Řepový dort s kokosovou šlehačkou

Nádobí: Rudolf Kämpf 


Když už ne jindy, o víkendu bysme se měli vrhnout do kuchyně na něco sladkého. Třeba, abysme měli motiv, proč si na chvíli sednout, ideálně s blízkými, vypnou t,odpočívat, vychutnávat si tu lahodu.  

Jestli máme doma rádi takové dortíky, tak kokosovou šlehačku snad ještě tisíckrát víc. Poprvé jsem ji ale zabarvila díky šťávě z červené řepy do téhle parádní světle růžové, která se bude báječně hodit třeba na sv. Valentýna. Také jsem záměrně sladila krém rýžovým sirupem, který je mnohem světlejší než javorový sirup či kokosový cukr, který by jej zbytečně zabarvil. No a díky červené řepě v korpusu se snad suchého dortíku nemusíte vůbec bát...



Řepový dort s kokosovou šlehačkou

(dortová forma 16 cm)

Korpus

  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1 hrnek rostlinného mléka

Kokosová šlehačka

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • špetka vanilkového prášku
  • 2 lžíce šťávy z červené řepy
  • 2 lžíce rýžového sirupu


Plechovku kokosového mléka dáme na pár hodit chladit do lednice. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Červenou řepu si upečeme či uvaříme doměkka. Necháme zchládnout, oloupeme a rozmixujeme v hladké pyré s trochou vody. 

V míse smícháme rýžovou mouku s ovesnou, kakaovým práškem, kokosovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli.

V menší misce prošleháme roztopený kokosový olej s vanilkovým extraktem rostlinným mlékem a řepovým pyré. Tekutou směs vlijeme k sypké, důkladně zpracujeme v tekutější těsto. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme zhruba 50 minut. 

Mezitím si připravíme šlehačku. Otevřeme plechovku kokosového mléka, použijeme pouze tučnou část a vyšleháme ji spolu s vanilkovým práškem, šťávou z červené řepy a rýžovým sirupem v tuhou šlehačku.

Vychladlý korpus můžeme přepůlit a promazat jej i uprostřed. Já jej tentokrát jen potřela na povrchu. Ozdobila jej ještě hroznovým vínem a dala chladit do lednice. 






English version


Beet cake with coconut whipped cream

(cake form 16 cm)

Corpus

  • 1 middle-sized red beet
  • 1 cup rice flour
  • 1 cup oat flour
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • 1/2 cup coconut sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 cup coconut oil
  • 1 cup plant-based milk

coconut whipped cream

  • 1 can coconut milk
  • pinch vanilla powder
  • 2 tablespoons beet juice
  • 2 tablespoons rice syrup


Place cans of coconut milk in the fridge for a few hours. Preheat oven to 180 degrees. 

Roast or cook red beet until smooth. Let it cool, peel and blend it until you get smooth beet puree. 

In a big bowl, combine rice flour with oat flour, cacao powder, coconut sugar, baking powder and pinch salt. 

In a little bowl, whisk melted coconut oil, vanilla extract, plant-based milk and beet puree. Pour liquid mixture to the flour mixture, mix well. Pour batter into cake form and bake for about 50 minutes. 

Meanwhile prepare whipped cream. Remove the chilled coconut milk from the fridge, scoop out the cream layer and whip it with vanilla powder, beet juice, rice syrup until fluffy.

Half cooled corpus and spread the cream over it. Cover the entire surface of the cake. Decorate it with grapes and place it in the fridge. 










6 komentářů:

  1. ten je nádherně řepový^^
    esskimokiss.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. No to vypadá fantasticky. Už se těším na příští víkend :)

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj :) chci se zeptat, jestli můžu docílit stejného dortu i při použití trošku old-school přísad ala "obyčejná" mouka a "obyčejný" cukr, díky moc za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkoušela jsem, takže nemůžu za to dát ruku do ohně, ale předpokládám, že ano.

      Vymazat
  4. Také už nějakou dobu sleduji váš blog a jelikož máme zrovna nadúrodu řepy, hledala jsem nějakou inspiraci a vyzkoušela tenhle recept. S podobným receptem jsem měla už zkušenost, ale tenhle váš je teda pecka! S politováním jsem korpus strčila do trouby a doufala, že se alespoń trošku přiblíží pravému výsledku. I přesto, že jsem recept zjednodušila a použila jen rýžovou mouku, výsledek je naprosto parádní! S tou kokosovou šlehačkou nemá chybu! připomíná mi konzistencí brownies, chutí nějaký výborný oblíbený dezert s oplatkou, ale nemůžu si vzpomenout jaký! No je to jedno, je prostě senzační a já děkuji za tenhle recept, zařazuji na seznam "top" :) Moc se těším na další recepty!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)