Jáhelné kakaové kuličky



Do kuliček můžeme schovat téměř cokoliv. Základ obvykle tvoří nějaké ořechy/semínka a sušené ovoce (datle, fíky, rozinky aj). A pak přichází ta nástavba, kterou dotvoříte chuť, kakao, karob, kakaové boby, superpotraviny v prášku, trocha ovoce, zeleniny, ořechové máslo, tahini, chia semínka, a spousty dalších surovin, věřím, že Vás napadne určitě něco originálního...



Jáhelné kakaové kuličky

(24 ks)

Kuličky

  • 100 g jáhel v suchém stavu
  • 50 g mletých lískových ořechů
  • 3 lžíce raw kakaového prášku
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička skořice
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce lískooříškového oleje

Na dokončení

  • raw kakaový prášek



Rozinky si předem namočíme, aby hezky změkly. Jáhly důkladně propláchneme a dáme vařit v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Kdo by se bál hořkosti, může je spařit, ale u čerstvých jáhel to opravdu není nutné. Jáhly vaříme zhruba 15 minut, stáhneme plamen a necháme ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na hladkou kaši. 

Přidáme mleté lískové ořechy, kakaový prášek, pomerančovou kůru, skořici, rozinky, javorový sirup, lískooříškový olej a opět mixujeme v hladkou hmotu. Tu vložíme do lednice, aby ztuhla a lépe se s ní pracovalo. 

Pomocí rukou tvarujeme malé kuličky, obalujeme je v kakaovém prášku, uložíme do vhodné krabice a skladujeme v lednici.






English version

Millet cacao balls

(24 pcs)

Dough

  • 100 g dried millet
  • 50 g ground hazelnuts
  • 3 tablespoons raw cacao powder
  • 1 teaspoon orange zest
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 50 g currants
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 2 tablespoons hazelnut oil

To finish

  • cacao powder



Soak currants. Rinse millet and cook it for about 15 minutes. Then lower the heat and cook for another 5 minutes. Leave millet to cool down and blend it until smooth.

Add ground hazelnuts, cacao powder, orange zest, cinnamon, soaked currants, maple syrup, hazelnut oil and blend it again. Place the dough in the fridge to harden. 

Using hands, shape the dough to a little balls and coat them in cacao powder. Store it in the fridge. 


2 komentářů:

  1. Luci jako vždy to vypadá skvěle. Díky moc za všechny tvé nápady. Na Vánoce asi využiju něco z tvých tipů na jedlé dárky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)