Kdyby se Vám náhodou přejedlo všechno to letní ovoce, o čemž pochybuji, alespoň v mém případě. Spíše bych si přála, aby léto trvalo alespoň půl roku, protože se obvykle nestihnu ani nadechnout a sezóna jahod/třešní/meruněk je fuč a musím se vypořádat s pocitem, že jsem dané ovoce sotva ochutnala a budu čekat zase celý, dlouhý rok. Pak Vám mohu vřele doporučit tento hříšně dobrý čokoládový chlebíček. Miluji kombinaci čokolády a lískových ořechů ve všech formách. A tento chlebíček není výjimkou, naopak...
Čokoládový chlebíček s lískovými ořechy
(chlebíčková forma)
- 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku rýžové mouky
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 1/4 hrnku raw kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- špetka kardamomu
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku hořké čokolády
- 1/2 hrnku lískových ořechů
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 3 jablka
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme špaldovou mouku s rýžovou, kokosovým cukrem, kakaovým práškem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí, vanilkovým práškem, kardamomem, skořicí. Přidala jsem nasekanou čokoládu, lískové ořechy.
Oloupaná a nakrájená jablka rozmixujeme s mlékem na pyré. Přelijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu, kterou plníme chlebíčkovou formu vyloženou pečícím papírem.
Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu. Necháme cca 10 minut vychladnout a vyklopíme z formy.
English version
Chocolate bread with hazelnuts
(1 loaf)
- 3/4 cup spelt flour
- 1/2 cup rice flour
- 1/2 cup coconut sugar
- 1/4 cup raw cacao powder
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- pinch salt
- pink cardamom
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 cup dark chocolate
- 1/2 cup hazelnuts
- 1 cup plant-based milk
- 3 apples
Preheat oven to 180 degrees. In a big bowl, mix spelt flour with rice flour, coconut sugar, raw cacao powder, baking powder, baking soda, pinch salt, vanilla powder, cardamom, cinnamon. Add chopped chocolate and hazelnuts.
Blend peeled and chopped apples with milk until you get puree consistency, pour over dry mixture and mix well. Pour the batter into loaf pen.
Bake for about 1 hour, Remove from oven and let it completely cool down.
Ježiši to vypadá neodolatelně! :) Musím každopádně vyzkoušet. Chtěla jsem se zeptat, je rýžová mouka důležitá pro texturu nebo to můžu nahradit ovesnou nebo třeba stejným množstvím té špaldové? Díky :)
OdpovědětVymazat