Ovocné rolky



Možná jste na prazvláštní rolky narazili v prodejně zdravé výživy. Jde vlastně o libovolnou směs ovoce nebo i zeleniny rozmixovanou na pyré a následně v tenké vrstvě usušenou. Nejčastěji je potkáte právě ve formě rolek, ale pokud si začnete vyrábět své vlastní, nemusíte se vůbec omezovat a držet zajetých kolejí. Pozornost dětí určitě upoutáte zajímavými tvary vytvořenými vykrajovátky, např. zvířátka. 

Chuťových kombinací, které můžete vytvořit je snad nekonečno. Pyré můžete doplnit vanilkou, skořicí, perníkovým kořením, kokosem, chia semínky, goji atd. Věřím, že vzhledem k nadcházejícímu období, to je ideální způsob jak zpracovat nadbytek úrody naší zahrádky. Teda pro mě rozhodně lepší než kompoty a džemy :-) Navíc spousty z nás vyrazí o prázdninách na cesty a určitě se vyplatí minimálně pro jistotu vzít s sebou nějakou menší svačinu.

Ideální je vlastnit sušičku na ovoce. Já jsem nedávno doma uvítala tento model, proto určitě očekávejte do budoucna spoustu receptů právě s využitím sušičky. Ale není to samozřejmě podmínkou, rolky můžete sušit i v troubě na co nejnižší teplotu, ale je třeba počítat s tím, že ji zablokujete na dlouhý čas. Rolky by měly být lehce lepkavé, aby se snadno rolovaly. Rozhodně nesmí být vysušené na padrť, aby se lámaly.




Ovocné rolky

(1 plech)



  • 500 g zralých jahod
  • hrst lístků bazalky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce rýžového sirupu









Jahody a bazalkové lístky omyjeme. Jahody zbavíme stopky a rozmixujeme spolu s bazalkovými lístky a citrónovou šťávou na hladké pyré, osladíme rýžovým sirupem.

V silnější vrstvě rovnoměrně rozetřeme po pečícím papírem vyloženém. Je důležité zachovat silnou vrstvu, sušením tloušťka zhruba o polovinu zeslábne. Dáme sušit zhruba na 10 hodin cca na 40 stupňů. Případně dobu sušení prodloužíme.

Poté papír rozstříháme na libovolné tvary, a opatrně sloupneme z papíru a zabalíme v rolky případně vykrajujeme atd.  




English version

Fruit "leather"

(1 baking tray)



  • 500 g ripe strawberries
  • handful basil leaves
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 2 tablespoons rice syrup








Wash strawberries and basil leaves. Get rid strawberries of stems. Blend strawberries with basil leaves and lemon juice until smooth. Sweeten it with rice syrup. 

Pour the mixture onto the lined baking sheet and dry out the fruit using dehydrator. it takes about 10 hours. 

When the fruit leather is ready, use scissors or pizza cutter and cut them into desired shapes. Roll the each piece in parchment paper and store in the fridge. 


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)