Kapustové závitky s kešu mrkvovou pomazánkou a fazolemi




Nedávno jsem prováděla průzkum na Facebooku, zda li byste uvítali více slaných receptů před tou přemírou sladkého, kterými je blog zaplněn. Reakce byly spíše nejednoznačné, milovníci sladkého si přichází na své a jsou pravděpodobně spokojeni :-) Ale té druhé "slané skupince" bych se ráda krapet více věnovala, aby se necítili ošizeni. 

Abych byla upřímná, myslím i trochu sobecky na sebe... I když jde o sladké bez bílé mouky, cukru a dalších jedů, pořád je to spousta sušeného ovoce, ořechů, semínek, celozrnných mouk atd. A ono jíst to pomalu každý den, není značka ideál. 

No a taky jsem se přistihla, že je mnohem snažší vymyslet nějaký ten sladký dortík, muffin, sušenky... těch nápadů je zkrátka mnohem víc než, co si připravit do krabičky na oběd či k večeři. A tak si na sebe pletu bič a pokouším se rozšiřovat svůj slaný jídelní repertoár... protože té pečené zeleniny, různých kuskusových, pohankových salátů, cuketových nudlí bylo už trochu moc...



Kapustové závitky s kešu mrkvovou pomazánkou a fazolemi

(cca 2 - 3 porce)

Kešu mrkvová pomazánka

  • 100 g kešu ořechů
  • 4 střední mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka římského kmínu
  • špetka kajenského pepře
  • špetka chilli
  • sůl, pepř


Závitky

  • 8 kapustových listů
  • Kešu mrkvová pomazánka
  • barevné fazole
  • klíčky



Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Kešu ořechy si namočíme alespoň na dvě hodiny. Mrkev omyjeme, nakrájíme na menší kousky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do změknutí. 

Mezitím si připravíme kapustové listy. Spaříme je ve vařící osolené vodě. Po vytažení propláchneme pod studenou vodou a opatrně odřízneme tuhou část řapíku tak, aby se listy neponičily a snadněji se motaly.  

Kešu ořechy přecedíme, propláchneme a rozmixujeme spolu s pečenou mrkví, dochutíme česnekem, římským kmínem, kajenským pepřem, čili solí a pepřem. 

Kapustové listy plníme pomazánkou, uvařenými fazolemi a klíčky. Opatrně smotáme a ihned podáváme. Můžeme máčet např. v sójové omáčce či připraveném dipu.







English version

Kale rolls with cashew carrot spread and beans

(about 2 - 3 portions)

Cashew carrot spread

  • 100 g cashews
  • 4 middle sized carrots
  • 1 garlic clove
  • 1 tablespoon olive oil
  • pinch cumin
  • pinch cayenne pepper
  • pinch chilli
  • salt, pepper

Kale rolls

  • 8 kale leaves
  • cashew carrot spread
  • cooked beans
  • sprouts



Preheat oven to 180 degrees.. Soak cashews at least for about 2 hours. Wash carrots, chop them, dress them in olive oil, season with salt, pepper and roast until smooth.  

Meanwhile prepare kale leaves. Blanch kale leaves in boiling salted water and rinse in cold water. Cut solid part.   

Drain cashews and blend them with roasted carrots, add garlic, cumin, cayenne pepper, chilli, salt, pepper and blend until smooth dip. 

Fill kale leaves with the spread, cooked beans, sproutsn, roll it and serve immediately. Dip in soy sauce or any other dipping sauce. 







3 komentářů:

  1. To vypadá skvěle!!! :-) Záminka pro nový tyčový mixér :-)

    OdpovědětSmazat
  2. To vypadá dobře, i když já kapustu moc nemusím, ale tohle bych klidně i ochutnala :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětSmazat
  3. Perfektní vyvážený recept! Tohle musím vyzkoušet! Jak dlouho vydrží pomazánka v lednici, co myslíte? :) Myslím, že by mě bavila i na krající chleba ... Rozhodně přidávám do své lodní kuchařky, protože v tomhle receptu je vše: vitamíny, energie i chuť!
    https://zijunalodi.wordpress.com/2016/01/28/namornicka-strava/

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)