TOP 10 v roce 2015

S nadcházejícím novým rokem máme tendenci bilancovat, hodnotit ten stávající a obecně se zamýšlet nad prožitými událostmi. A tak ani já nejsem výjimkou, a jako každý rok Vám přináším přehled, dle mě, toho nejlepšího za rok 2015.

Nevím, zda-li je to množstvím sladkého, kterého je během svátků až až, ale když jsem listovala blogem, vzpomínala a horko těžko vybírala vůbec to nej, následně redukovala x receptů na pouhých 10, zjistila jsem, že mě mnohem víc oslovily slané před sladkými. A to sladké můžu, ale holt mám asi zase své "slané období". 

Tak nebudu se dál rozkecávat, jen bych Vám ráda popřála, ať byl ten Váš rok 2015 šťastný, veselý, úspěšný, aby by byl ten nastávající ještě lepší. Já v to věřím :-)

Kapustové závitky s kešu mrkvovou pomazánkou a fazolemi 
Jakékoliv závitky jsou moje velká láska. Proto nemohlo být pochyb, aby nebyly dobré. Navíc kešu mrkvová pomazánka je neskutečně jemná a využití najde nejen v závitcích. 




Špagetové mini quiche
Špagetová dýně je děsně zajímavá surovina, věřím, že nebude po chuti každému. ale za vyzkoušení rozhodně stojí do těchto mini slaných koláčů. Jsou důkazem toho, že z dýně nemusíte tvořit jen základní špagety, tady vše jen začíná. Můžeme pokračovat s různými slanými placičkami, zapékáním, až po sladké buchty. Ale abych nemluvila jen o krustě. náplň je také moc dobrá, a proto i kdyby Vás neoslovila zeleninová krusta, minimálně vyzkoušejte tofu náplň se žampiony, třeba do klasického quiche.




Dýňové burgery
Tyhle burgery byly naprosto úžasné. Jsem přesvědčena, že je s chutí sní i ti, kteří dýni nevyhledávají. Jsou totiž parádně dochucené. Stejně jako spoustu jiného, nemusíte podávat klasicky mezi pečivo, ale přidat do zeleninového salátu, k zeleninovému pyré. udělat si wrap z listového salátu atd. 





Maca pralinky
Mléčná či bílá čokoláda mě nechává naprosto chladnou, jak jde ale o hořkou... co jsem si zvykla vyrábět si svou čokoládovou polevu do všech receptů z kokosového oleje/kakaového másla, kakaového prášku a tekutého sladidla, už kupovanou pomalu nepotkám a není třeba se ani vzdávat čokoládových bonbonů či pralinek. Zmiňované jsou plněné tahini pastou, proto jakmile je nakousnete, náplň se Vám začne rozplývat na jazyku, je třeba více slov?




Jahodová pěna
Tohle považuji asi za největší objev vůbec. Ten, kdo přišel na to, že šleháním nálevu z luštěnin dosáhnete tuhého sněhu téměř jako z bílků, byl génius. Nejde jen o tuhle úžasnou jahodovou pěnu, která mi připomíná dětství, ale rozšiřuje to obzory všude tam, kde potřebuji sníh a ráda bych recept veganský. 




Mrkvové "sushi"
Ne že bych lpěla zrovna na "mrkvovém sushi", ale obecně nápad využívat i zbytky z odšťavňování, mi přijde úžasný. Samozřejmě nepoužiji všechno, ale snažím se vybírat vhodnou zeleninu či ovoce. To si odšťavním přednostně, odložím stranou a odšťavním zbytek. Nejvíc se mi osvědčila červená řepa, mrkev a jablko.




Batátové mini pizzy
Všechny zeleninové placičky i bramboráky doma milujeme. Nemůže být pak divu, že se i mezi to nejleší zařadily batátové mini pizzy. Základ lze pak libovolně doplňovat a vymýšlet jiné, zajímavé chuťové kombinace. 




Rýžové knedlíčky s tofu a hříbky
Rýžový papír musí být doma vždy v zásobě. Co kdyby přišla chuť na jarní závitky? A že nepřichází zřídka... Ale díky oblíbené kuchařce, jsem zjistila, že u závitků netřeba končit. Z rýžového papíru snadno vytvoříte takovéto knedlíčky, či chcete-li balíčky. Pravda, jedí se trochu obtížněji než klasické závitky, ale aspoň je zábava. A i kdyby, k závitkům se můžete vrátit vždy.




Čokoládové lískové mléko
Domácí rostlinná mléka se u mě v kuchyni pěkně zabydlela. Chutná jsou všechna, od mandlového, konopného, makového až po sezamové či vlašské. Mě ale nejvíce utkvělo tohle čokoládové, které mi připomíná tekutou nutellu a je to spíš takový tekutý dezert....




Mrkvové šátečky
Po mrkvových šátečcích jsem toužila už dlouho. Vzpomínám si, že jsem někde ochutnala ty klasické z bílé mouky, másla atd. a věděla, že je prostě potřebuji i v souladu s mým stravováním. A recept nenechal dlouho čekat.








1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)