Heřmánkovo-zázvorové nanuky




Má představa je taková... kdykoliv během léta vlezu do mrazáku, chtěla bych tam najít nějaký domácí nanuk či zmrzlinu. Žádný problém, když vezmeme v potaz, že se dá zamrazit defakto jakákoliv tekutina. Až budete ráno mixovat oblíbené smoothie, udělejte dvojnásobnou dávku. Polovinu si vesele posnídejte. Druhou naplňte formy na nanuky a zmrazte. Stejně budou fungovat i čerstvé šťávy, chia limonády, ledové čaje... Myslím, že by to mohlo fungovat i na děti, pokud do nich nemůžete dostat dostatek tekutin, nanuku snad neodolají :-)




Heřmánkovo-zázvorové nanuky

(6 ks)




  • 4 lžičky sušených heřmánkových květů
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 a 1/2 hrnku vařící vody
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce medu/javorového sirupu









Dáme vařit vodu. Sušený heřmánek nasypeme do čajovky, vložíme do konve, přidáme oloupaný a na tenké plátky nakrájený zázvor. Přelijeme vařící vodou a necháme louhovat zhruba 5 - 10 minut. Dochutíme citrónovou šťávou, medem a necháme chladit. 

Poté jen přeléváme do formiček na nanuky, doplníme dřevěnými špejlemi a dáme mrazit. 






English version

 Chamomile-ginger popsicles

(6 pcs)




  • 4 teaspoons dried chamomile florets
  • 2 cm fresh ginger
  • 2 and 1/2 cup boiling water
  • juice from 1 lemon
  • 2 tablespoons honey/maple syrup









Bring water to a boil. Pour boiling water over dried chamomile florets and chopped ginger and let steep for about 5 - 10 minutes. Finally, add lemon juice, sweeten with honey or maple syrup and let it completely cool down. 
Then pour into popsicle molds, add popsicle sticks and freeze for about few hours. 








2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)