Nádobí: Rudolf Kämpf |
Další z mnoha variant na dorty ukrývající zeleninu je tu :-) Jsem si vědoma, že nejde o zrovna na první pohled lákavou zeleninu ale nenechte se odradit. Ve finále jde o stejně chutný dort jako klasický carrot cake, řepový či jakýkoliv jiný. Zelenina zajistí vláčný dezert, který je ještě podpořen polevou, kterou jsem tentokrát připravila z tofu. Sáhla jsem po klasickém bílém, ale pokud se Vám pod ruku dostane tzv. silken, určitě volte jej. Dosáhnete zaručeně jemnější konzistence a dort se bude na jazyku jen rozplývat.
Pastinákový dort
Korpus
- 3/4 hrnku pohankové mouky
- 3/4 hrnku ovesné mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1 lžička prášku do pečení
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 2 hrnky pastináku
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1/4 hrnku datlí + 1/4 hrnku vody
- 4 lžičky chia semínek + 12 lžiček vody
Poleva
- 1 balení bílého tofu
- šťáva + kůra z 1/2 citrónu
- 1/4 hrnku javorového sirupu
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chia semínka smícháme s vodou a odložíme stranou. Datle namočíme do vody
Pokud nemáme již připravené či koupené, rozmixujeme ovesné vločky a mandle v moučku. Ve velké míse smícháme pohankovou mouku s ovesnou, a mandlovou. práškem do pečiva, špetkou soli, skořicí, nasekanými vlašskými ořechy.
Pastinák oloupeme a nastrouháme najemno. Datle rozmixujeme s vodou v hladké pyré.
K sypké směsi přidáme nastrouhaný pastinák, roztopený kokosový olej, chia semínka, datlové pyré a zpracujeme v tekutější těsto.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naplníme připraveným těstem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut.
Mezitím si připravíme polevu. Tofu rozmixujeme spolu s citrónovou kůrou, šťávou a javorovým sirupem v hladký krém.
Korpus necháme dokonale vychladnout, překrojíme, potřeme polovinou krému, přiklopíme a potřeme povrch zbytkem. Dáme tuhnout do lednice.
English version
Parsnip cake
Corpus
- 3/4 cup buckwheat flour
- 3/4 cup oat flour
- 1/2 cup almond flour
- 1 teaspoon baking powder
- pinch salt
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 cup chopped walnuts
- 2 cups parsnips
- 1/2 cup coconut oil
- 1/4 cup dates + 1/4 cup water
- 4 teaspoons chia seeds + 12 teaspoons water
Frosting
- 1 package tofu natural
- juice + zest from 1/2 lemon
- 1/4 cup maple syrup
Preheat oven to 180 degrees. Whisk chia seeds with water and set aside. Soak dates.
If needed, grind oats and almonds into flour. In a big bowl, combine buckwheat flour, oat flour, almond flour, baking powder, pinch salt, cinnamon and chopped walnuts.
Grate parsnip. Blend dates with water until smooth.
Add grated parsnip, melted coconut oil, chia seeds, date puree and mix well.
Pour into a lined springform pan and bake for about 45 minutes.
Meanwhile prepare frosting. Blend tofu with lemon juice, zest, maple syrup until smooth.
Half cooled corpus and spread the cream over it, Cover the entire surface of the cake. Decorate it with walnuts, and place it in the fridge.
Zní to super! A taky bych nikdy neřekla, že jde z tofu udělat takovouto polevu :D
OdpovědětVymazatwithout-chocolate.blogspot.com
Pastinák mě hodně láká, jeden recept na koláč mám, takže k němu přidám i tento. Vypadá to lákavě :)
OdpovědětVymazatmňam to vyzerá lahodne! :)
OdpovědětVymazatP.S: Chcela by som ťa poprosiť či by si sa nešla pozrieť na blog mojej sesternici. Je to začínajúca blogerka a tvojej návšteve by sa veľmi potešila, poprípadne aj tvojmu komentáru. Ďakujem.
http://partofnicol.blogspot.sk/
Mnaaaam :)
OdpovědětVymazatMnaaaam :)
OdpovědětVymazatAhoj, to vypadá dost dobře:)
OdpovědětVymazat