Raw perníčky




Klasické perníčky si ujít nenecháme žádný rok, i když je paradoxně moc nejíme, ne ne bez nich by nebyly Vánoce. Ale zdobí nám stromeček a hezky provoní byt. Na mlsání si mě mnohem víc získala jejich raw "sestřička". 

Defakto jde o těsto na nepečené kuličky, na které naleznete pomalu nekonečno receptů. Ale ruku na srdce, ve tvaru perníčka chutnají prostě líp. Navíc je můžete ozdobit kustovnicí, brusinkami semínky aj. Těsto by mělo být ještě tužší než na kuličky, proto se nebojte přidat další ořechy, kdyby se Vám příliš nezdálo. Jako u předchozího receptu, doporučuji vykrajovat v silnější vrstvě, aby se nelámaly a pohodlně konzumovaly. 



Raw perníčky

(cca 1 plech)

Perníčky
  • 1/2 hrnku datlí
  • 1/2 hrnku nesířených rozinek
  • 1 hrnek mandlí
  • 1/2 hrnku para ořechů
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka vanilkového prášku


Na zdobení
  • sušené brusinky
  • goji
  • semínka aj.


Datle s rozinkami předem namočíme. Mandle a para ořechy pomeleme na moučku. 

Slijeme datle s rozinkami a rozmixujeme je na hladké pyré. Přidáme mleté mandle, para ořechy, perníkové koření, vanilkový prášek a zpracujeme v tuhé těsto. Kdyby bylo příliš řídké, přidáme další ořechy. Hmotu zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit do lednice alespoň na 30 minut. 

Mezi pečícími papíry či potravinovými fóliemi rozválíme na silnější plát a vykrajujeme nejrůznější tvary. Zdobíme je sušenýmmi brusinkami, goji, semínky, ořechy aj. Skladujeme v lednici.






English version

Raw gingerbread cookies

(about 1 baking sheet)

Cookies
  • 1/2 cup dates
  • 1/2 cup currants
  • 1 cup almonds
  • 1/2 cup Brazil nuts
  • 1 teaspoon gingerbread spices
  • pinch vanilla powder

To decorate
  • dried cranberries
  • goji berries
  • seeds etc.



Soak dates and currants. Grind almonds and Brazil nuts into flour. 

Rinse dates and currants and blend it into paste. Add ground almonds and Brazil nuts, gingerbread spices, vanilla powder, and process into sticky dough. If it were too thin, add another nuts. Wrap it in plastic and place it in the fridge for at least 30 minutes. 

Then roll out the dough and cut shapes with cookie cutters until it is used up. Decorate them with cranberries, goji berries, seeds etc. Store it in the fridge.







4 komentářů:

  1. Vypadá to zajímavě, ale letos se chystám na perníčky pečené. Ráda bych upekla z pohankové mouky, ale stále se rozhoduji ještě mezi tvým receptem na perníčky z mandlové mouky. Jaké těsto děláš, když pečeš ty, které vám doma provoní byt?
    Jinak jsem si myslela, že datlové kuličky letos dělat nebudu, ale jak vidím tvé fotky, sbíhají se mi na ně sliny :)))) Těším se na další recepty! Bára

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děláváme "klasické" máme je jen na ozdobu na stromeček :-)

      Smazat
  2. panejo to je zajímavé, nikdy jsem o ničem takovém neslyšela.. ráda bych někdy vyzkoušela :)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)