Bílá čokoláda




Možná Vám to přijde jako zbytečnost, když si můžeme téměř jakoukoliv čokoládu jednoduše hodit do košíku a zaplatit. Ale mě prostě těší vyrábět vše domácí, co jen jde... třeba se pokoušet o tu nejlepší tabulku čokolády. Kupovanou bílou čokoládu jsem nikdy neměla ráda a vlastně nikdy nejedla, ale tohle je jiná liga. Voní dokonale po kakaovém másle a křupe díky mrazem sušeném ovoci a goji...






Bílá čokoláda


(1 tabulka)



  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku kakaového másla
  • 1/4 hrnku rýžového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku
  • 2 lžíce mrazem sušeného ovoce
  • 1 lžíce goji





Strouhaný kokos vložíme do výkonného mixéru a mixujeme, až se začnou tuky uvolňovat a získáme tekuté, kokosové máslo. Pro ještě výraznější chuť můžeme kokos dát krátce péct, zhruba 5 minut. 

Kakaové máslo roztopíme ve vodní lázni, Odstavíme z plotny, vmícháme kokosové máslo, rýžový sirup, vanilková prášek. 

Formu plníme hmotou, posypeme mrazem sušeným ovocem, goji a dáme chladit do lednice.




English version

White chocolate


(1 bar)



  • 2 cups shredded coconut
  • 1/4 cup cacao butter
  • 1/4 cup rice syrup
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons freeze-dried fruit
  • 1 tablespoon goji






Place shredded coconut into blender and blend until you get coconut butter. You could also toast coconut for about 5 minutes.

Boil cacao butter over a double boiler. Remove them from heat and whisk together with rice syrup and vanilla powder. Set aside for a while.

Spread the chocolate out on the chocolate form, sprinkle with freeze-dried fruit, goji and place in the fridge. 


.

8 komentářů:

  1. Vypadá to úžasně!!! a ani to není tak složité na ingredience, takže někdy určitě vyzkouším:))

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Lucko, chtela bych poprosit o radu, na jakém mixéru kokos mixujete? Zkoušela jsem 3, včetně hobbse, ale u žádného jsem kokosového másla nedocílila. Mám strach, ze je zničím. Jak dlouho to asi tak trvá? Předem díky. Máte úžasný blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den :-) předem děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se blog líbí :-) mám tyčový mixér od zn. Gallet, bohužel jsem jej už nenašla v nabídce :-( jsem s ním poměrně spokojená, ale máslo mixuji s přestávkami klidně i půl hodiny. sama bych ráda nějaký stroj, který mi jakékoliv oříškové máslo vyrobí za pár minut. Měla jsem možnost vyzkoušet mixér od Froothie, typově podobný vitamixu a ten burákové máslo vyrobil opravdu za pár minut, ale pořizovací cena je bohužel vyšší.

      Vymazat
  3. Je těžké se udržet nesníst ji celou najednou! Mám ji pouze se sušenými borůvkami a i tak je výborná, děkuji za recept a nejen tento ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, mohu se zeptat, odkud máte formu na tabulkovou čokoládu? Já jsem zatím v cukrářských potřebách narazila jen na formy na pralinky... Předem děkuji za odpověď a přeji hodně cukrářských i kulinářských úspěchů:)
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, formu mám odtud: http://www.ozdobdort.cz/forma-na-cokoladu-12x25cm

      Vymazat
  5. Ahoj, to je super recept! Bílou čokoládu miluji, ale protože už nekonzumuji mléko, tak je mi po ní špatně (tělo už si odvyklo). Chtěla bych se zeptat - doma mám jen Nutribullet a ten moc máslíčka nezvládá. Myslíš, že by šlo třeba roztopit polovinu toho kakaového másla a rozmixovat ten kokos s tím? Děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)