Food travel guide Stockholm

Skandinávie (a spousty dalších destinací) mě už láká pár let. Proto stačilo jen vybrat, kam naše kroky povedou. Díky letenkám, doslova za pár korun, padla volba na Stockholm. Vzhledem k drobným komplikacím, se nám pobyt lehce zkrátil, proto byl "trochu" fyzicky náročnější, ale i tak jsme si nemohly nechat ujít dobré jídlo, kterého nabízí sever opravdu nepřeberně.

Omlouvám se za horší kvalitu některých fotek, holt ne všude jsem měla odvahu vytáhnout zrcadlovku. Opět mi pomohly nejrůznější články, kde se najíst ve Stockholmu, aplikace Trip advisor, bez které na cestách nedám ránu. Spousty inspirace jsem nalezla i u Green Kitchen stories, kteří dokázali shrnout do jednoho článku ty nejlepší restaurace, obchody a všemožné podniky ve Stockholmu a průběžně jej updatují. Je fajn přečíst si i komentáře pod článkem :-) Troufám si říct, že by Vám měl vystačit tento jediný komplexní článek, pokud plánujete cestu do Stockholmu a jedete na "zdravější vlně". 

Tak jdeme na to. Budu ráda, když mi napíšete Vaše oblíbené podniky nebo tipy, kam zajít, ať mají inspiraci i ostatní :-)




Pom & Flora café
Adresa: Bondegatan 64, Stockholm
Otevírací doba: Po - Pá 7:30 - 16:00, So, Ne 9:00 - 15:00

Tahle kavárna patří ve stockholmu asi k těm nejpopulárnějším. Dost vypovídalo, i jak byla narvaná a my byly rády, že jsme ulovily pomalu poslední stůl. Vlastně se ani nedivím, proč je tak oblíbená. Nabízí fajn kompromis. Najdete zde super zdravé snídaně ale i klasiku v podobě croissantů s nutellou, nejrůznější tousty, vejce... Nás více oslovily acai bowls. Já zvolila klasiku s malinami, chia pudinkem, banány a pohankovou granolou. Kamarádka zelené acai se špenátem, chia pudinkem, ořechovým máslem a kokosovými chipsy, K tomu všemu výborná káva. Acai bowl vyšla na 65 SEK (cca 180 Kč), káva 28 SEK (cca 80 Kč). Kromě toho jsou v nabídce různé smoothie, čerstvé šťávy, chia pudinky, overnightoats, jogurtové misky, tousty s ořechovým máslem a  banánem, hummusem atd. 




Juiceverket 
Adresa: 6 poboček: Slussen, Katarinavagen 20, Klara, Gamla Brogatan 30, Gotgatsbacken, Hogbergsgatan 37, Horstull, Langholmsgatan 19, Centrum, Norrlandsgatan 13, Odenplan, Norrtullsgatan 21
Otevírací doba: více zde.

tohle je strašně stylový džusbar. Celý den hrají super hudbu, proto mi ani nevadilo vystát si frontu, než se na mě dostala řada. Nabídka džusů i smoothie je nepřeberná a ještě s vtipnými názvy, naleznete ji zde. Mi učarovo love you long time sumo: guarana + kakaový prášek + maca + maliny + banán + kokosová voda + arašídové máslo a bylo opravdu výborné. Za malé smoothie dáte 56 SEK, střední 66 SEK, a velké 81 SEK. V baru se dá i najíst, ale to jsem nezkoušela, protože jsem si nesla oběd odjinud. Nicméně, co jsem viděla různé avokádové tousty a saláty, vypadaly moc hezky. Už pro celkovou atmoséru stojí tenhle bar za návštěvu.





Sthlm raw
Adresa: Langholmsgatan 11, Hornstull, Stockholm
Otevírací doba: Út - Pá 10:00 - 19:00, So 11:00 - 16:00

Do juiceverket jsem se dostala díky tomuhle raw bistru. Měla jsem namířeno právě sem pro oběd. Jejich letní nabídka se skládá z raw wrapů (85 SEK), burgerů (130 SEK) nori rolek, salátů... můžete si koupit i zvýhodněné menu s kombuchou, dezertem atd. Zkusila jsem nori rolky (95 SEK), které byly plněny kešu sýrem, avokádem, hráškovými výhonky, nastrouhanou mrkví, řepou, okurkou, které se máčely do výborné omáčky pravděpodobně z ořechového másla, miso pasty atd. Byly opravdu výborné, jen se velmi špatně jedly, takže jsem trochu litovala všechny, kdo se museli dívat na můj zápas s nori řasou. Jinak všechny pokrmy Vám zabalí bez problémů s sebou, což jsme uvítaly, protože bylo opravdu krásné počasí a škoda být zavřený v podniku, když si můžete vzít oběd do přístavu k vodě a kochat se... Z nabídky mě také zaujaly raw dorty, které se pomalu denně obměňují, ale osobní zkušenost nemám. Ceny jsou vyšší, ale s tím se bohužel ve Skandinávii musí počítat, navíc raw pokrmy nepatří ani u nás k nejlacinějším.





Matapoteket
Adresa: Bondegatan 6, Stockholm
Otevírací doba: Po - Pá 11:00 - 19:00, So 12:00 - 17:00

Matapoteket je další raw restaurací, kam jsme zavítaly na oběd. Jde o takový maličký podnik, netuším, jestli jsme měly štěstí, že se sem dostaly až po polední horečce, ale bylo prázdno a my měly soukromí. Menu je založené na "malých a velkých" tapas, které můžete libovolně nakombinovat za zvýhodněnou cenu. Můžete si tak dát např. řepový burger, minipizzu, falafel, jarní závitky, polévku. salát dle týdenní nabídky. Celé menu naleznete zde. My vyzkoušely cuketové špagety pad thai a acai smoothie, opět moc dobré.




Paradiset
Adresa: Braennkyrkagatan 62, Sodermalm, Stockholm
Otevírací doba: Po - Ne 9:00 - 21:00

O víkendu je to se snídaní složitější. Podniky, které jsem měla na pomyslném seznamu, otevírají obvykle v 10, nejdříve v 9, a to už padám do mdlob hlady, proto jsme v sobotu vzaly zavděk jen rychlovkou. Paradiset je takový menší market plný kvalitních, výběrových surovin a pokrmů - ovoce, zeleniny, čerstvýh šťáv, raw tyčinek, suchých plodů, ale i masa, mléčných produktů, bio vegan kosmetiky. Můžete si zde sami umixovat ořechové máslo, odšťavnit ovoce, navštívit i menší kavárnu. Já se těšila, protože jsme na instagramových fotkách viděla krásné pohárky s banány a mandlovým máslem, ale na místě jsem je pak už nenašla, tak jsem se musela spokojit s raw tyčinkou a šťávou (ananas, špenát, citrón, jablko). Tyčinka vyšla na 20 SEK, šťáva snad 30 SEK. Jinak ceny hotových pokrmů mi přišly opravdu nasazené i v porovnání s cenami v kavárnách a bistrech. 100 SEK za klínek raw dortu či 50 SEK za 2 raw kuličky mi přišlo opravdu už dost. 




Relativně zdravě se dá najíst v jakémkoliv supermarketu. Nejčastěji pravděpodobně narazíte na Coop, ICA, Lidl, Pressbyran, 7-eleven. Ceny jsou fakt vyšší, ale asi jak se všeobecně mluví, že Skandinávie je drahá, jsem to čekala horší. Nejlevnější mi přišel Lidl. V každém marketu narazíte na nějaké čerstvé šťávy, smoothie, hummus atd. 




Za návštěvu rozhodně stojí i trhy. My se na ně dostaly úplně náhodou v sobotu ráno cestou na snídani na Bondegatan. Nevadí, že nic nechcete kupovat, jen ta se projděte kolem všech těch úžasných stánků. Narazíte na odrůdy zeleniny i ovoce, které u nás nepotkáte a nasajete hezkou atmosféru.


31

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)