Bezlepkové sušenky s rozmarýnem a vlašskými ořechy



Spousty známých v mém okolí vyřadili ze svého jídelníčku lepek a cítí se lépe. A ne, že bych chtěla hodnotit tento či jakýkoliv jiný způsob stravování. Stále věřím, že si na něj musí přijít každý sám. A co vyhovuje mně, nemusí vyhovovat dalším deseti lidem. Přesto si myslím, že obecně konzumujeme až příliš lepku a jeho omezení nám jen prospěje. Proto se stále snažím přicházet s obzvláště sladkými recepty bez mouky či s bezlepkovými variantami... A snad proto doufám, že Vás potěší sušenky, které nejsou z ovesných vloček jako velká většina receptů... a i když existuje i bezlepková varianta vloček, říkám si, že není nad to, obměňovat jídelníček a zkoušet stále nové suroviny, pokrmy atd.



Bezlepkové sušenky s rozmarýnem a vlašskými ořechy

(24 ks)


  • 1 lžička chia semínek + 3 lžičky vody
  • 3/4 hrnku pohankové mouky, např. tato
  • 3/4 hrnku rýžové mouky, např. tato
  • 1/4 hrnku mandlové mouky
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku sušených datlí
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžička skořice
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 hrnku oleje z vlašských ořechů




Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chia semínka zalijeme vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala. 

Ve velké míse promícháme pohankovou mouku s rýžovou, mandlovou, nasekanými ořechy, datlemi, rozmarýnem, skořicí vanilkovým práškem, špetkou soli. Opatrně přiléváme olej, javorový sirup a zpracujeme v tužší těsto. 

Pomocí lžičky či rukou klademe malé hromádky na pečícím papírem vyložený plech, dotvarujeme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 - 20 minut. 




English version

Gluten-free cookies with rosemary and walnuts

(24 pcs)



  • 1 teaspoon chia seeds + 3 teaspoons water
  • 3/4 cup buckwheat flour
  • 3/4 cup rice flour
  • 1/4 cup ground almonds
  • 1/2 cup chopped walnuts
  • 1/2 cup dried dates
  • 1 tablespoon rosemary
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch vanilla powder
  • pinch salt
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1/2 cup walnut oil




Preheat oven to 170 degrees. Whisk chia seeds with water and set aside. 

In a big bowl, combine buckwheat flour, rice flour, ground almonds, chopped walnuts, dates, rosemary, cinnamon, vanilla powder, pinch salt. Pour walnut oil, maple syrup over the flour mixture and mix well. 

Using hands, shape the dough into little round cookies,  place on the tray and bake for about 15 - 20 minutes. 







4 komentářů:

  1. Vypadají skvěle :) a navíc všechno s vlašáky je super!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadajú super. Recept si ukladám. Ale ako sa poznám tam aj tak hodím len jeden druh múky, heh. Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neměl by být problém :-) budu ráda za feedback, jestli recept funguje i s jedním druhem mouky.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)