Tohle je jeden opravdu z posledních receptů před Vánoční nadílkou. Prozradím tajemství, který už tedy přestává být tajemstvím, ale asi bych to dýl nevydržela. Mám v zásobě 7 receptů na cukroví + 1 DIY článek, ráda bych ještě další, třeba o balení dárků, dekoracích atd., ať je to tu pro vás trochu zábavnější než jen holé recepty. Tak se máte snad na co těšit, a tak trochu Vás to naláká :-) Budu ráda, když mi napíšete, jaké články byste tady uvítali, ráda bych Vám plnila přání...
Pohankové risotto s růžičkovou kapustou a "klobáskami"
Veganské "klobásky"
- 100 g sušených rajčat
- 125 g vlašských ořechů
- 1/2 cibule
- špetka chilli
- 2 datle
- 2 lžičky sušeného oregana
- 200 g rýžové mouky
- 1 lžíce lněných semínek
- 60 ml oleje z vlašských ořechů + na potření
Risotto
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 100 g pohanky kroupy
- 750 ml vývaru, např. z Gruntu Konečně vývar
- 250 g růžičkové kapusty
- sůl, pepř
- 3 lžíce lahůdkového droždí
Sušená rajčata a datle si předem namočíme. Pokud se obáváte o výkonnost mixéru, vlašské ořechy pomelte na moučku nebo alespoň na menší kousky. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Pomocí mixéru společně rozmixujeme v kompaktní hmotu sušená rajčata, datle, ořechy, cibuli, chilli, oregano, rýžovou mouku, lněný semínka a olej z vlašských ořechů.
Pomocí rukou tvarujeme menší válečky, potřeme je olejem a pečeme zhruba 30 minut.
Na olivovém oleji si necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme pohanku a chvíli mícháme, dokud se všechna pohanka neobalí olejem s cibulkou. Pokud máte víno, zalijte a míchejte, dokud se neodpaří, ale lze i případně vynechat. Poté přiléváme horký zeleninový vývar. Přiléváme vždy zhruba dva šufánky a mícháme, dokud se nevstřebá a opakujeme. Zhruba v polovině procesu přidáme omytou a přepůlenou růžičkovou kapustu. Následně zaléváme vývarem do jeho spotřebování. Dochutíme solí, pepřem, lahůdkovým droždím, opatrně vmícháme nakrájené klobásky, přikryjeme pokličkou a chvilku počkáme, než se chutě propojí. Podáváme na nahřátém talíři.
English version
Buckwheat risotto with Brussel sprouts and vegan sausages
Vegan sausages
- 100 g dried tomatoes
- 125 g walnuts
- 1/2 onion
- pinch chilli
- 2 dates
- 2 teaspoons dried oregano
- 200 g rice flour
- 1 tablespoon flax seeds
- 60 ml walnut oil + to brush
Risotto
- 1 tablespoon olive oil
- 1 little onion
- 100 g buckwheat
- 750 ml vegetable broth
- 250 g Brussels sprouts
- salt, pepper
- 3 tablespoons nutritional yeast
Soak dried tomatoes and dates. If needed, grind walnuts into flour. Preheat oven to 170 degrees.
Rinse tomatoes and dates. Using blender, pulse tomatoes, dates, walnuts, onion, chilli, oregano, rice flour, flax seeds and walnut oil until well combined.
Using hands, roll the dough into little sausages, place onto a baking sheet, brush with walnut oil and bake for about 30 minutes.
Cook chopped onion on olive oil until soft, add rice, stir well to coat in oil. Eventually add dry white wine and stir again until it evaporates. Then add broth, and stir every now and then until it has all disappeared into the buckwheat. Carry on adding and stirring in a large splash of broth at a time, until used up. It will take about 20 minutes. Add halved Brussels sprouts in a half of this process. Season with salt, pepper, nutritional yeast. Leave it for a while.
Na tvůj blog jsem narazila až teď a jsem (jako vegetariánka) nadšená ! Úžasný recept, mňam (teď už jen, aby mi ho někdo uvařil :D
OdpovědětVymazat