on the baking sheet and baked for about 10 - 15 minutes. 

Meanwhile I prepared chocolate. I melted coconut oil, added maple syrup, cacao powder and whisked well. 

Then I prepared salted pepitas. I heated skillet into medium heat and added coconut oil. Once melted, I added pepitas, seasoned with salt and cooked until toasted. 

I dipped cookies in chocolate, sprinkled with pepitas and let it solidify. 


6 komentářů:

  1. Ty vypadají parádně :) Budu už vážně muset zkusit kokosový olej .. vidím ho v každém druhém receptu na který narazím :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno to vypadá super. Hned bych šla péct :)

    OdpovědětVymazat
  3. můžu místo datlí použít třeba brusinky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neměl by být problém. ale brusinky jsou kyselé, narozdíl od hodně sladkých datlí, tak je třeba s tím počítat...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)