Jsou pokrmy, které vypadají na fotkách naprosto dokonale, a pak tu jsou zas takové, které by asi nevyhrály titul královny krásy, ale naopak chutnají mnohem líp, než byste na první pohled řekli. No ano, mluvím o těchto sušenkách. Upřímně jsem s vizuální stránkou příliš spokojená nebyla. Ale po ochutnání bylo vše zapomenuto a odpuštěno . Nebudu kecat, když řeknu, že to jsou vůbec ty nejlepší domácí sušenky, které jsem kdy jedla.
A opět jsou plné samých dobrých surovin. Základ tvoří strouhaný kokos, celozrnná špaldová mouka, kokosový cukr, který rozhodně nenahrazujte, protože vyniká úžasnou karamelovou chutí, které třtinový cukr rozhodně konkurovat nemůže. Jako pojící prvek jsem opět použila obligátní jablečné pyré a kokosový olej. Na jablečné pyré stačí jednoduše pomocí tyčového mixéru rozmixovat jablko zbavené jádřince a slupky. Nemusíte se zdržovat žádným rozvařováním jablek. A vůbec asi nejlepší je ta poleva z Matcha tea...
Matcha cookies
(15 ks)
Cookies
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku špaldové mouky
- 2 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce jablečného pyré
Matcha poleva
- 2 g Matcha čaje (např. odtud)
- 2 lžíce kakaového másla
- 2 lžíce kokosového cukru
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme strouhaný kokos se špaldovou moukou, kokosovým cukrem. Přidáme roztopený kokosový olej, jablečné pyré a zpracujeme v celistvé těsto. Vytvarujeme jej v menší váleček, který zabalíme do potravinové fólie a dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku.
Poté váleček krájíme na tenká kolečka, která rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 10 minut.
Mezitím si připravíme polevu. Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo, odstavíme z plotny, vmícháme kokosový cukr, Matcha čaj.
Sušenky máčíme v polevě sypeme strouhaným kokosem či Matcha čajem a necháme ztuhnout.
English version
Matcha cookies
(15 pcs)
Cookies
- 1/4 cup shredded coconut
- 1/2 cup spelt flour
- 2 tablespoons coconut sugar
- 2 tablespoons coconut oil
- 3 tablespoons apple puree
Matcha frosting
- 2 g Matcha tea
- 2 tablespoons cacao powder
- 2 tablespoons coconut sugar
Preheat oven to 180 degrees. Mix shredded coconut, spelt flour, coconut sugar in a big bowl. Add melted coconut oil, apple puree and process into the dough. Shape it into a log, Place it in the freezer to harden for about 10 minutes.
Then slice it into thin rounds. Place it on a parchment lined baking sheet. Bake it for about 10 minutes. Let it cool.
Meanwhile prepare Matcha frosting. Melt the cacao butter over a double boiler. Whisk with coconut sugar and Matcha tea.
Dip cookies in Matcha frosting, sprinkle it with shredded coconut or Matcha tea and let it harden.
Matcha caj jsem nikdy neměla a ani vlastn nevím jak matcha chutná, ale jelikož jsem typ který rád objevuje nové věci a chut, třeba vyzkouším matcha právě s kombinací tvých sušenek:-)
OdpovědětVymazatMňam ! Matcha čaj mám osobne veľmi rada takže tieto môžu byť super :)
OdpovědětVymazatmy blog : THE COLORFUL THOUGHTS