Kroupové risotto s pestem z medvědího česneku




Letos jsem se bohužel zatím nedostala do lesa ani nikam, kde bych odcházela s taškou nacpanou medvědím česnekem, ale moje vášeň pro vaření se už stává tak pomalu známá, že mi "menší" výslužku přinesla kolegyně. Proto nic nebránilo přípravě pesta, bez kterého by snad ani sezóna medvědího česneku nemohla být. Pak už jen stačí šperkovat pokrmy tímto pokladem...



Kroupové risotto s pestem z medvědího česneku

(4 porce)



  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • sůl, pepř
  • 1 hrnek ječných krup
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce pesta z medvědío česneku
  • 2 hrnky medvědího česneku
  • směs semínek (lněná, sezam, slunečnicová)







Předem si připravíme zeleninový vývar. Jarní cibulku nakrájíme na malé kousky. Na lžíci olivového oleje krátce orestujeme, ne dozlatova. Osolíme. Přisypeme kroupy a promícháme, aby se obalily tukem a cibulkou. Zalejeme vínem a necháme odpařit.

Následně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby se nám kroupy nepřismahly. Zhruba po 30 minutách, přidáme pesto, omyté a natrhané listy medvědího česneku, necháme zavadnout a odstavíme z plotny.  Dochutíme solí, pepřem. Můžeme ještě mmíchat lahůdkové droždí. Rozdělíme na talíře, doplníme směsí lněných, sezamových a např. slunečnicových semínek. Ihned podáváme.






English version

Farro risotto with wild garlic pesto

(4 portions)




  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 spring onions
  • salt, pepper
  • 1 cup farro
  • 1 cup dry white wine
  • 1 l vegetable stock
  • 2 tablespoons wild garlic pesto
  • 2 cups wild garlic
  • mixture of seeds (flax, sesame, sunflower)






At first, prepare vegetable stock. Chop spring onions into little chunks. Cook them on olive oil until soft. Season them with salt. Add farro, stir well to coat in oil. Eventually add dry white wine and stir again until it evaporates. 

Then add stock, and stir every now and then until it has all disappeared into the farro. Carry on adding and stirring in a large splash of broth at a time, until used up. It will take about 30 minutes. Add wild garlic pesto and wild garlic leaves. Season with salt, pepper. You could also season it with nutritional yeast. Leave it for a while. Finally, divide into portions and sprinkle with mixture of seeds. Serve immediately. 








1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)