Meruňkovo-karamelová zmrzlina



Karamel vyrábím obvykle z datlí. Je to neuvěřitelná bleskovka. Stačí rozmixovat datle s vanilkovým extraktem, ořechovým máslem a voila... ale pokud byste si chtěli trochu vyhrát, zkuste zkaramelizovat kokosové mléko s kokosovým cukrem. 

Takový karamel je naprosto dokonalý sám o sobě, ale samozřejmě jej můžete využít do nespočet receptů, do ovocného salátu, cheesecaku, parfaitu, na slepované sušenky. Třeba i zmrzliny...



Meruňkovo-karamelová zmrzlina



Karamel

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1/2 hrnku kokosového cukru


Zmrzlina

  • 15 ks zralých meruněk
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • kakaové boby



Kokosové mléko zahřejeme v rendlíku spolu s kokosovým cukrem za stálého míchání necháme zkaramelizovat a zredukovat zhruba na polovinu. Trvalo to zhruba 1 hodinu.

Meruňky omyjeme, zbavíme pecek a rozvaříme v pyré. Dochutíme jej citrónovou šťávou, javorovým sirupem, skořicí a solí. 

Karalem promícháme s meruňkovým pyré, přelijeme do vhodné nádoby, posypeme kakaovými boby a dáme mrazit. Zhruba jednou za hodinu zmrzlinu vyjmeme z mrazáku a promícháme, abychom se vyhli krystalkům. Celý proces zopakujeme zhruba třikrát. Před podáváním nechte chvíli povolit.






English version

Apricot-caramel icecream




Caramel

  • 1 can coconut milk
  • 1/2 cup coconut sugar


Icecream

  • 15 pcs ripe apricots
  • juice from 1/2 lemon
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch salt
  • cacao nibs



Place a medium saucepan over medium heat. Add the coconut milk and coconut sugar and stir to combine. Simmer for about 1 hour until the caramel reduced to 1/2.

Wash apricots, pit them and cook them until you get smooth puree. Season it with lemon juice, maple syrup, cinnamon and pinch salt. Remove from a heat. 

Add caramel to apricot puree and mix untill well combined. Spread the icecream out into a loaf pan, sprinkle with cacao nibs. 

Place it in the freezer and about every hour mix up it in order to get rid of ice crystals. Before serving, set aside it for a while. 


3 komentářů:

  1. Skvelý nápad! Zdravé zmrzliny robím často, ale takto ešte nikdy :) Leto z toho úplne dýcha! (www.nutri-licious.blogspot.sk)

    OdpovědětSmazat
  2. To vypadá tak hrozně dobře! Už abych měla zralé meruňky :)

    OdpovědětSmazat
  3. Lucie, Ty si panna zázračnica. A musíš mať neskutočnú fantáziu, keď stále vymýšlaš niečo nové. Ja vždy nakoniec skončím s pá receptami, ktoré točím stále dookola... A toto vyzerá fakt skvele. Budem musieť vyskúšať!

    Tinka

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)