DIY: Co jsem letos nadělovala?



Stalo se už takovou tradicí, že Vás vždy po svátcích nechám nahlídnout do mé Ježíškovy dílny. Vím, že to není zrovna ideální čas, protože určitě všichni, včetně mě, jste rádi, že je ten shon za námi a na chvíli si odpočineme. Natož sosat inspiraci na další dárky, na druhou stranu se ráda podívám na hezké věci kdykoliv :-) a nejsem si úplně jistá, jestli bych vydržela čekat celý rok s těmi nápady. 

Balení dárků jsem letos pojala do zlaté, bílé a světle růžové barvy. Balící papíry jsem pořídila v drogerii DM, kde jsem konečně objevila pořádně třpytivý zlatý papír, ten jsem doplnila bílým, který měl vyrážené sněhové vločky. Malé třpytivé krabičky jsou z NanuNana. Mašlí jsem nakoupila spousty druhů a stejně mi nakonec tradičně pochyběly. Většina byla letos z galanterie Stoklasa (kterou potkáte v Brně na České). Také jsem tam pořídila bílé perly a peříčka, která jsem nastříkala zlatým sprejem. Jmenovky jsem vyráběla pomocí razítek, ta jsem pořídila zde




Ale už k samotným dárkům. I letos jsem se pokoušela umíchat nějakou tu domácí kosmetiku. I když loňské koupací balíčky se šumivými bombami, solemi a dalšími kravinkami vypadaly moc krásně, přišlo mi, že si je obdarované spíš šetří nebo si nenajdou čas na koupele, proto jsem chtěla letos něco praktičtějšího, co budou skutečně denně používat. A protože nikdo nemládneme, umíchala jsem voňavé oční krémy podle tohoto receptu. Už kolikrát jsem se přesvědčila, že domácí kosmetika je opravdu alchymie a stvořit i "obyčejný" balzám na rty v té správné konzistenci, tzn. aby nebyl příliš tekutý ale ani příliš tuhý, je kumšt. Musím říct, že tenhle krém funguje, jen Vám nesmí vadit opravdu mastné krémy.




A protože jsem obličejové krémy vyráběla nedávno k narozeninám, nesmělo pod stromečkem chybět ani tělové máslo, a pořádně šlehané z kokosového oleje, bambuckého másla, jojobového oleje a pro vůni esenciálního oleje vanilka, kokos. Máslo je opět daleko mastnější než jsme zvyklí z drogerií, ale opravdu hydratuje. 

I letos jsem vyrobila pár domácích balzámků na rty, ale s konzistencí nejsem vůbec spokojená. Asi jsem dala až příliš vosku, takže recept sdílet nebudu a budu dál hledat ten dokonalý recept. Pokud takový máte, budu určitě ráda, když se podělíte :-)




Vím, že to někomu může připadat jako zbytečnost v době, kdy v Ikeii koupíte podobné svíčky za pár korun, a kdy bez Yankee svíček jako by člověk nebyl, ale mně to přišlo takové milé zkusit své vlastní svíčky. Samozřejmě existují i sofistikovanější postupy a tvary. Ale sama nejsem odborník, proto jsem šla tou nejjednodušší cestou. Opravdu nemusíte být vůbec zruční, Potřebné suroviny (vosky, knoty, vůně) jsem pořídila stejně jako suroviny na kosmetiku na eshopu Ekokozy. Sklenice jsou tradičně z Ikei.





Bez nějakého jedlého dárku by to u nás taky nešlo. Na poslední chvíli jsem někde narazila na citrónový cukr, který by se mohl mamce hodit do pečení. Jednoduše jsem oloupala Bio citrón, kůru nechala uschnout a poté nastrouhala, případně můžete rozmixovat. Spolu s ní jsem pak rozmixovala třtinový cukr. 

Loni jsem nadělovala horkou čokoládu na lžičce, ale letos jsem míchala sypkou směs, kterou si mohou obdarované kdykoliv zalít. Jde o směs raw kakaového prášku, kokosového cukru a sypkého rýžového mléka. Pak už jde jen vytvořit ten ideální poměr, který Vám bude chutnat, přesypat do sklenice, opatřit nálepkou a hotovo. sklenice je z Pepca, a nálepky rovněž z Fluffy oak




A protože doma mají rády vločky, napadlo mě zkusit vyrobit domácí instantní ovesnou kaši, aby si ji mohly jen ráno zalít horkou vodou a věnovat se jiným činnostem. Recept jsem opět našla na http://delamesitosami.cz, lehce jsem si jej upravila a smíchala jemé ovesné vločky, s rýžovým mlékem, nesířenými rozinkami, skořicí, lyofilizovanými jablky a kokosovým cukrem. 




Každá rodina má nějaké své tradice, U nás by nebyly bez nějakého likérku. Vím, že to jde trochu proti myšlence celého blogu, ale pořád si stojím za tím, že smyslem Vánoc je dělat blízkým radost. A jsem si jistá, že tohle ségru potěší, a tak každý rok vymýšlím novou příchuť. Tento rok to byla kombinace ovesné smetany, mandlového rumu, kokosového cukru, espressa a vanilkového lusku. 

A stejně tak pomalu tradičně dělávám mamce a ségře granolu. 

Tak a jsme u konce. Bohužel to není zcela vše, co jsem darovala, ale znáte ty shony před svátky... Kolikrát je člověk rád, že se dostane k samotné výrobě někdy v noci a nafotit už není kdy... 



12 komentářů:

  1. Vse vypada nadherne! Ja letos z home made nadelovala jen vajecny konak a zazvorovy liker ze slivovice, a na oplatku jsem dostala domaci kremy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby mi někdo dal "ručně dělanou" instantní kaši, tak jsem štěstím bez sebe! Škoda, že u nás nikdo takhle šikovný a nápaditý jako ty není :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Ta instantní ovesná kaše vypadá opravdu dobře a hlavně je to super nápad :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi opravdu šikovná! Všechno vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  5. nejvic me zaujala instantni kase ,super!Urcite vyzkousim

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi velice sikovna domaci kosmetiku bych klidne i ja rada zkusila.

    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky, milujem tvoje články! ♥

    sydneysleek

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky a nádherně zabalené dárečky, škoda rozbalovat :). Taky jsem letos vyráběla domácí kosmetiku a musím uznat, že balzám na rty se mi povedl, protože měl přesně tu kombinaci, kterou má mít. Recept jsem čerpala na webu prodejce sady na rakytníkový balzám na rty: http://www.likochem.cz/cz-detail-902013786-domaci-balzam-s-rakytnikem-sada-na-vyrobu.html Pokud dodržíte množství přísad, tak by to mělo vyjít na 3-5 balzámků o objemu 5-7ml.

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, to je pastva pro oči! Já se popravdě dost inspirovala v tvém článku z minulého roku a pro tátu vyrobila nakládané hermelíny, babičce vanilkový cukr, mamce šumivé bomby do koupele a příteli slaný karamel :) Všechno tohle mělo veliký úspěch a jen to potvrzuje fakt, že ty ručně dělané dárky potěší vážně nejvíce!

    OdpovědětVymazat
  10. Moc krásné fotky! Přiznám se, že až díky tomuto webu mě napadlo někomu něco vyrobit pod stromeček. Zkusila jsem udělat exotickou granolu pro sestru a švagrovou a měly opravdu úspěch, ještě neuběhl ani týden od Vánoc a už obě hlásily, že je snědená a dožadovaly se receptu. Příští rok určitě zkusím opět někoho překvapit. Takže moc děkuji za inspiraci a přeji až se daří i v roce 2016 a těším se na další inspirace a výborné recepty!

    OdpovědětVymazat
  11. Sakra originální dárky, si myslím že samotné to tvoření a balení dárků bylo o sobě dárkem :D Jinak respekt za výrobu kosmetiky a originálních dárků, to bych asi nezvládla já se zmůžu na to koupit tak max poukaz do nějakého takového salónu. Plus ještě teda objednat něco na internetu a prolezt pár obchodu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)