Mungo falafel




Strašně dlouho tu nebylo nějaké "pořádné" jídlo. Opravdu nejsem živa jen z těch sladkých drobností. To bych upřímně asi umřela hlady. Tak si pojďme připravit takové malé falafely, ne z obligátní cizrny ale mungo fazolek který jsem zahlídla na tomto krásném blogu



Mungo falafel

(cca 3 porce)

Mungo falafel

  • 1/2 hrnku mungo fazolek
  • 1/4 hrnku dýňových semínek
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka římského kmínu
  • sůl, pepř

Na dokončení

  • 150 g quinoi
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • baby špenát
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bílý chřest


Mungo fazolky přes noc namočíme. Následující den slijeme vodu, zalijeme čerstvou a vaříme do změknutí.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dýňová semínka pomeleme na moučku. Přidáme uvařené fazolky, dochutíme citrónovou šťávou, tahini pastou, kokosovým olejem, římským kmínem, solí, pepřem a rozmixujeme. Pomocí rukou tvarujeme malé placky, které klademe na plech a dáme péct zhruba na 10 minut z obou stran. 

Mezitím quinou důkladně propláchneme pod studenou vodou. Vložíme ji do rendlíku, přelijeme vývarem, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a vaříme zhruba 15 minut. Vypneme plamen a necháme dojít zhruba 5 minut, aby se veškerá tekutina vstřebala. Pomocí vidličky načechráme. Dochutíme solí, pepřem.

Chřest omyjeme, oloupeme. Vaříme ve vysokém hrnci ve vařící osolené vodě zhruba 10 minut, ideálně když hlavičky chřestu vykukují z vody. Délka vaření záleží, jak máte silné výhonky. 

Baby špenát omyjeme, osušíme, rozdělíme na talíře, dochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, doplníme quinoou, falafelem, chřestem a podáváme. 



English version

Mung bean falafel

(about 3 portions)

Mung bean falafel

  • 1/2 cup mung beans
  • 1/4 cup pumpkin seeds
  • juice from 1/2 lemon
  • 1 tablespoon tahini sauce
  • 1 tablespoon coconut oil
  • pinch cumin seeds
  • salt, pepper

To finish

  • 150 g quinoa
  • 300 ml vegetable broth
  • salt, pepper
  • baby spinach
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 2 tablespoons olive oil
  • white asparagus


Soak mung beans overnight. Drain and rinse them the next day. Cook them until soft. 

Preheat oven to 170 degrees. Grind pumpkin seeds. Add cooked mung beans, season them with lemon juice, tahini paste, coconut oil, cumin seeds, salt, pepper and pulse until well combined. Using hands, shape the dough into little patties and bake for about 15 minutes. 

Meanwhile rinse quinoa. Cook it in vegetable stock for about 10 minutes on each side. Set aside. Season with salt, pepper. 

Wash, peel and cut off ends of asparagus. Bring salted water to boil over medium-high heat. Add asparagus and cook for about 10 minutes. When done, remove asparagus. 

Wash and drain baby spinach, Distribute it between bowls .Drizzle with lemon juice, olive oil, Add quinoa, falafels, asparagus and serve. 



1 komentářů:

  1. Když sena ty tvoje výtovry tak koukám, tak mi došlo, že jsem měla mago jen jednou v životě a upřímně si ani nepamatuju, jak chutná :)
    Hrozně se mi ale líbí tvé recepty!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)