Vanilkový kešu shake




Položte mi jednoduchou otázku, jaká je má oblíbená vůně a bez zaváhání vystřelím vanilkovou. Někde projdu a ostatní už nasávají vůni vanilkových rohlíčků a vyptávají se, co to voní... domácí pleťový krém? samozřejmě vanilkový :-) je to prostě srdcovka a ne jen o Vánocích. 

Proto nedám pomalu ani ránu bez domácího vanilkového extraktu, vanilkového prášku a vanilkových lusků, pomocí kterých halím do vanilkového hávu i nejrůznější pochoutky. V Gruntu jsem si nakoupila "menší" zásobu lusků, protože s nadcházejícím Vánocemi, jejich spotřeba nebezpečně roste. A i když zatím nepeču cukroví a nevyrábím domácí dárky, mám stále větší chuť na všechno vanilkové - granolu, kterou dodnes považuji vůbec za tu nejlepší, co jsem kdy stvořila a jedla, vanilkový tofu krém nebo různé shaky... A aby toho nebylo málo, domácí kešu mléko jsem pasovala také vůbec za to nejlepší, nejkrémovější, nejlahodnější... na ten shake prostě nezapomenete :-)





Vanilkový kešu shake


Kešu mléko

(750 - 1000 ml)

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 3 hrnky vody


Shake

  • 2 hrnky kešu mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 menší banány
  • špetka muškátového oříšku
  • led




Kešu ořechy přes noc namočíme. Poté je propláchneme a zalijeme třemi hrnky filtrované vody. Následně je rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a přecedíme přes čistou plenu. Případně můžete použít sítko. Na závěr můžeme dochutit javorovým sirupem, vanilkovým extraktem aj. a  důkladně promícháme. Mléko skladujeme v lednici a spotřebujeme do 4 dnů. Před konzumací je třeba mléko vždy protřepat.

Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrabeme z něj zrníčka. Z připraveného mléka odebereme dva hrny a rozmixujeme je spolu se zrníčky z vanilkového lusku, vanilkovým extraktem, banány, muškátovým oříškem a ledem v hustý, hladký shake. Ihned podáváme. 





English version

Vanilla cashew shake


Cashew milk 


(750 - 1000 ml)

  • 1 cup cashews
  • 3 cups filtered water


Shake

  • 2 cups cashew milk
  • 1 vanilla pod
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 little bananas
  • pinch nutmeg
  • ice cubes



Soak cashews over night. Then strain the water, pour over 3 cups of filtered water and blend until smooth and poured the milk thorough the strainer and squeeze it to remove the excess liquid. Add maple syrup, vanilla extract etc mixed well. Store the milk in the fridge for about 4 days. Before consumption, shake it. 

Scrap vanilla seeds. Blend cashew milk, vanilla seeds, vanilla extract, bananas, nutmeg, ice cubes until smooth. Serve immediately. 




4 komentářů:

Děkuji za komentář :-)